REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Vilniuje atidaromas pliažas Lukiškių aikštėje (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Seime juda į priekį įstatymo projektas dėl sostinės Lukiškių aikštės – siūloma įtvirtinti, kad jos memorialiniai akcentai būtų skirti laisvės kovoms.

31

Seime juda į priekį įstatymo projektas dėl sostinės Lukiškių aikštės – siūloma įtvirtinti, kad jos memorialiniai akcentai būtų skirti laisvės kovoms.

REKLAMA

Už tokį valdančiųjų valstiečių registruotą projektą penktadienį balsavo 44 Seimo nariai, prieš buvo 12 ir susilaikė penki parlamentarai. Dar liko paskutinis balsavimas dėl įstatymo priėmimo, jis planuojamas pirmadienį.

Projektą dėl Lukiškių aikštės memorialinio statuso valdantieji registravo reaguodami į Vilniaus valdžios sprendimą Lukiškių aikštėje įrengti laikiną paplūdimį. Dalis politikų tvirtina, kad taip parodyta nepagarba laisvės kovos dalyvių atminimui.

Laisvės partijos atstovas sostinės meras Remigijus Šimašius laikosi pozicijos, kad paplūdimys Lukiškių aikštėje įrengtas suteikiant galimybę džiaugtis iškovota laisve ir „švęsti tai, kad esame laimėtojai savo laisvės kovoje“.

REKLAMA
REKLAMA

Projektas buvo pateiktas ketvirtadienį ir svarstomas skubos tvarka – valdantieji siekia jį priimti iki pavasario sesijos pabaigos antradienį.  

REKLAMA

Įstatymo projekte rašoma, kad memorialiniai Lukiškių aikštės akcentai „turi apimti ir atspindėti kovas už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimą“.

Jame teigiama, kad „aikštės dabartinė būklė bei tvarkymo būdas neatitinka jos istorinės ir urbanistinės reikšmės bei kelia grėsmę suniekinti Tautos istorinę atmintį“.

Sostinės Lukiškių aikštėje Vilniaus savivaldybės valdžios sprendimu įkurtas laikinas paplūdimys susilaukė prieštaringų vertinimų tiek iš valdančiųjų, tiek iš opozicijos politikų.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikai teigia, kad toks projektas yra netinkamas Lukiškių aikštei, taip pat priekaištaujama dėl to, kad planuojant projektą nesitarta nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija. 

Apie tai, kad Vilniaus centre esančioje Lukiškių aikštėje pradedama įrenginėti dirbtinį paplūdimį, miesto savivaldybė pranešė pirmadienio rytą. 

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys šią savaitę supiltas Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio.

Paplūdimys aikštėje bus visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.

Valstybinė kultūros paveldo komisija šią savaitę pareiškė, kad Vilniaus Lukiškių aikštėje įrengtas laikinas paplūdimys nedera su jos istorine ir memorialine reikšme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų