REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai spalį prie tarptautinės bendrovės „Western Union“ pastato padėtas sprogmuo nesuveikė, bet jis galėjo padaryti rimtą žalą pastatui ir sužaloti daug žmonių, sako šalies kriminalinės policijos vadovas Rolandas Kiškis.

Pernai spalį prie tarptautinės bendrovės „Western Union“ pastato padėtas sprogmuo nesuveikė, bet jis galėjo padaryti rimtą žalą pastatui ir sužaloti daug žmonių, sako šalies kriminalinės policijos vadovas Rolandas Kiškis.

REKLAMA

Įtariamasis jį planavo susprogdinti dieną, kai pastate buvo daug žmonių.

Pasak R. Kiškio, pasikėsinimu kaltinamas 1999-aisiais gimęs jaunuolis sprogmenį su laikrodiniu mechanizmu pagamino pats, nes studijuodamas įgijo tam reikiamų žinių, o sprogmeniui reikalingų komponentų jis įsigijo legaliai.

„Atskirus segmentus sprogmeniui galima įsigyti legaliai. Atitikmuo, kiek paaiškino specialistai, prilygtų 2,5 kilogramo trotilo. Man paaiškino, kad pastatą sužalotų baisiai. Jei būtų įdėta dar ir vinių ar kitų medžiagų, tai sužalotų žmones tikrai stipriai. Tai nebuvo bandymas pagąsdinti. Įtaise buvo padaryta labai maža klaida, laiku sureagavome. Su laikrodiniu mechanizmu, taip“, – BNS sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas.

Anot jo, kaltinamasis planavo sprogmenį detonuoti dieną, kai pastate būtų daug žmonių.

„Sprogmuo padėtas nakties metu. O matymas buvo, kad greičiausiai sprogtų ne nakties metu“, – paaiškino policijos atstovas. 

REKLAMA
REKLAMA

R. Kiškio teigimu, išpuolis įvykdytas spalio 5-osios naktį – kaip skelbta, prie pastato, kuriame Vilniuje įsikūrusi tarptautinė bendrovė „Western Union“, sienos aptiktas savadarbis sprogmuo bei juodos spalvos dažais ant pastato sienos išpurkšti užrašai „FK DIVISION“, „SIEGE“ ir svastikos ženklas.

REKLAMA

Anot R. Kiškio, nors pats kaltinamasis priskiria save ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų ,,Feuerkrieg Division“ grupuotei ir, kaip įtariama, teroristiniais tikslais gamino ir laikė didelės sprogstamosios galios sprogmenis, sprogstamąsias medžiagas, nenustatyta, kad jis turėjo bendrininkų Lietuvoje.

„Jis studijavęs Vilniuje, bet kai buvo sulaikytas, studijas buvo jau nutraukęs. Bet studijavo ten, kur įmanoma gauti žinių apie sprogmenį. Jis buvo suradikalėjęs, palaikantis radikalių neonacistinių pažiūrų judėjimus, besidomintis atitinkama literatūra, palaikantis atitinkamus judėjimus užsienio valstybėse, radikalių pažiūrų prieš tautines mažumas, prieš nusistovėjusią demokratinę tvarką. Jis paprasčiausia norėjo atkreipti dėmesį į save, savotiškai išreikšti protestą“, – tvirtino kriminalinės policijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet ar jis bendravo su asmenimis iš kitų šalių, – tai faktas, kad bendravo, nes vienas to nesusigalvosi“, – pridūrė jis.

Pasak R. Kiškio, policija, bendradarbiaudama su Valstybės saugumo departamentu (VSD) ir prokuratūra, vykdydama kriminalinę žvalgybą, asmenį nustatė per dešimt dienų. Atlikus kratą, pas kaltinamąjį aptikta ir daugiau sprogstamųjų medžiagų, perdirbtas nelegalus šaunamasis ginklas, šovinių.

Kriminalinės policijos vadovas tvirtino, kad iki išpuolio policijai jaunuolis nebuvo žinomas.

„Dėl VSD – tegul atsako VSD. Mums šis asmuo mums nebuvo žinomas iki tam tikros stadijos“, – tvirtino R. Kiškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų