REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas sustabdė planus dėl karinių veiksmų prieš Pietų Korėją, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas sustabdė planus dėl karinių veiksmų prieš Pietų Korėją, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

REKLAMA

Atrodytų, kad Kim Jong Unas tokiu būdu staiga sumažino įtampą, Šiaurės Korėjai praėjusią savaitę pasienyje susprogdinus ryšių su Pietų Korėja biurą, simbolizavusį abiejų šalių draugiškų santykių atkūrimą, o kariškiams paskelbus, kad kariuomenė imsis priemonių prieš Seulą. Be to, pastarosiomis savaitėmis stalinistinė valstybė paskelbė virtinę tulžingų priekaištų Seului dėl Pietų Korėjoje esančių perbėgėlių balionais ar plūduriuojančiais buteliais į Šiaurės Korėją siunčiamų propagandos prieš Pchenjano režimą skrajučių.

Tarp kariuomenės veiksmų buvo sugrįžimas į Šiaurės Korėjos rajonus, iš kurių buvo pasitraukta pagal abiejų Korėjų projektus, sargybos postų atkūrimas abi šalis skiriančioje Demilitarizuotojoje zonoje (DMZ) ir pratybų suintensyvinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA paskelbė, kad Kim Jong Unas antradienį pirmininkavo Centrinės karinės komisijos preliminariam susitikimui, per kurį buvo „sustabdyti kariniai veiksmų planai prieš Pietų“ Korėją.

REKLAMA

Šiaurės Korėja trečiadienį taip pat pradėjo šalinti garsiakalbius pasienyje, kuriuos ėmė įrenginėti vos prieš dvi dienas, norėdama transliuoti propagandą prieš Seulą, remdamasi neįvardytais šaltiniais pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Be to, Pchenjano propagandos leidiniai pašalino internete paskelbtus Pietų Korėjos atžvilgiu kritiškus straipsnius, pranešė Suvienijimo ministerija Seule, kuri yra atsakinga už ryšius su Šiaurės Korėja.

Numanomi taikinamieji Pchenjano veiksmai yra neįprasti; jų imtasi po to, kai, pasak analitikų, Šiaurės Korėja bandė sukurstyti krizę pusiasalyje, kad išgautų nuolaidų.

REKLAMA
REKLAMA

Pietų Korėjos Susivienijimo ministerija nurodė „atidžiai ir rūpestingai“ nagrinėjanti KCNA pranešimą, kuriame sakoma, kad minėtas susitikimas įvyko kaip vaizdo konferencija. Ministerijos nuomone, tokia forma Šiaurės Korėjoje pasitelkta pirmą kartą.

Seulas neįprastai griežta kritika sureagavo į Pchenjano sprendimą nugriauti ryšių biurą ir Kim Jong Uno sesers Kim Yo Jong pareikštą Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) pasmerkimą. Pasak Seulo, jis „nebetoleruos“ Šiaurės Korėjos „neracionalių veiksmų ir žodžių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų