REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Snaigės" investiciniai planai pabrangino akcijas

Vienintelė Baltijos šalyse buitinių šaldytuvų gamintoja „Snaigė“ ieško investuotojo kontroliniam akcijų paketui, o tarp potencialių pirkėjų minima naujose rinkose siekianti įsitvirtinti Slovėnijos „Gorenje“, praneša "Vz.lt"

REKLAMA
REKLAMA

VŽ paskelbus apie tai, jog parduodamas „Snaigės“ kontrolinis akcijų paketas, ši akcija šiandien Vilniaus biržoje yra viena aktyviausiai prekiaujamų. Jos kaina per pirmąją prekybos valandą pašoko 13%.

REKLAMA

„Snaigės“ akcijų buvo parduota už 0,74 mln. Lt. Tai buvo didžiausia akcijų apyvarta pirmąją prekybos valandą. Kaina stabilizavosi ties 11,30 Lt.

Andrius Adomkus, FMĮ „Jūsų tarpininkas“ finansų makleris, teigia, jog investuotojai pasinaudojo proga uždirbti iš neoficialių žinių apie tai, jog „Snaigė“ gali tapti vienos iš didžiausių Europoje buitinės technikos gamintojos slovėnų „Gorenje“ įsigijimo taikiniu.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau kol neaiški galimo sandorio kaina, investuotojams vertėtų pagalvoti, gal šis 13% kainos šuolis yra gera proga pasiimti pelną ir pasitraukti iš šios pozicijos“, – svarsto p. Adomkus.

VŽ žiniomis, pagrindiniai „Snaigės“ akcininkai visiems suinteresuotiems rinkos dalyviams yra išsiuntę pasiūlymą pirkti maždaug 60% „Snaigės“ akcijų. Galutinis terminas pasiūlymams teikti baigiasi po savaitės, penktadienį.

Šiuo metu tarp didžiausių gamyklas Alytuje ir Kaliningrade turinčios „Snaigės“ akcininkų yra investicijų bendrovės „Hermis Capital“ (HC) valdoma bendrovė „Survesta“ (priklauso 22,78% akcijų), taip pat - bankų „Hansabankas“ ir SEB klientai (turi atitinkamai po 51,9% ir 8,5% ).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nerijus Dagilis, HC ir „Snaigės“ valdybos pirmininkas, VŽ paklaustas, ar „Gorenje“ perka „Snaigę“, teigė nieko nekomentuosiąs.

„Yra priežasčių, kodėl negaliu komentuoti“, - sakė p. Dagilis.
Martynas Česnavičius, investicinio fondo „Amber Trust“ patarėjas, tikino, kad fondas pasiūlymo parduoti turimas „Snaigės“ akcijas (fondas valdo apie 9-10% akcijų) negavo, bet jei ir būtų deramasi dėl akcijų pardavimo, to neatskleistų.
„Nesame gavę pasiūlymų“, - tvirtina p. Česnavičius ir teigia, kad šaldytuvų gamintojo akcijas parduotų, jei pasiūlytų gerą kainą.

REKLAMA

Tačiau „Amber Trust“ patarėjas tikino, kad „Snaigės“ durų slenkstį galimi investuotojai mina nuolat.

Uršula Menih, „Gorenje“ atstovė spaudai, bendrovės sąsajų su galimu „Snaigės“ pardavimu nekomentavo.

VŽ žiniomis, „Gorenje“ dalyvavimą „Snaigės“ pardavime sieja su akcinio kapitalo padidinimu. Praėjusių metų pabaigoje „Gorenje“ akcininkai nusprendė didinti akcinį kapitalą 15%, siekdami pritraukti lėšų naujiems įsigijimams ir plėtrai finansuoti. Tačiau kapitalo didinimo procedūra iki šiol nėra baigta.

REKLAMA

VŽ šaltinių teigimu, jei prie akcinio kapitalo didinimo prisidės didžiausias akcininkas – valstybei priklausantis fondas „Kapitalska družba“, savo ketinimų investuoti į „Gorenje“ atsisakys Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. Bankas siekia įsigyti ne mažiau kaip ketvirtadalį slovėnų bendrovės. „Kapitalska družba“ iki šiol nėra apsisprendusi, ar dalyvaus didinant „Gorenje“ akcinį kapitalą. Neoficialiomis žiniomis, jei bendrovės akcininkams nepavyks susitarti dėl kapitalo didinimo iki kitos savaitės pabaigos, jie pasiūlymo pirkti „Snaigę“ nepateiks.
Rokas Lukošius, FMĮ „Finasta“ Analizės departamento vadovas, sako, kad „Snaigė“ Vakarų gamintoją galėtų dominti siekiant įsigyti daugiau šaldytuvų gamybos pajėgumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš 6 metus „Snaigės“ kontrolinį akcijų paketą norėjo įsigyti ir tapti strateginėmis investuotojomis užsienio bendrovės „Elektrolux“ ir „Antonio Merloni“. Tačiau derybos su minėtomis bendrovėmis buvo nutrauktos, o vėliau didžiausia „Snaigės“ akcininke tapo HC (tuomet vadinosi „Hermis fondų valdymas“) valdoma bendrovė „Survesta“. HC 45% „Snaigės“ akcijų paketo savininke tapo 2001 m. ir, kaip VŽ rašė (2001 09 17), 21% „Snaigės“ akcijų nupirko iš Suomijos investicinio fondo „Baltic Investment Fund“. Tuomet už bendrovės 14 Lt nominalios vertės akciją mokėta po 40-41 Lt. Vėliau už „Snaigės“ akcijas buvo mokama dukart daugiau, o apie šią vieną likvidžiausių akcijų investuotojai nuolat rėžė sparnus.

REKLAMA

Akcija nedomino

„Snaigė“ dėl sunkumų Rusijos rinkoje ir blogų skolų pernai patyrė 10,1 mln. Lt konsoliduotų nuostolių, o bendrovės akcijos, kurios yra Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše, dėl mažo likvidumo investuotojų dėmesio dabar netraukia.

„Snaigės“ rezultatai iš tiesų jau labai seniai nebedžiugina investuotojų, ir pasirodant naujiems rezultatams, viltys po truputį blėsta, - sako Rokas Lukošius, FMĮ „Finasta“ Analizės departamento vadovas. - Brangstantys metalai, didėjančios darbo sąnaudos ir toliau gali trukdyti įmonei pasiekti užsibrėžtus tikslus.“
Pasak jo, akcijų rinka reaguotų teigiamai, jei paaiškėtų, kad „Snaigę“ perka strateginis investuotojas, mokėdamas didesnę kainą nei akcija kainuoja dabar.

REKLAMA

Tačiau Mantas Pakėnas, banko DnB NORD akcijų analitikas, teigia, kad „Snaigės“ I ketv. veiklos rezultatai yra ganėtinai geri, o tai yra ženklas, kad bendrovė gali atsitiesi po nesėkmingų 2006 m.

„Snaigės“ grupė šiemet numato 468,8 mln. Lt pardavimus ir 8,4 mln. Lt grynojo pelno. Anot p. Dagilio, priežasčių nepasiekti užsibrėžtų rezultatų nėra.
„Bendrovės potencialas Rusijoje iki galo nėra išnaudotas. Bendrovė paleidžia naujų modelių, dėl to „Snaigė“ po kelerių metų gali atrodyti visai kitaip“, - mano p. Česnavičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų