REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime ketvirtadienį svarstomi alkoholio draudimų švelninimo pasiūlymai, kurios teikia patys valstiečiai. Seimo Sveikatos reikalų komitetas pirmadienį pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams dėl alkoholio prekybos lauko kavinėse, kurios neturi ir stacionarios prekybos vietos, bet atmetė pasiūlymus vėl leisti prekybą alkoholiu paplūdimiuose.

Seime ketvirtadienį svarstomi alkoholio draudimų švelninimo pasiūlymai, kurios teikia patys valstiečiai. Seimo Sveikatos reikalų komitetas pirmadienį pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams dėl alkoholio prekybos lauko kavinėse, kurios neturi ir stacionarios prekybos vietos, bet atmetė pasiūlymus vėl leisti prekybą alkoholiu paplūdimiuose.

REKLAMA

Kaip pirmadienį Seimo Sveikatos reikalų komitete teigė pasiūlymo iniciatorius valstietis Gediminas Vasiliauskas, šiomis pataisomis siekiama sudaryti palankesnes sąlygas, turizmo vystymuisi, smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimui dėl COVID-19 neigiamos įtakos ekonomikai ir verslui mažinimo. Apribojimų švelninimo įstatymą teikia valstiečiai G. Vasiliauskas ir Aušra Papirtienė.

„Būtų sudaryta galimybė mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 procentų,  kurortuose ir kitose savivaldybių tarybų nustatytose poilsio bei turizmo teritorijose. Savivaldybių tarybos spręs dėl licencijų išdavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Mes turime pagelbėti smulkiajam ir vidutiniam verslui sezoniniu metu dėl prekybos alkoholiniais gėrimais lauko zonose. Turizmas galimas ir žiemos metu, bet verslininkams nebus aktualu statytis staliukus lauko zonose“, – kalbėjo Seimo narys G. Vasiliauskas.

REKLAMA

Seimas 2017 metais birželio 1 dieną pritarė Ramūno Karbauskio ir Andriaus Palionio pasiūlymui nustatyti, kad neterminuota mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencija suteiks teisę aptarnauti pirkėjus ir lauko sąlygomis ne didesniu kaip 40 metrų atstumu nuo stacionariosios viešojo maitinimo vietos įrengtose aptarnavimo vietose. Valstietis G. Vasiliauskas tuo metu balsavo už alkoholio griežtinimus.

Primename, kad nuo 2020 metų šalyje nebeliko nestacionarių alkoholio prekybos vietų, kurioms savivaldybės išduoda atskiras licencijas kurortinio sezono metu. Taip pat alkoholis nebegali būti parduodamas paviljonuose.

REKLAMA
REKLAMA

Karbauskis: atstumo ribojimas buvo beprasmis

Valstiečių vedlys R. Karbauskis tv3.lt teigė, jog palaikys bendrapartiečių teikiamus alkoholio ribojimų švelninimus.

„Į lauko kavines ir tuos atstumus mes pasižiūrėjome natūroje ir pamatėme, kad tas atstumų ribojimas buvo beprasmis.

Mes nesame kažkokie radikalai ir žiūrėjom, ar šioje vietoje kyla problemų. Pats gyvenimas rodo, kad nuimti apribojimus atstumo prasme yra logiškas, nes realiai problemos nėra.

Mes paprasčiausiai sutvarkome ne grįžtant ar darant kažkokius žingsnius atgal, bet padaryti, kad viskas natūraliai veiktų ir nepadaryti dirbtinių trukdžių verslui ir žmonėms.

Tas sprendimas sutvarkys tam tikrus apribojimus taip, kad jie natūraliai atitiktų rinkos, žmonių saugumo ir visus kitus reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes labai griežtai žiūrėjome dėl pliažų. Tai iš tikrųjų reikštų, kad mes atsitraukinėjame nuo požiūrio, kad reikia saugoti vaikus. Pliaže niekaip neapribosi vaikų nuo savo tėvų, nuo suaugusių ir tai neteisinga“, –  teigė R. Karbauskis.

Armonaitė: „Prieš rinkimus valstiečiai atsipeikėjo“

Sveikatos reikalų komiteto narė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, kad geros naujienos amžinoje kovoje dėl lauko kavinių. Komitete už pataisas balsavo 6 komiteto nariai, o vienas susilaikė.

„Prieš rinkimus valstiečiai atsipeikėjo ir mūsų kritikuotus, daugybę kartų siūlytus atšaukti draudimus, jie iš dalies jau patys imasi atšaukti.

REKLAMA

Savivaldybės galės skelbti tam tikras savo vietas su kurortinėmis zonomis, kur bus galima laikinuose statiniuose, kavinėse pardavinėti ir vartoti alkoholinius gėrimus iki 15 proc. stiprumo.

Sveikatos reikalų komitete pritarėme, jog nuo rugpjūčio mėnesio sezoninėse lauko kavinėse bus galima civilizuotai ir atsakingai pakelti alaus bokalą ar vyno taurę.

Skvernelio Vyriausybė pateikė pasiūlymą leisti ir paplūdimiuose, tas draudimas tikrai yra neadekvatus ir nepasiteisinęs. Deja, komitetas tam nepritarė ir mes dėl to spręsime Seime.

Smulkiam verslui, turizmui, savivaldybėms ir visiems, kam nusibodo šis draudimų tonas, tai tikrai gera žinia“, – tv3.lt kalbėjo A. Armonaitė.

REKLAMA

Karbauskis: „Tai yra demagogija“

R. Karbauskis atsakė į A. Armonaitės pasisakymus.

„Tai yra demagogija. Mes nieko neatšaukinėjame, jeigu pažiūrėtume, ar yra atsitraukimas – tai jokio atsitraukimo nėra.

Palyginkime Armonaitės ir Majausko siūlymus su mūsų, tai suprasime. Jie norėjo, kad pliažuose būtų leidžiama prekiauti alkoholiu. Tai tie dalykai, kur mes tikrai atsitraukti neketinama ir mes neatsitrauksime“, –  teigė R. Karbauskis.

Vyriausybės išvadose buvo siūloma pritarti ir švelninimams dėl prekybos alkoholiu ir paplūdimiuose, tačiau Sveikatos reikalų komitetas šiuos pasiūlymus atmetė. Du komiteto nariai balsavo už, 3 buvo prieš, o dar du – susilaikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei Seimas ir prezidentas pritartų šios pataisoms, įstatymas įsigaliotų nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos.

Apklausa dėl alkoholio prekybos ribojimų: pusė gyventojų – patenkinti

Kaip kovo viduryje skelbė tv3.lt, kiek daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų teigiamai vertina prekybos alkoholiu ribojimus, tai rodo apklausa. 

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento užsakymu atlikta apklausa parodė, kad trumpesnį prekybos laiką teigiamai vertina 51 proc. žmonių, neigiamai – 39 proc. 2018 metais jų buvo atitinkamai 48 ir 47 procentai.

„Jau 2018 metais didžioji Lietuvos gyventojų dalis pritarė prekybos laiko sutrumpinimui, amžiaus cenzo padidinimui iki 20 metų, alkoholio reklamos draudimui, bet patenkintų šiais draudimais gyventojų skaičius ir toliau augo“, – pranešė departamentas.

REKLAMA

Pritariančiųjų alkoholio pirkėjų amžiaus cenzo padidinimui iki 20 metų per metus augo 14 procentinių punktų iki 67 proc., visiškam alkoholio reklamos uždraudimui – 5 punktais iki 62 proc., reklamos draudimui internete – 9 punktais iki 60 proc., televizijoje – 12 punktų iki 73 procentų.

35 proc. apklaustų gyventojų teigia, kad sugriežtinus alkoholio prekybą, pagerėjo jų gyvenamoji aplinka – triukšmas iš prekybos vietų bei kaimynystė. 

Tyrimą vasarį atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“, apklaususi 18-74 metų amžiaus 2,5 tūkst. Lietuvos gyventojų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų