REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilnius vėl siekia nustebinti pasaulį ir pačiame miesto centre sukūrė dirbtinį paplūdimį vilniečiams ir miesto svečiams. Antradienio rytą Lukiškių aikštėje atidaromas pirmasis dirbtinis pliažas sostinėje ir pristatomas kinas po atviru dangumi. Tačiau dalis politikų tokiu sprendimu pasipiktino ir ragina nedelsiant stabdyti šį projektą.

Vilnius vėl siekia nustebinti pasaulį ir pačiame miesto centre sukūrė dirbtinį paplūdimį vilniečiams ir miesto svečiams. Antradienio rytą Lukiškių aikštėje atidaromas pirmasis dirbtinis pliažas sostinėje ir pristatomas kinas po atviru dangumi. Tačiau dalis politikų tokiu sprendimu pasipiktino ir ragina nedelsiant stabdyti šį projektą.

REKLAMA

Vilniaus valdžia praneša, nors vandens telkinio prie vienos svarbiausių miesto aikščių nėra, pliažo atmosferą miestiečiams kurs gultais, skėčiais, paplūdimio tinklinio aikštele, jūros vaizdais ir garsais didžiuliame ekrane.

Meras: „Galime švęsti, kad esame laimėtojai savo laisvės kovoje“

Lukiškių aikštėje paplūdimį atidaręs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius teigė, kad pirmą kartą prieš kameras stovi basomis ant smėlio ir kalbėjo, kad tai gyventojams suteikia labai daug džiaugsmo.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo pat ryto matėm daug džiaugsmo aplinkui, žmonės tikrai šypsenas iš karto užsideda praeidami pro šalį, matosi, kad džiaugiasi savo miestu ir tais siurprizais bei netikėtumais, kuriuos čia turi. Idėja padaryti paplūdimį Vilniaus centre, o geriausia vieta – natūralu – Lukiškių aikštėje, kilo tuomet, kai dėl karantino žmonių galimybės judėti po pasaulį labai apribotos. Tada iškilo klausimas, kaip miestiečiams patirti naujų įspūdžių per atostogas“, –  antradienį žurnalistams sakė R. Šimašius.

REKLAMA

Meras kalbėjo, kad karantino metu suko galvas, kaip vilniečiams pajausti daugiau atostogų dvasios Vilniuje, todėl kilo ši idėja.

„Tai visi egzotiniai savaitgaliai ir šis pliažas. Norime pakviesti ir visos Lietuvos žmones patirti tuos dalykus, kuriuos tradiciškai patiria – istorija, kultūra, bet taip pat ir daugiau dalykų, į Vilnių pažvelgti kitomis akimis.

Gal kas ir nežino, bet Vilniuje turime bent dešimt gerų pliažų, kur galima tikrai gerai leisti laiką, šis yra vienuoliktas, atsiradęs laikinai, kuris galbūt ir primena, kad visur galima gerai leisti laiką ir į visus kitus pliažus važiuoti“, – teigė R.Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Meras akcentavo, kad šis paplūdimys Lukiškių aikštėje asocijuojasi su iškovota laisve.

„Mes pagaliau galime džiaugtis savo iškovota laisve, nes šioje vietoje buvo daug to, ir vieno, ir kito totalitarinio režimo manifestacijų, buvo bandoma daryti daug blogų dalykų, bet šiandien mes čia matome laimingus žmones ir galime švęsti, kad esame laimėtojai savo laisvės kovoje.

Kai kam ta kritika buvo tiesiog tam, kad esą žiemą čiuožykla gerai, o čia blogai, nes nuogas kūnas, kažkas ateis su šortais“, – sakė R. Šimašius.

Meras pažymėjo, kad šis paplūdimys savivaldybei kainavo apie 60 tūkst. eurų. Privatiems partneriams – dar taip pat apie 60 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ragina nedelsiant stabdyti projektą

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Audronius Ažubalis savo „Facebook“ profilyje skelbė, kad valstybės sostinėje nematyti valstybės: „Aikštėje, kurios specialų statusą patvirtino Seimas, aikštėje, kur buvo žudomi valstybės laisvės gynėjai.... pliažas. Visiško mankurtizmo jaunose miesto vadovų galvose pavyzdys.“

Jis kartu su bendrapartiečiu Laurynu Kasčiūnu pareiškė, kad Lukiškių aikštėje pradėti darbai nedera su 1999 m. vasario 11 d. Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu „Dėl valstybės sostinėje esančių Lukiškių aikštės funkcijų“.

Jie kreipėsi į Vilniaus miesto merą R. Šimašių ir savivaldybės administracijos direktorių P. Poderskį reikalaudami nedelsiant stabdyti savivaldybės vykdomus darbus, taip pat į Seimo Kultūros komiteto pirmininką R. Karbauskį, ragindami neatidėlioti Seimui dar 2017 m. pateikto Lukiškių aikštės Įstatymo (Seimas po pateikimo pritarė įstatymo projektui),  projekto svarstymo.

REKLAMA

„Miesto vadovo sprendimas rengti pramogas tokioje vietoje panašus į šokį ant sukilėlių kaulų. Aikštėje, kurioje buvo žudomi Lietuvos sukilėliai, kur šalia esančiuose KGB rūmų rūsiuose kalinti ir šaudyti Lietuvos rezistentai, įrenginėti pliažą, visiškai nedera su pagarba kovojusiems už laisvę. Tokius darbus būtina stabdyti nedelsiant”, – pranešime teigė Seimo narys A. Ažubalis.

Seimo nariai pažymi, kad tokią miesto valdžios savivalę sąlygojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno, Kultūros komiteto pirmininko Ramūno Karbauskio sprendimas ignoruoti Įstatymo projektą Nr. XIIIP-1475, kuriuo siūloma įtvirtinti Lukiškių aikštės statusą, nustatant, kad Lukiškių aikštė Vilniuje yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė ir formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais.

REKLAMA

Karbauskis: „Keistas sprendimas, kaip ir pats Vilniaus meras“

Ramūnui Karbauskiui Vilniaus valdžios sprendimas Lukiškių aikštėje įrengti laikiną paplūdimį taip pat nepatiko: „Sprendimas labai keistas, bet Vilniaus meras yra toks pats keistas, kaip ir sprendimas.“

„To dar nebuvo – Vilnius turės paplūdimį pačiame miesto centre, Lukiškių aikštėje. Jau nuo antradienio. Pietų Europos kurortai privėrė duris, Baltijos jūros paplūdimiai bus pilni šią vasarą – ką daryti vilniečiams?

Atostogauti Vilniuje! Specialiai tam nuo ankstyvo ryto Lukiškių aikštėje pradėjome pilti 1660 kv. m dydžio smėlio pliažą, kurį atidarysime antradienį ryte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bus smėlis, tinklinio aikštelė, šezlongai, skėčiai ir net jūros vaizdas su garsu ekrane – šią vasarą atostogausime Vilniuje!“,  – savo „Facebook“ paskyroje skelbė R. Šimašius.

Apie tai, kad Vilniaus centre esančioje Lukiškių aikštėje pradedama įrenginėti dirbtinį paplūdimį, miesto savivaldybė pranešė pirmadienį ryte. 

1660 kv. m ploto paplūdimys pirmadienio rytą pradėtas pilti Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam bus panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio.

Paplūdimys aikštėje bus visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.

REKLAMA

Benkunskas: taryboje nebuvo tartasi

Dėl sprendimo įrengti laikiną paplūdimį Vilniaus Lukiškių aikštėje nebuvo tartasi nei miesto taryboje, nei administracijoje, BNS sakė sostinės vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas. 

„Ne tik miesto taryboje politikai nieko nežinojo apie tai, bet ir plačiau – administracijoje ir politinėje vadovybėje nebuvo nei pristatyta, nei diskutuota, nei dėl pačios idėjos, nei dėl jos būtinumo, reikalingumo ir panašiai. Tai čia buvo staigmena šįryt, išgirdus ir pamačius šiuos pradėtus darbus ir visą situaciją“, – pirmadienį BNS sakė V. Benkunskas. 

Jis sakė nežinantis, kas yra idėjos autorius, tačiau leidimą ją įgyvendinti suteikė meras Remigijus Šimašius ir Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis. Vicemeras taip pat sakė nežinantis nei iš kokios programos ar biudžeto eilutės paplūdimys bus finansuojamas, nei – kiek jis kainuos. 

REKLAMA

V. Benkunskas teigė išgirdęs, kad sprendimas nebuvo derintas, nes jis laikytas „rutininiu darbu“ skirtu miesto infrastruktūros ir įvaizdžio gerinimui: „Požiūrio reikalas (...) mūsų frakcijos narių daugumos nuomone, mes kalbame apie pagrindinę valstybės aikštę, kuri turi ir didelį istorinį kontekstą ir, prisimenant tas visas diskusijas, kurios labai visuomenę skaldė ir jautrino dėl monumento šioje aikštėje, matyt, kažkiek norėtųsi ramybės ir šiek tiek laiko, nieko nedarant ir leidžiant tai aikštei susigyventi su tuo įvaizdžiu, su ta nauja infrastruktūra, kuri prieš kelis metus atsirado.“

Taip pat jam kyla abejonių ir dėl to, kad Vilniuje šiemet jau atidaryti keli nauji paplūdimiai, netrukus planuojama atidaryti ir atnaujintą erdvę prie Baltojo tilto 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, šis sprendimas yra „stipriai kritikuotinas“ ir jei klausimas būtų buvęs svarstomas taryboje, jis būtų jam prieštaravęs.

„Man atrodo, ne vietoje ir ne laiku priimtas sprendimas, kuris gal atgarsį ir turės, bet daug didesnę žalą padarys dėl to supriešinimo tarp skirtingų visuomenės atstovų, kuris dabar ir kyla“, – pridūrė Vilniaus vicemeras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų