REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Nekontroliuojama venų varikozė linkusi parodyti savo nagus. „Trumpų sijonų ir suknelių jau vis tiek nenešiosiu“ – taip save raminti linkusi ne viena venų varikozės paliesta moteris. „Vyrams išvaizda nesvarbi, svarbiausia – protas“ – o taip į išsiplėtusias venas reaguoti gali jau pažengusia liga sergantis vyriškis. Ar toks požiūris teisingas? 

Nekontroliuojama venų varikozė linkusi parodyti savo nagus. „Trumpų sijonų ir suknelių jau vis tiek nenešiosiu“ – taip save raminti linkusi ne viena venų varikozės paliesta moteris. „Vyrams išvaizda nesvarbi, svarbiausia – protas“ – o taip į išsiplėtusias venas reaguoti gali jau pažengusia liga sergantis vyriškis. Ar toks požiūris teisingas? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrai ne. Pirmiausia, tai kasdien patiriamas kojų skausmas, nuovargis, tinimas, odos tempimas ir pojūtis, tarsi apatinės galūnės būtų medinės, kasdienybei žavesio tikrai neprideda. Negydant ligos nemalonūs pojūčiai linkę tik stiprėti. 

REKLAMA

Kodėl gi iš viso reikėtų taikytis su kojų skausmu? Kai kurie asmenys į gydytojus kreipiasi būtent dėl varginančio kojų sunkumo, kiti slenkstį peržengia dėl matomų pokyčių, o tretieji sulaukia netgi sunkių ligos stadijų – tai tik dar labiau patvirtina faktą, kad venų varikozė yra labai klastinga liga, nes su ja įmanoma tiesiog susigyventi. Pacientai gali su ja taikytis metų metus ir sulaukti labai rimtų komplikacijų, kurios tam tikrais atvejais susijusios su staigia mirtimi. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasitaiko pacientų, kurie su liga gyvena labai ilgai ir „leidžia“ ant kojų susidaryti atviroms žaizdoms, taip vadinamoms trofinėms opoms. Šios žaizdos labai sunkiai gyja arba visai negyja – susiformavę šašai gali vėl nukristi ir paskatinti kraujavimą. Tokios trofinės opos atveria vartus į įvairiausias vietines ir sistemines infekcijas. Opų atsivėrimas, kraujavimas, šlapiavimas yra jau itin pažengusios ligos ženklas – geriau nelaukti tokių „dovanų“ ir į gydytojus kreiptis kaip galima anksčiau. 

Trombų susidarymas – viena dažniausiai pasitaikančių venų varikozės komplikacijų. Gydytojai teigia, kad krešulių susidarymą gali paskatinti netgi pačios nekalčiausios priežastys, pavyzdžiui, patirta nesunki trauma, pasimėgavimas karšta pirtimi ar vonia, nepakankamas skysčių suvartojimas, tolimesnė kelionė lėktuvu arba transporto priemone, kurioje apribotas judėjimas, saulės vonios ir panašiai. Tuomet galimas tromboflebito (venų uždegimo) pasireiškimas. Jei venų varikozė pažengusi ir nekontroliuojama, tokie venų uždegimai linkę vis kartotis ir ne juokais apkartinti gyvenimą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar baisiau, jei susidarę krešuliukai arba jų dalys nukeliauja į giliąsias venas, kurios veda į kvėpavimui svarbų organą – plaučius. Šiuo atveju galima staigi mirtis dėl plaučių tromboembolijos – nors ši komplikacija pasitaiko rečiau, tačiau yra itin pavojinga, mat keliama rimta grėsmė žmogaus gyvybei. 

Venų varikozė - sėkmingai kontroliuojama liga

Pirmasis žingsnis – kreiptis į gydytoją. Jis, pasitelkdamas specialius tyrimus ir diagnostinius instrumentus (pavyzdžiui, echoskopą), įvertins, kiek pažengusi liga. Tyrimas neskausmingas ir gana greitas, tačiau jis kraujagyslių chirurgui suteikia labai daug informacijos. Įvertinama, ar pažeistos tik paviršinės venos, ar jau yra ir giliųjų venų pažeidimų. Taip pat nustatoma, ar kraujas linkęs tekėti atgal. Įvertinami rizikos faktoriai, ligos vystymosi galimybės, paciento poreikiai ir lūkesčiai. Svarbiausia kreiptis į patikimą specialistą. 

REKLAMA

Venų ligų gydymas paremtas normalios kraujotakos atstatymu ir, jei reikia, estetinio vaizdo atkūrimu. Jei bus šalinami tik paviršiniai išsiplėtę ir sutrūkinėję kapiliarai, o giliau kojose esančių venų pokyčiai ir toliau progresuos, tuomet estetinis vaizdas bus tik trumpalaikis, o nemalonūs simptomai nedings. 

Šiomis dienomis taikomi intervenciniai venų varikozės gydymo metodai yra labai pažangūs. Vis rečiau renkamasi operacijas atlikti skalpeliu ir vis dažniau naudojami lazeriai, biologiniai klijai, venas užakinantys vaistai. Tokie metodai padeda pašalinti pažeistas ir pilnavertiškai savo funkcijų negalinčias atlikti venas. Vis dar gaji baimė, kad bus pašalinta didelė dalis venų – kaip tuomet vyks normali kraujotaka? Dėl to jaudintis tikrai nereikėtų, mat pašalinus pažeistas, išsiplėtusias, pakitusias venas, gaunamas puikus efektas - kraujotaka net pagerėja. Galūnėse užsistovi mažiau kraujo, jų neskauda, jos nebetinsta, o kraujas teka sveikomis ir savo funkciją puikiai atliekančiomis venomis. 

REKLAMA

Taigi svarbiausia – nedelsti. Jei pacientui būdingi venų varikozę paskatinantys rizikos faktoriai (paveldėtas polinkis į ligą, sėdimas ar stovimas darbas, nedideli laiko tarpai tarp nėštumų ir kiti), tuomet imtis priemonių reikėtų jau pastebėjus pirmuosius ligos simptomus. 

Nemalonius venų ligų simptomus malšinti padeda geliai su heparino natrio druska. Lengvos konsistencijos Lioton 1000 gelis yra išoriškai vartojamas nereceptinis vaistinis preparatas, kuris pasižymi kojų skausmą, nuovargį, tinimą malšinančiu poveikiu. Prieš vartojant bet kokį vaistą būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Taip pat praverčia tinkamai pritaikytos elastinės kojinės ir pėdkelnės. Jos padeda kraujui lengviau grįžti į širdį; taip pat sumažina kojų skausmo, nuovargio, tinimo pasireiškimo tikimybę. Be to, pasirinkimas dabar toks didelis, kad elastiniu trikotažu galima netgi pasipuošti.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų