REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
R. Skaisgirys (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

„Selindžerio giminė buvo kilusi iš Sudargo, mažo žydiško miestelio prie Lenkijos ir Lietuvos sienos – ši teritorija tuo metu priklausė Rusijos imperijai“, – savo knygoje „Dž. D. Selindžeris: Pakylėtas gyvenimas“ rašė Kennethas Slawenskis, priversdamas lietuvius didžiuotis savo šaknimis.

10

„Selindžerio giminė buvo kilusi iš Sudargo, mažo žydiško miestelio prie Lenkijos ir Lietuvos sienos – ši teritorija tuo metu priklausė Rusijos imperijai“, – savo knygoje „Dž. D. Selindžeris: Pakylėtas gyvenimas“ rašė Kennethas Slawenskis, priversdamas lietuvius didžiuotis savo šaknimis.

REKLAMA

Šakių rajone, Sudargo krašte, iš kurio kilo rašytojo Džeromo Davido Selindžerio (Jerome David Salinger) senelis, birželio 19-ąją iškilmingai atidengtas jo legendinei knygai „Rugiuose prie bedugnės“ skirta skulptūra. Jos autorius – skulptorius Nerijus Erminas, rašo pranešime spaudai.

„Sudargo kraštas yra turtingas savo praeitimi, istorija. Tai yra knygnešių kraštas. Iš čia kilusių žinomų žmonių šaknys kerojasi ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Džiaugiamės, kad bus dar vienas lankytinas objektas, kur bus įamžintas „Rugiuose prie bedugnės“ romanas. Tai bus tarsi paskatinimas ir turistams, ir mums visiems darkart prisiminti, galbūt ir iš naujo perskaityti šį kūrinį.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo momentu, kai kūrinys išpopuliarėjo, mūsų šalis buvo okupuota. Jaunimas neturėjo galimybės pajusti tos dvasios, kuri tvyrojo herojaus Holdeno Caulfieldo aplinkoje Amerikoje. Jaunimui ši knyga aktuali iki šiol, nes ten gvildenamos jų problemos. Na, o suaugusieji, perskaitę šią knygą labiau įsigilina į jaunimo problemas“, – kalbėjo Sudargo krašto seniūnaitė Rita Grigaitienė.

REKLAMA

Idėjos iškelti skulptūrą knygai autoriai – šiame krašte gimęs prodiuseris Rolandas Skaisgirys ir idėją jam pakuždėjęs „Lietuvos ryto“ televizijos direktorius Audrius Siaurusevičius, kartu įkūrę „Kultūrinės ir istorinės atminties fondą“.

Renginyje svečiai galėjo pasijusti tarsi JAV užmiesčio klube. Nuotaiką kūrė fone skambanti 6-ojo dešimtmečio laikų muzika ir amerikietiški užkandžiai. Paskui susirinkusieji buvo pakviesti pirmieji pamatyti garsiosios knygos garbei iškilusios skulptūros.

Renginiui garbūs svečiai paruošė kalbas. Kalbėjo kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, Šakių rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė, Žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, JAV ambasadoriaus pavaduotojas Marcus Micheli, Izraelio ambasados atstovas Yossefas Levy.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra labai kūrybinga idėja ir gana netikėtas žingsnis. Būtent tokie kūrybingi sprendimai pritraukia visuomenės dėmesį. Manau, kad tai gali paskatinti tiek pačios bendruomenės domėjimąsi savo vieta, praeitimi ir kūrybingumu, tiek ir viso pasaulio. Selindžeris svarbus ne tik Amerikoje, Lietuvoje ar Izraelyje, kur kerojasi jo giminės šaknys, bet ir kitose šalyse, nes „Rugiuose prie bedugnės“ yra pasaulinis bestseleris. Vienas iš geriausių dvidešimto amžiaus kūrinių.

Skaitytų jį paauglys ar vyresnis žmogus – kiekvieną jis paskatina pasitikėti savimi, ieškoti savęs, nebijoti būti kitokiu. Tas savitumo, saviraiškos ieškojimas yra svarbus kiekvienam žmogui bet kuriuo gyvenimo momentu. Šis kūrinys skatina kovą už laisvę. Vos pasirodęs, romanas ir lietuvius skatino kovoti dėl laisvės ir ieškoti savitumo“, – kalbėjo M. Kvietkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktorius Andrius Bialobžeskis įvykį pagerbė skaitydamas įsimintiniausias ištraukas iš knygos „Rugiuose prie bedugnės“, kuri iki šiol yra viena perkamiausių pasaulyje. Išverstas į daugelį kalbų, romanas, kuriame pasakojama apie pagrindinio veikėjo paauglio Holdeno Caulfieldo išgyvenimus Niujorke, iki šiol yra vienas iš pagrindinių, moksleiviams perskaityti rekomenduojamų leidinių.

Kadangi „Rugiuose prie bedugnės“ aprašoma daug intriguojančių detalių, pavyzdžiui, pirmuoju asmeniu savo istoriją pasakojančio pagrindinio veikėjo nekaltybės praradimas ar jo pasipriešinimas netikroms vertybėms, leidinys padarė didžiulę įtaką herojaus bendraamžiams.

Kai 1951 m. pasirodė ši knyga, autorius išgarsėjo visame pasaulyje. Tačiau šlove mėgavosi neilgai – rašytoją glumino žiniasklaidos polinkis ieškoti kuo sensacingesnių kampų. Buvo aptarinėjama, kad knygoje neva paminamos amerikietiškos vertybės, o vulgari šnekamoji kalba – trikdo. Po tokių žiniasklaidos pastebėjimų, gerbėjai vis rečiau ėmė sulaukti naujų D. Salingerio kūrinių, o ir viešumoje rašytojas rodėsi vis mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų