REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjo mėnuo po to, kai uždrausta prekiauti mentolio skonio tabako gaminiais. Visgi, panašu, kad ieškoma būdų apeiti įstatymą. Tabako rinkos prievaizdai gavo informacijos, kad prekyboje cirkuliuoja cigaretės su esą leidžiamu mentolio kiekiu. Vis dėlto, jei bus nustatyta, kad cigaretėse išties yra bent menkiausias kiekis mentolio, jos bus šalinamos iš prekybos.

Praėjo mėnuo po to, kai uždrausta prekiauti mentolio skonio tabako gaminiais. Visgi, panašu, kad ieškoma būdų apeiti įstatymą. Tabako rinkos prievaizdai gavo informacijos, kad prekyboje cirkuliuoja cigaretės su esą leidžiamu mentolio kiekiu. Vis dėlto, jei bus nustatyta, kad cigaretėse išties yra bent menkiausias kiekis mentolio, jos bus šalinamos iš prekybos.

REKLAMA

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) sulaukė informacijos dėl prekyboje galimai atsiradusių mentolio skonio cigarečių. Departamentas informuotas apie keletą tokių tabako gaminių.

„Departamentas yra gavęs informacijos apie galimai rinkoje po gegužės 20 d. įsigaliojusio draudimo prekiauti pridėtinio skonio ir kvapo tabako gaminiais atsiradusius naujus tabako gaminius, kurių sudėtyje, kaip teigiama, yra galimai leistinas mentolio kiekis“, – tv3.lt sakė NTAKD atstovas Juozas Abramavičius.

Bando apeiti įstatymą

Dėl šios priežasties NTAKD pradėjo tyrimą pagal gautą informaciją. Anot J. Abramavičiaus, gaminio gamintojai prekybininkams, kurie parduoda gaminį, tvirtina, kad šiomis cigaretėmis prekiauti galima, nes jose esą aptinkamas leistinas mentolio kiekis.

REKLAMA
REKLAMA

„Savo prekybininkams, kurie vykdo prekybą, [gamintojas] būtent tokią informaciją yra nurodęs“, – patvirtino J. Abramavičius.

Vis dėlto, pasak specialisto, Europos Sąjungos direktyvoje, kuri ir numato draudimą prekiauti tabako gaminiais su pridėtiniu skoniu, nėra išskirta, koks mentolio kiekis gali būti cigaretėse, nes draudimas – absoliutus.

REKLAMA

„Jeigu žiūrėtume į įstatyme įsigaliojusias nuostatas, tai draudimas yra absoliutus ir tokio dalyko, kaip leistinas ar mažas kažkoks mentolio kiekis tabako gaminiuose, nėra, įstatymas tą draudžia“, – akcentavo J. Abramavičius.

Paklaustas, kas laukia produkto gamintojų, jei departamentas vis tik nustatys pažeidimus – gaminio pašalinimas iš rinkos ar baudos, – J. Abramavičius sakė, kad įmanomi abu scenarijai.

„Įstatymas numato ir tokias, ir tokias galimybes – tiek tuos tabako gaminius uždrausti tiekti į rinką, tai būtų gaminiai šalinami. Taip pat numatytos ekonominės sankcijos pagal įstatymą“, – sakė departamento atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Viskas priklauso nuo interpretavimo

Tuo metu Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas sako pats negirdėjęs apie rinkoje pasirodžiusius gaminius su vos juntamu mentolio skoniu. Tačiau asociacijos vadovas neabejoja, kad, jei NTAKD turi duomenų apie tokius gaminius, tiesa paaiškės po tyrimo.

Vis dėlto, tabako gamintojų atstovas pastebi, kad Europos Sąjungos direktyvą dėl draudimo prekiauti mentolio skonio tabako gaminiais galima interpretuoti įvairiai.

„Mano supratimu, direktyva kalba apie nuolat dominuojančius skonius – ar tai liečia mentolio ar kitokį skonį, kuris dominuotų skonių paletėje. Mano supratimu, formuluotės yra būtent tokios“, – tv3.lt kalbėjo A. Neverauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Neverausko, viskas priklauso nuo to, kaip bus aiškinamas ir taikomas teisės aktas. 

„Dėl to traktavimo skirtingo, jeigu yra tokie tyrimai ir tokie gaminiai, reikia irgi pasisakyti, kaip reikėtų traktuoti nuostatas, kurios galimai yra neaiškios. Nėra reta situacija, kai yra neaiškumų tiek direktyvos nuostatose, tiek to paties Tabako kontrolės įstatyme. Kyla tam tikrų neaiškumų ir tik vėliau jie yra išaiškinami kontroliuojančių institucijų“, – sakė A. Neverauskas.

Įsigaliojo draudimas

Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje nuo 2020 m. gegužės 20-osios įsigaliojo draudimas prekiauti mėtinėmis cigaretėmis. Naujos taisyklės taikomos cigarečių, sukamo tabako, cigarų ir cigarilių gaminiams. Draudimas negalioja kaitinamojo tabako gaminiams. Tai numatanti Europos Sąjungos direktyva patvirtinta dar 2014 metais.

REKLAMA

„Mažmenine prekyba besiverčiantiems ūkio subjektams būtina <...> užtikrinti, kad nuo gegužės 20 d. mentolio skonio ir kvapo cigaretės ir suktinių tabakas nebūtų ne tik parduodamas, bet ir nebūtų laikomas prekybos ir viešojo maitinimo vietų patalpose“, – informuoja NTAKD.

Įsigaliojusioje Europos Sąjungos direktyvoje taip pat aprašyti Bendrijoje jau iš dalies įsigalioję apribojimai – privalomi dideli įspėjamieji užrašai su nuotraukomis abiejose cigarečių pakelio pusėse, draudžiamos cigaretes su papildomais skoniais, nustatomi nauji kokybės ir saugos reikalavimai elektroninėms cigaretėms.

Šiuo metu plonosios cigaretės ir mentolio skonio ir kvapo cigaretės sudaro apie 20 proc. tabako gaminių rinkos.

PSO duomenimis, dėl rūkymo sukeltų ligų kasmet miršta 8 mln. žmonių, iš kurių apie 1,2 mln. – nerūkantys, susirgę dėl pasyvaus rūkymo. Rūkymas yra pagrindinė tokių onkologinių ligų, kaip ryklės, gerklų, trachėjos, burnos, stemplės, plaučių, kasos, kepenų ir šlapimo pūslės vėžys, priežastis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų