REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje baidarių mėgėjams ar tiesiog norintiems išbandyti šią pramogą, siūloma daugybė maršrutų. Žygiai baidarėmis neretai pasirenkami norint aktyviai praleisti laiką su šeima, draugais ar bendradarbiais, tačiau kiek tokia pramoga kainuoja dabar?

Lietuvoje baidarių mėgėjams ar tiesiog norintiems išbandyti šią pramogą, siūloma daugybė maršrutų. Žygiai baidarėmis neretai pasirenkami norint aktyviai praleisti laiką su šeima, draugais ar bendradarbiais, tačiau kiek tokia pramoga kainuoja dabar?

REKLAMA

Verslininkų siūlančių baidarių nuomos paslaugas Lietuvoje yra daugybė, todėl nenuostabu, kad ir kainų įvairovė yra nemaža.

Štai, Žemaitijoje, Šilalės rajone, įsikūręs baidarių nuomos verslas „Turistauk.lt“ siūlo baidarių žygius Jūros ir Akmenos upėmis. Baidarių nuomos kainos darbo dienomis ir sekmadienį čia svyruoja nuo 7 iki 10 eurų žmogui, o šeštadieniais – nuo 12 iki 14 eurų žmogui.

Į šią kainą įskaičiuojamas aprūpinimas gelbėjimosi liemenėmis, maršruto žemėlapiu, detaliu žygio aprašymu. Taip pat pravedamas instruktažas ir suteikiama pagalba žygio metu.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu keliaujama su mažais vaikais (iki 5 metų), kuriems reikia papildomos vietos, čia ji siūloma už papildomą mokestį, kuris siekia 3 eurus.

Čia taip pat nuomojami ir neperšlampami maišai – hermetiniai – bagažo apsaugai. Jo kaina dienai – 2 eurai.

REKLAMA

Varėnoje veikiantis nuomos punktas, siūlantis maršrutus Ūlos, Merkio, Varėnės, Šalčios, Grūdos bei Skroblaus upėmis, baidares darbo dienomis nuomoja po 9–12 eurų, savaitgaliais po 18–22 eurus. Hermetinio maišo nuoma bagažo apsaugai kainuoja 2 eurus.

Kitas Varėnos rajone, Žiūrų kaime veikiantis nuomos punktas nuomoja tiek vienvietes, tiek dvivietes baidares. Vienviečių kaina darbo dienomis čia svyruoja nuo 7 iki 10 eurų, o savaitgaliais ir švenčių dienomis – nuo 10 iki 15 eurų. Dvivietės baidarės – brangesnės, darbo dienomis nuomos kaina 12–16 eurų, o savaitgaliais 20–28 eurai. Nuomos punkto puslapyje nurodoma, kad galutinė kaina priklauso nuo sezono ir nuomojamų baidarių kiekio.

REKLAMA
REKLAMA

Turistaujantiems su vaikais, papildoma vieta, nuomojantis baidares šiame punkte, nieko nekainuoja. Hermetinio maišo nuoma, kaip ir daugelyje kitų vietų – 2 eurai.

Trečią sezoną Rokiškio rajone veikianti baidarių nuomos vieta „Oskaro baidarės“ nuomoja tik dvivietes baidares, o nuomos kainą skaičiuoja ne žmogui, bet baidarei. Darbo dienomis nuomos kaina čia 15 eurų, savaitgalio dienomis – 18 eurų. Į šią kainą įskaičiuotos ir gelbėjimosi liemenės.

Švenčionių rajone, Kaltanėnuose kelionės baidarėmis kaina vienam žmogui darbo dienomis kainuoja apie 10 eurų, o šeštadieniais – 13 eurų. Į kainą įskaičiuotos gelbėjimosi liemenės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdedama kėdutė vaikui čia kainuoja 2 eurus. Maišas daiktams – 1 eurą.

Tiesa, daugelis nuomos punktų už papildomą mokestį siūlo ir transportavimo paslaugas, bei aprūpina nakvyne stovyklavietėse arba sodybose.

Paveikė karantinas

Dėl koronaviruso susidariusi situacija ir kelis mėnesius užsitęsęs karantinas be abejonės padarė nemenką įtaką daugybei verslų, o baidarių nuoma – nėra išimtis. Tiesa, kai kurie žvelgia optimistiškai ir tikina, kad karantinas ne tik, kad nepablogino, bet kaip tik pagerino situaciją.

„Mūsų atveju karantinas situaciją pagerino. Žmonės, sąmoningai saugodamiesi, nevyksta į užsienį, todėl ieško pramogų, esančių Lietuvoje. Dėl to mes matome norinčiųjų plaukti baidarėmis pagausėjimą.

REKLAMA

Esame trečią sezoną skaičiuojanti baidarių nuomos vieta, todėl nežinome, ar tai, ar karantinas padarė įtaką, kad šiemet grupės didesnės nei ankstesniais sezonais. Paradoksalu, šiais metais mes mažai reklamavome savo paslaugą, tačiau žmonės patys mus randa“, – sako „Oskaro baidarės“ savininkas Oskaras Tičkus.

Kaltanėnuose esančios baidarių nuomos vietos savininkė Danutė Grigienė teigia, kad žmonės dėl baidarių nuomos pradėjo kreiptis kur kas vėliau, tačiau atkreipia dėmesį, kad tokia situaciją susidarė ne tik dėl karantino.

„Nemažą įtaką darė karantinas, tačiau prisidėjo ir vėsesni orai, tad pradžioje buvo tikrai labai ramu. Visgi mūsų verslas susijęs su buvimu gamtoje, todėl žmonės jau po truputį plaukia.

REKLAMA

Žvelgiant į situaciją ramiai, sakyčiau, kad pradžia šiais metais įsisiūbuojanti, kaip ir visais metais, tačiau plaukikų tikrai yra, traukiniu atvyksta ir mokiniai, taigi tikrai matome, kad gamtoje žmonėms norisi būti“, – pasakoja D. Grigienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad dėl baidarių nuomos kreipiasi kiek mažesnės grupės nei anksčiau: daugiau šeimų, žymiai mažiau užsakymų pateikia įstaigos darbuotojų išvykoms. Anot jo, birželis įprastai būdavo populiariausias mėnesis būtent įstaigų darbuotojų žygiams, o liepą ir rugpjūtį daugiau rinkdavosi šeimos. Visgi D. Grigienė nemano, kad šiais metais klientų bus daug mažiau.  

„Kiekvieną sezoną galvojame, kaip šįkart bus, lygiai taip pat galvojame ir dabar, tačiau vyksta aktyvūs užsakymai. Kadangi daugiausiai energijos skiriame ne pačių baidarių, bet sodybų ir stovyklaviečių rezervacijoms, tai gauti baidares su sodyba liepos savaitgaliams jau yra didelė problema, lieka tik miško nameliai, stovyklavietės, taigi žmonės tikrai planuoja tokias keliones“, – sako baidarių nuomos verslo Kaltanėnuose savininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, D. Grigienė, sako, kad daugelis šiuo metu planuojasi vienadienius žygius, dažniausiai šeštadieniais, o atostogaujančių ilgesnį laiką – nedaug:

„Dabar visiems reikia baidarių šeštadieniui, tai jaučiasi, kad žmonės turi darbus, yra gana užimti. Tas šeimų atostogų laikas, kai galima ramiau pasiplanuoti, ilgiau pabūti gamtoje, kol kas nėra labai populiarus, tad ir užsakymų ilgesniam laikui dar yra nedaug. Visgi manau, kad jų tikrai bus.“

Tačiau ne visi nusiteikę taip optimistiškai. Varėnos rajone, Žiūrų kaime baidares nuomojanti Virginija tikina, kad karantinas turėjo neigiamos įtakos ir jaučiamas žmonių sumažėjimas.

REKLAMA

„Užsakymų, palyginti su ankstesniais metais, mažiau. Tai karantino įtaka, pajamų sumažėjimas, tiesiog laukiama krizės“, – sako moteris.

Virginija taip pat atkreipia dėmesį, kad nors baidares nuomojasi tiek mažesnės, tiek didesnės žmonių grupės, užsakymų darbo dienomis sumažėjo, o tam galimai įtaką padaryti galėjo per karantiną išnaudotos atostogos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų