REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirė vienas žymiausių lietuvių tapytojų

šalies vadovai išreiškė užuojautą

Trečiadienį mirė vienas žymiausių XX amžiaus antros pusės lietuvių tapytojų, buvęs Lietuvos dailės akademijos rektorius Vincentas Gečas, pranešė Lietuvos dailininkų sąjunga.

Trečiadienį mirė vienas žymiausių XX amžiaus antros pusės lietuvių tapytojų, buvęs Lietuvos dailės akademijos rektorius Vincentas Gečas, pranešė Lietuvos dailininkų sąjunga.

REKLAMA

Pasak dailėtyrininkų, šiuolaikinė lietuvių tapyba būtų sunkiai įsivaizduojama be V. Gečo įtakos.

„Savo kūryboje Gečas pirmiausia atsiskleidė kaip socialinės tikrovės stebėtojas. Dažnai jo darbuose galima įžvelgti raiškius, kartais net ironizuojančius, kasdienybės motyvus. Paveiksluose netrūksta kinematografiškumo - kompoziciją Gečas perteikdavo kaip fotografijos ar filmo kadrą. Vėlyvoje kūryboje daugiau vyrauja gamtos motyvai, peizažai, natiurmortai“, – teigiama pranešime.

V. Gečas gimė 1931 metais Mažeikiuose, studijavo dabartinėje Vilniaus dailės akademijoje, ten 1970 metais apsigynė profesoriaus vardą.

REKLAMA
REKLAMA

Jam, vienam iš nedaugelio Lietuvos tapytojų, buvo suteikta galimybė stažuotis už Lietuvos ribų – 1963–1964 metais jis mokėsi Italijoje.

V. Gečas 1969–1982 metais ėjo Vilniaus dailės akademijos rektoriaus pareigas.

1968 metais jis apdovanotas Lietuvos valstybine premija už meninę veiklą bei nuopelnus, 1974 metais V. Gečui suteiktas Lietuvos nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas.

REKLAMA

Dailininko darbai rodyti Italijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Estijoje, Rusijoje. Menininko drobių yra įsigyję Lietuvos meno muziejai, Maskvos Tretjakovo galerija, mokslo ir meno įstaigos, privatūs kolekcininkai iš Olandijos, JAV, Kanados ir kitų šalių.

Šalies vadovai išreiškė užuojautą

Ministras Pirmininkas reiškia užuojautą dėl žymaus tapytojo, buvusio ilgamečio Vilniaus dailės akademijos rektoriaus Vincento Gečo mirties.

„Dailininkų bendruomenė ir visa Lietuvos kultūra neteko iškilaus menininko, garsaus dailininko Vincento Gečo. Jo originalūs tapybos darbai vertinami mūsų šalyje, jie žinomi ir užsienio muziejams bei kolekcininkams. Reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems ir visiems, kuriems teko garbė pažinoti šią asmenybę“, –  sakoma premjero užuojautoje. 

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl dailininko Vincento Gečo mirties.

Pasak Prezidento, šiandien atsisveikiname su žymiu Lietuvos tapytoju, sukūrusiu savitą ir įvairiapusiškumu stebinantį realizmo stilių, gebėjusiu jungti įvairias temas ir žanrus. Išraiškingomis kompozicijomis ir ekspresyviais spalvų potėpiais ant drobės V. Gečas paliko unikalų įspaudą šalies dailės istorijoje.

Tapytojas buvo laikmečio novatorius, savo kūryba pralenkęs tuometines estetines pažiūras, meistras, kuriam esame dėkingi už nemarų palikimą“, – sakė šalies vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų