REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl smurto prieš savo mažametį sūnų teista bei šių metų sausį išteisinta Evelina Geležiūnienė dar negali užversti šio nykaus puslapio savo gyvenime. Moters išteisinimą apskundė prokurorai, kurių apeliacija pradėta nagrinėti šį ketvirtadienį Kauno apygardos teisme.

Dėl smurto prieš savo mažametį sūnų teista bei šių metų sausį išteisinta Evelina Geležiūnienė dar negali užversti šio nykaus puslapio savo gyvenime. Moters išteisinimą apskundė prokurorai, kurių apeliacija pradėta nagrinėti šį ketvirtadienį Kauno apygardos teisme.

REKLAMA

E. Geležiūnienės advokatas Ruslanas Mazurovas prieš teismo posėdį išsakė savo poziciją dėl prokuratūros veiksmų:

„Apeliaciją pateikė prokuratūra. Jie mano, kad mano atstovaujamosios veiksmuose yra nusikaltimo sudėties požymių. Nors pirmos instancijos teismas to nenustatė. Mes, savo ruožtu, prašome palikti galioti teismo sprendimą.

Keisčiausia, kad pateiktame skunde daugiau apeliuojama į advokato pasisakymus nei įrodinėjama mano klientės kaltė. Toks emocinis apeliacinis skundas. Nors motyvai buvo pakankamai aiškiai aprašyti pirmos instancijos teisme. Pakankamai aiškiai, suprantamai bei logiškai viskas buvo sudėliota.“

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas apie galimą ieškinį valstybei dėl to, kad vaikas nuo motinos buvo visiškai atskirtas šešis mėnesius, advokatas teigė, kad kol kas reikia pabaigti nagrinėti baudžiamąją bylą, o jau tada spręsti šį klausimą:

REKLAMA

„Jei ateityje bus ieškinys, tai valstybės institucijų pažeidimai matomi plika akimi. Pusmetį uždrausti motinai matyti vaiką. Ne apriboti, o uždrausti. Yra nelogiška taip elgtis. Dar du vaikai auga šeimoje, jie buvo palikti su mama, tačiau niekas nesiaiškino jų situacijos, bet tą trečią vaiką nuspręsta izoliuoti.“

Pati E. Geležiūnienė sako, kad tikėjosi, jog procesas pasibaigs, tad prokurorų apeliacija jai buvo nemalonus siurprizas. Moteris apgailestavo, kad dėl to tenka ne tik gaišti laiką, bet ir leisti pinigus. Anot E. Geležiūnienės, ji ir toliau neatsisako minties teikti ieškinį Lietuvai. Moteris prasitarė, kad teisme buvo daug remiamasi globėjos, kuri augino jos vaiką, dienoraščio įrašais.

REKLAMA
REKLAMA

Po posėdžio R. Mazurovas patvirtino, kad teismas nusprendė atnaujinti įrodymų tyrimą. Tai reiškia, kad vėl vyks apklausos. Tiesa, apklausti leista tik kaltintojų pusės liudytojus. Kaltinamosios pusės liudytojų pakartotinai apklausti teismas neleido. Kitas posėdis numatytas liepos 1-ąją.

Palankus sprendimas

Naujienų portalas tv3.lt šių metų sausio pabaigoje rašė apie Kauno apylinkės teisme paskelbtą nuosprendį už smurtą prieš vaiką teisiamai E. Geležiūnienei.

Prokurorė Renata Oželienė per praėjusių metų lapkritį vykusį posėdį pasiūlė motinai skirti pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę jos vykdymą atidedant metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, teismas paskelbė, kad E. Geležiūnienė yra išteisinama dėl visų jai pateiktų kaltinimų. Po posėdžio E. Geležiūnienė pabrėžė, kad visas procesas užsitęsė per ilgai: „Buvo daug laiko tempimo, dirbtinių liudininkų. Ruošiuosi teikti ieškinį valstybei. Sumos neįvardysiu. Vaiko atskyrimas metus nuo šeimos padarė jam didelę žalą. Pusmetį jis iš viso nematė artimųjų, o vėliau buvo derinami susitikimai.“

E. Geležiūnienė teigė, kad tikėjosi, jog bus išteisinta, bet nebuvo dėl to užtikrinta. Moteris teigė, kad per šį laikotarpį susipažino su įvairiais teismų nuosprendžiais ir tikrai pasitaikė atvejų, kai motinos būdavo nuteisiamos.

REKLAMA

Prokurorė R. Oželienė po posėdžio teigė, kad, jos nuomone, surinktų įrodymų pakako pagrįsti motinos kaltę.

Prokurorė net kelis kartus pakartojo, kad surinktų duomenų turėjo pakakti įrodyti E. Geležiūnienės kaltę: „Bet pirmos instancijos teismas nusprendė priešingai. Nors buvo liudininkų parodymai, poligrafo tyrimas.“

Paėmė iš vaikų darželio

Ikiteisminis tyrimas dėl smurto prieš mažametį pradėtas 2018 metų spalį, iš darželio gavus pranešimą apie sumuštą vaiką.

Prokuratūra yra skelbusi, kad vaiko motina kaltinama nežymiu vaiko sveikatos sutrikdymu, piktnaudžiavimu tėvų teisėmis ir pareigomis. Ji savo kaltę kategoriškai neigia.

REKLAMA

Ikiteisminis tyrimas dėl smurto buvo atliekamas ir moters sugyventinio atžvilgiu, tačiau vėliau nutrauktas.

Šeima vaiko teisių tarnybos akiratyje atsidūrė 2017 spalio viduryje, kai atvedus sūnų į darželį, auklėtojos ant jo kūno pastebėjo daugybę mėlynių ir praskeltą antakį.

Mažylis tiesiai iš darželio buvo perduotas globėjams, o įtarimai smurtu krito ir ant motinos, ir ant patėvio.

Vaikas šeimai grąžintas daugiau kaip po metų ir po ilgų kovų – artėjant bylos nagrinėjimui teisme.

Motina visą laiką tikino, kad vaikas užsigavo žaisdamas. Nors kartą buvo pripažinusi, kad vaikui taiko fizines bausmes. Tiesa, vėliau tai paneigė.

Iš viso E. Geležiūnienė yra susilaukusi 7 vaikų. Tiesa, šiuo metu su ja auga trys atžalos.

Tikrino poligrafu

Kaltinimus byloje palaikanti prokurorė anksčiau yra reziumavusi visą šį tyrimą: „Buvo atlikta gausybė tyrimų, ekspertizių, apklausti liudininkai, ir net melo detektoriumi tikrinta tiek pati berniuko motina, tiek jo patėvis.“

Anot jos, šioje byloje, kaip retai, kad būna, buvo kreiptasi dėl poligrafo tyrimo, idant nusistatyti ikiteisminio tyrimo kryptis ir pasitikrinti surinktus duomenis: „Negaliu slėpti tos informacijos, kad poligrafo duomenys buvo nepalankūs poniai Geležiūnienei.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų