REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva po trijų mėnesių pertraukos vėl gyvena ne karantino ritmu. Visų apsaugos priemonių, kaukių, respiratorių dėvėjimas nors neprivalomas, bet rekomenduojamas. Sveiktos specialistai įspėja, kad pandemija nesibaigė, Lietuvoje vis dar rusena įvairių koronaviruso židinių, kurie per daug atsipalaidavus, bet kada gali virsti milžinišku gaisru.

Lietuva po trijų mėnesių pertraukos vėl gyvena ne karantino ritmu. Visų apsaugos priemonių, kaukių, respiratorių dėvėjimas nors neprivalomas, bet rekomenduojamas. Sveiktos specialistai įspėja, kad pandemija nesibaigė, Lietuvoje vis dar rusena įvairių koronaviruso židinių, kurie per daug atsipalaidavus, bet kada gali virsti milžinišku gaisru.

REKLAMA

Gyventojai pasakoja, kaip elgsis toliau:

„Aš manau, vis tiek reikia saugotis. Užtai kad bent jau šiomis dienomis. Šitoje gatvėje yra penki gal nauji atvejai. Manau, kad reikėtų laikytis, kaukes nešioti."

„Aišku, kad gerai, nes nusibodo tas „bardakas“. Kaukės nei padeda, nei ką."

„Dar nešiosiu kaukę, autobuse visada. Reikia. Mano amžius dabar 60-imt metų daugiau, reikia."

„Aš saugosiuosi. Autobuse, parduotuvėje, čia priklauso nuo kiekvieno vidaus."

„Atsipalaidavome, pradėjo žmonės šventes švęsti, iš karto padaugėjo."

Nors karantinas Lietuvoje jau baigėsi, tiek Sveikatos apsaugos ministerija, tiek visuomenės sveikatos specialistai ragina neatsipalaiduoti. Mat vis dar yra koronaviruso židinių, kaip ir Vilniuje, Fabijoniškių mikrorajone, iš viso yra fiksuoti 5-i infekcijos atvejai.

Visuomenės sveikatos specialistai dar dabar aiškinasi, kaip Fabijoniškėse, Stanevičiaus gatvėje, paplito pavojingas virusas. Visos versijos kol kas įmanomos. Galbūt visi sergantieji anksčiau lankėsi tame pačiame prekybos centre, galbūt žmones koronavirusu apkrėtė bendras pažįstamas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tų atvejų užsikrėtimo aplinkybės iki šiol nėra aiškios. Vakar buvo atliktas vertinimas dėl vietų, kuriose lankėsi susirgę asmenys būtent Fabijoniškių mikrorajone. Tai apie vaistines, parduotuves kalbėjome. Šiandien vykdomas papildomas vertinimas dėl socialinių ryšių, kiek žmonės bendrauja su kaimynais, kiek su kitais Fabijoniškių gyventojais", – pasakoja visuomenės sveikatos centro atstovė Ginreta Migelskienė.

REKLAMA

Panaši istorija vystosi ir Vilniaus rajone, Rudaminoje. Čia penki infekcijos atvejai siejami su vietos turgaviete. Tirdami viruso kelią specialistai iš karto atkreipia dėmesį į kontaktus tarp žmonių, kurie nedėvėjo asmens apsaugos priemonių. Tačiau karantinui pasibaigus dėvėti kaukes ar respiratorius Lietuvoje tapo neprivaloma. Dėl to visuomenės sveikatos specialistai prašo gyventojų ir toliau laikytis rekomendacijų. Mat jei žmonės nedėvi kaukių, respiratorių, nesilaiko saugaus atstumo, išsiaiškinti, kas, nuo ko, kada užsikrėtė tampa sudėtingiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyventojai vis dėlto turėtų suklusti ir ypatingai girdėdami tokius atvejus, kad vis dėlto lankantis uždarose vietose, parduotuvėse, turėtų vis dėlto dar griežtai turėtų būti rekomenduojama jiems dėvėti asmenines apsaugos priemones", – pataria G. Migelskienė.

Apie kaukes teigiamai atsiliepia ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga: „Atsiranda daug įrodymų dabar jau. Kuo toliau, tuo daugiau, kad jos vis tiktai slopina pačios infekcijos plitimą ir tikrai dabar apie tai jau mokslininkai kalba pakankamai aiškiai, nedviprasmiškai. Ten, kur galime, naudokime, ten, kur susitinkame žmones artimame kontakte."

Infektologas Arvydas Ambrozaitis rekomendaciją dėl kaukių komentuoja taip: „Kaukės daugiau skirtos žmonėms, kurie serga, kad jie neapkrėstų sveikų, tačiau pandemijos metu jas naudojo ir tie žmonės, kurie neserga, ir vis tiek jie apie 50 procentų sumažino viruso plitimą."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saviizoliacija po kelionių užsienyje ar po kontakto su sergančiuoju šiuo metu taip pat neprivaloma, tačiau žmogus prisiima visą atsakomybę už savo veiksmus. Viruso platinimas gali užtraukti ir baudžiamąją atsakomybę.

„Jeigu paaiškėtų, kad žmogus tų rekomendacijų nesilaikydamas žinodamas, kad turi tam tikrų problemų, užkrėtė kitus. Arba tie asmenys patyrė kažkokių sveikatos problemų, ne tik užsikrėtė, bet rimtą pagalbą jam reikėjo teikti, už tai gali grėsti atsakomybė, tiek administracinė, tiek baudžiamoji", – įspėjo A. Veryga.

Karantino pabaiga beveik visus reikalavimus pavertė rekomendacijomis, net ir naktiniams barams nebebus ribojamas darbo laikas. Tiesa, yra išimčių. Poliklinikose, ligoninėse dalis medikų vis dar pacientus konsultuos nuotoliniu būdu, taip pat dalis laisvų lovų įstaigose yra rezervuotos dėl galimos antrosios viruso bangos.

REKLAMA

Reikalavimai lieka visiems masiniams renginiams. Nuo šiandien uždarose erdvėse gali susirinkti iki 150-ies, o atvirose iki 700 žiūrovų. Lieka draudimas į Lietuvą atvykti užsieniečiams iš 45-ių šalių, iš šių valstybių grįžę Lietuvos piliečiai per 48 valandas turi užsiregistruoti.

Per vakar dieną COVID-19 susirgo 2, užvakar 3, šeštadienį ir sekmadienį po 5-is žmones. Iš viso Lietuvoje fiksuoti 1778 infekcijos atvejai, mirė 76, pasveiko 1447-i žmonės. Dėl plintančios koronaviruso infekcijos karantino režimas šalyje galiojo tris mėnesius – nuo kovo 16-osios iki birželio 16-osios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų