REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balsas.lt šaltiniai Valstybės saugumo departamente (VSD) ir Seime teigia, kad VSD direktorius Arvydas Pocius išeina 3 mėnesių neišnaudotų atostogų.

REKLAMA
REKLAMA

 

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas šią informaciją kategoriškai neigia. Pats A. Pocius telefonu neatsiliepia.

REKLAMA

Naujienų portalas Alfa.lt rašo, kad palikdamas VSD, A. Pocius iš valstybės gaus maždaug 19-35 tūkst. litų dydžio kompensaciją už neišnaudotus penkis mėnesius atostogų. Daugiau išeitinių išmokų jam nepriklauso, preliminariai galvoja prezidento kanceliarijos teisininkai.

A. Pocius žurnalistams yra sakęs, kad yra sukaupęs apie 150 dienų neišnaudotų atostogų – t.y. maždaug 5 mėnesius.

Kol kas Seime nėra jokio aiškumo dėl kandidato į VSD vadovus. „Vieši kandidatų į VSD vadovus „siūlytojai“ mėgina padėti „valstybininkams" sudaryti įspūdį, kad renkamasi iš įvairių kandidatų, kai iš tiesų tai yra ta pati kompanija“. Taip „Balsui.lt“ sakė konservatorius Saulius Pečeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Saulius Pečeliūnas taip pat sakė, jog viešai parlamentarų pasiūlytų kandidatūrų konservatoriai kol kas svarstyti neketina.

Pasak parlamentaro, konservatorių pozicija nesikeičia. „Geriau jau tiesiog siūlytų Albiną Janušką, jei „paieškos“ apsiriboja ta pačia kompanija“, sakė seimūnas. Anot jo, yra pakankamai jaunų, išsilavinusių užsienyje ir tinkamų žmonių.

Valdančioji Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcija ketvirtadienį inicijavo siūlymą prezidentui Valdui Adamkui naująjį Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovą rinktis iš trijų galimų kandidatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paminėtos Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje Egidijaus Meilūno, Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojo Kęstučio Lančinsko ir dabartinio prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Mindaugo Ladigos kandidatūros. M.Ladigos pavardė tarp galimų kandidatų viešojoje erdvėje paminėta pirmą kartą. Jis yra VSD pareigūnas, kurį VSD delegavo dirbti į prezidentūrą

Minėti kandidatai esą galėtų sulaukti palaikymo Seime. Kreipimasis į prezidentą, kurį pasirašė trys parlamentarai, formuluojamas Seimo frakcijų vardu, tačiau vėliau paaiškėjo, jog tai blefas. Pačios frakcijos šių kandidatūrų ir pareiškimų net nesvarstė.

REKLAMA

 „Seimo frakcijos, gerbdamos prezidento teisę ir pareigą parinkti bei pateikti Seimui VSD vadovo kandidatūrą, atsižvelgdamos į politinių spekuliacijų bei manipuliacijų objektu tapusią padėtį aplink VSD, jausdamos atsakomybę už sklandų VSD vadovo paskyrimą, kuris galėtų tapti tvirta paspirtimi naujam vadovui stabilizuoti padėtį VSD bei pradėti reikiamas reformas, manydamos, kad teikiamas kandidatas neturėtų būti siejamas su jokia politine partija, būtų nepriekaištingos reputacijos ir galimai kuo mažiau pažeidžiamas, įvertinusios asmeniniuose susitikimuose su prezidentu svarstytus ir paties šalies vadovo viešai pristatytus, taip pat žiniasklaidoje įvardintus galimus kandidatus į VSD generalinius direktorius, mano, kad galėtų pritarti vienam iš šių prezidento svarstytų kandidatų į VSD vadovus - M.Ladigai, K.Lančinskui ir E.Meilūnui", - teigiama kelių Seimo frakcijų kreipimesi į šalies vadovą.

REKLAMA

Šį raštą pasirašė Seimo valdančiosios LiCS frakcijos natys Vytautas Bogušis, valdančiosios valstiečių liaudininkų ir pilietininkų frakcijos seniūnės pavaduotojas Algirdas Ivanauskas ir opozicinės Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Tačiau Darbo partijos frakcijos seniūnas K.Daukšys pripažino, kad minėtą kreipimąsi pasirašė ne frakcijos, o savo vardu.

Kai kurie kiti DP frakcijos atstovai DELFI taip pat tvirtino, jog minėtas kreipimasis nebuvo derintas su frakcija ir neišreiškia bendros frakcijos pozicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos atstovai DELFI taip pat ketvirtadienį teigė, jog minėtas kreipimasis frakcijoje svarstytas nebuvo ir A.Ivanausko niekas neįgaliojo jo pasirašyti frakcijos vardu.

Socialdemokratai, DELFI žiniomis, liberalcentristų iniciatyvą dėl kreipimosi į prezidentą palaikyti atsisakė.
Prezidentas V.Adamkus naujojo VSD vadovo kandidatūrą Seimui žada pateikti kitą savaitę.

V.Adamkus susitiko su dar keturiais galimais kandidatais - Baltijos gynybos koledžo viršininku brigados generolu Algiu Vaičeliūnu, P.Malakausku, Vidaus reikalų ministerijos vieno iš departamentų vadovu Alvydu Šakočiui bei K.Lančinsku.

REKLAMA

Praėjusią savaitę Seimas beveik vienbalsiai pritarė prezidento dekretui dėl Arvydo Pociaus atleidimo iš Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus pareigų.  Anksčiau A. Pocius buvo Seimo patvirtintose Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo išvadose apkaltintas iš esmės žlugdęs departamento veiklą. Pirmas bandymas jį atleisti žlugo, kuomet A. Pocius Seimo tribūnoje pasigyrė išaiškinęs daugelį senų rezonansinių nusikaltimų ir politikų už tai puolamas. Vėliau nei vieno savo teiginių A. Pocius pagrįsti nesugebėjo.

REKLAMA

Seimui galutinai apsispręsti, kaip manoma, padėjo skandalingas VSD tarnybinių butų privatizavimas už m,mažesnes nei rinkos kainas, kuriame turto vertintoju buvo su į užsienį pabėgsiu EBSW koncerno vadovu G,. Petriku bendradarbiavusi bendrovė.

A.Pocius prezidento parašu galutinai bus atleistas tik tuomet, kai bus apsispręsta dėl naujojo VSD vadovo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų