REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susidūrus su sunkumais ne visi turi kam išsikalbėti, pasiguosti ir palengvinti tą sielą spaudžiantį sunkumą, o kartais net ir turint kam išsakyti visus sunkumus, nesinori užkrauti jiems savo rūpesčių naštos. Tačiau Aušra Stankūnienė įsitikinusi, kad nei viena problema nėra maža ir yra pasirengusi jas išklausyti anonimiškai.

Susidūrus su sunkumais ne visi turi kam išsikalbėti, pasiguosti ir palengvinti tą sielą spaudžiantį sunkumą, o kartais net ir turint kam išsakyti visus sunkumus, nesinori užkrauti jiems savo rūpesčių naštos. Tačiau Aušra Stankūnienė įsitikinusi, kad nei viena problema nėra maža ir yra pasirengusi jas išklausyti anonimiškai.

REKLAMA

Prieš 4 metus Aušra ieškodama naujos veiklos atrado „Pagalbos moterims liniją“. Nors tą kartą ir nustebino tai, kad savanoriavimui reikalingi ne tik mokymai ir atranka, vėliau ji suprato, kad tai yra tiesiog būtina, nes skambinančios moterys yra atsidūrusios gyvenimo krizėje.

„Tuo metu nustebau, kad reikia laukti atrankos ir mokymų, nes buvau iškart pasiruošusi dalį laisvo laiko skirti savanorystei. Netrukus supratau, kad būtent taip, tik praėjus atranką ir pabaigus specializuotus 100 val. mokymus, „Pagalbos moterims linijos” savanoris gali teikti emocinę paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Išlaikius žinių įsisavinimo patikrinimą, savanoris tampa didelės komandos dalimi. Šiandien Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje yra virš 150 savanorių. Dabar esu savanorė ir Kauno „Pagalbos moterims linijos“ savanorių koordinatorė“, – pasakoja moteris.

REKLAMA

Svarbiausia – santykiai

Kaskart Aušra yra pasiryžusi išklausyti ir atliepti moters jausmus ir emocijas, kai ji yra krizėje, kai galbūt sunkumai ir skausmas užgožia gyvenimo džiaugsmą arba tiesiog norą gyventi, sustiprinti moterį ir palengvinti jos savijautą – ir tame mato didelę prasmę.

„Veikla, kuri suteikia vertę ne tik vienam asmeniui, bet ir jo aplinkiniams, kolegoms, visuomenei. Mane žavi mintis, kad laimingos moterys augina laimingus vaikus. Tad labai norėjau nors šiek tiek prisidėti prie geresnės Lietuvos moterų savijautos“, – sako savanorė.

REKLAMA
REKLAMA

Aušra tikina, kad net ir po 4 metų savanoriavimo, kaskart pakėlus telefono ragelį, persmelkia jaudulys ir atsakomybė. Tai, ką ji išgirsta, kitoje ragelio pusėje, tik patvirtina, kad santykiai moterims yra svarbiausi.

„Visada, pakėlus ragelį, persmelkia jaudulys ir atsakomybė. Norisi pirmiausia užmegzti gerą ryšį su skambinančiąja, kad anonimiškumas ir konfidencialumas suteiktų moteriai galimybę išsikalbėti.

Dažnai skambinančioji išsipasakojusi supranta ir susidėlioja savo veiksmų planą. Juk gana dažnai, nemaža dalis iš mūsų, savo širdyje žino ką reikia daryti, tik norisi palaikymo, patvirtinimo, išklausymo, o galbūt ir kitų pagalbos ar sprendimo galimybių įvardinimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji skambučiai manyje patvirtino suvokimą, kad moterims santykiai be galo svarbus dalykas. Tad kuo geresnius santykius moteris turi su tėvais, su vyru ir vaikais, tuo laimingesnė ji jaučiasi“, – šypteli moteris.

Moterys dažniausiai jaučiasi vienišos

„Moterys, esančios krizėje, dažnai jaučiasi vienišos. Vienišumas – vis aktualesnė problema ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Moterys labai stengiasi dėl šalia esančių žmonių, dėl darbe ar šeimoje prisiimtų įsipareigojimų, ir, deja, pamiršta save.

Pervargimas, sveikatos problemos, nerimas ir panikos atakos – tai tokios elgesio, kai per mažai rūpinamasi savimi, pasekmės. Tad visada žmogiškas ryšys, empatija, palaikymas padeda ir stiprina. Labai džiaugiuosi kai pokalbio pabaigoje, moteris pasijunta geriau. Tai galima ne tik išgirsti moters balse, tai galima net pajausti“, – pasakoja Aušra.

REKLAMA

Krizėje esanti moteris dažnai jaučia skausmą, kančią, liūdesį, tačiau, pasak Aušros, net ir jausdamasi esanti duobėje, kiekviena moteris savo gyvenime turi ir šviesių pusių. Kiekvienas skausmas, kurį savanoriams išlieja skambinančios moterys, paliečia Aušros širdį.

„Kiekvienas skambutis – tai ištisa gyvenimo istorija. Kiekvienas skambinantysis – žmogus, perpildytas jausmų. Labiausiai mane paliečia emocijos žmonių, kurie augina neįgalius vaikus, slaugo senyvo amžiaus tėvus arba gyvena šalia žmonių, kurie serga psichinėmis ligomis.

Tai labai stiprios, bet kartu ir labai pavargusios moterys. Poilsio trūkumas, fizinės ir finansinės pagalbos trūkumas įsuka į ratą, iš kurio labai sunku ištrūkti. Tačiau moteriška atsakomybė neleidžia pasiduoti.  

REKLAMA

Tad galėčiau sakyti, kad kiekvienas skambutis, kurio sulaukiu yra unikalus ir stipriai paliečiantis.

Esu dėkinga už kiekvieną patirtį, ar tai būtų išdrįsusi paskambinti ir pasikalbėti moteris, nežinanti kaip pasielgti konflikto su vyru metu, ar nuo vaikų triukšmo ir elgesio pavargusi mama, kuri per pokalbį surado naujų būdų kaip pasirūpinti savimi ir savo emocine sveikata, ar moteris, esanti itin sudėtingoje ties gyvenimo ir mirties riba esančioje situacijoje“, – apie sudėtingas situacijas pasakoja Aušra.

Stengiasi neparsinešti emocijų į namus

Pokalbiai su moterimis, kurios ieško emocinės pagalbos, dažniausiai trunka iki 1 valandos. Tačiau ypatingais atvejais jie būna ir ilgesni. Vienas truko maždaug 1,5 val., nes buvo labai svarbu išklausyti viską, kas gulėjo paskambinusios moters širdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo labai svarbu išbūti tiek kiek norėjosi skambinančiajai, nes skambinusi moteris buvo sumušta ir labai išsigandusi. Smurtautojas buvo išvežtas policijos pareigūnų, tačiau moters beviltiškumas, vidinis skausmas ir siaubas buvo begalinis“, – prisimena Aušra.

Ji nurodo, kad savanorių ruošimo programoje yra labai daug dėmesio skiriama ir savanorio psichinei sveikatai. Labai svarbu, kad savanoris būtų išgyvenęs savas krizes, pasiruošęs išklausyti ir „nepasiimtų“ emocijų sau.

„Jei po budėjimo man lieka tam tikra emocija ar jausmas, aš nenuneigiu jo. Aš tiesiog paanalizuoju kodėl ši emocija ar jausmas man toks atliepiantis, ką jis man sako apie mane pačią.

REKLAMA

Savanorystė man pačiai neįkainojama patirtis. Savanorių mokymai mane praturtino, budėjimai prie linijos, teikiant emocinę pagalbą, mane sustiprino, o bendramintės – man suteikė didelį džiaugsmą ir tapo mano gyvenimo dalimi.

Aš labai skatinu išbandyti visus žmones savanorystę ir pritariu, kad tai daryti reikia dar besimokant mokykloje ar studentaujant. Mane žavi, kad mokiniai yra skatinami savanoriauti, taip pat labai džiugina, kad savanoriauti galima išvykti į kitas šalis. Pastebiu, kad ir pas mus į Lietuvą noriai atvyksta užsieniečiai.

Po kelerių metų savanorystės patirties tampa akivaizdu, jog tie, kurie ryžtasi savo laiko dalį skirti kitų pagalbai, jie kitomis spalvomis kalba apie vertybes ir gyvenimo prasmės suvokimas įgauna naujus atspalvius. Ne veltui, psichologai ir psichoteraupeutai savanorystę įvardina kaip vieną iš būtinų aspektų siekiant sukurti laimingą gyvenimą“, – šypteli Aušra.

REKLAMA

Pasak Aušros, nors pokalbių internetu laikas yra tik sekmadieniais, pirmadieniais ir antradieniais 17-21 val, tačiau sulaukiant daug užklausų, nuo spalio mėnesio emocinė parama žinutėmis bus teikiama kiekvieną savaitės dieną. Taip pat pastaruoju metu išryškėjo, kad lietuviams gyvenantiems užsienyje taip pat labai reikalinga emocinė parama, todėl Aušra džiaugiasi galėdama teikti tokią paramą.

Ieškančioms, kam galėtų išsikalbėti – Pagalbos moterims linijos telefonas 8 800 66366, svetainės adresas www.pagalbosmoterimslinija.lt (Su savanoriais čia galima bendrauti el.laiškais arba palaikyti pokalbiai internetu – chat'ą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų