REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantieji kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėda po Konstitucinio Teismo sprendimo, kuriuo neteisėta buvo pripažinta Seime veikusi komisija. Jai vadovavo valstiečių atstovė, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Valdantieji kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėda po Konstitucinio Teismo sprendimo, kuriuo neteisėta buvo pripažinta Seime veikusi komisija. Jai vadovavo valstiečių atstovė, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

REKLAMA

Opozicijos atstovai dar penktadienį paragino A. Širinskienę trauktis iš Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės pareigų. Šį klausimą antradienio rytą svarstė ir Seimo seniūnų sueiga.

Valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis teigė, kad opozicija jau tris su pusę metų bando atstatydinti jų narius, tačiau sunku komentuoti, tai, kas vyksta.

„Aš tik galiu pasakyti, kad šiandien valdančiosios koalicijos frakcijos atstovai, seniūnai kreipėsi į prezidentą, prašydami įvertinti, ar Konstitucinio Teismo pirmininkas teisėtai eina šias pareigas.

Mums labai sunku komentuoti tai, kas vyksta. Opozicijos norai atstatydinti mūsų narius nesibaigia tris su pusę metų. Aš tiesiog daugiau komentarų neturėčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Mes ne visi esame teisininkai ir teisininkai mums padėjo susigaudyti, kad iš tikrųjų atrodo, pažeidžiamas įstatymas, antra vertus – net pačio Konstitucinio Teismo išaiškinimas“, – Seime kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA

Valdantieji kreipėsi į prezidentą dėl KT vadovo įgaliojimų

Valdantieji kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą teigdami, kad Dainiaus Žalimo įgaliojimai kaip Konstitucinio Teismo (KT) pirmininko negalėjo būti pratęsti pasibaigus kadencijai. 

D. Žalimas, nutrūkus jo, kaip pirmininko, įgaliojimams nepaskyrė jokio kito teisėjo, kuris laikinai eitų Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas. O įstatymas nenumato KT pirmininko įgaliojimų pratęsimo galimybės tam laikotarpiui, kol bus paskirtas visai kadencijai naujas KT pirmininkas“, – kreipimesi cituojamas „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

.Anot kreipimosi, „kyla klausimas, ar D. Žalimas šiuo metu teisėtai eina pirmininko pareigas, nes iš esamo reguliavimo panašu, kad jas turėjo eiti kitas, jo paskirtas žmogus, bet tikrai ne jis pats“.

Valdančiųjų koalicinės tarybos pareiškime cituojamas KT įstatymas, kad „nutrūkus Konstitucinio Teismo teisėjo – šio teismo pirmininko įgaliojimams (...) Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas laikinai eina Konstitucinio Teismo pirmininko paskirtas Konstitucinio Teismo teisėjas“.

Šio įstatymo 11 straipsnio pirmosios dalies 1 punktas nurodo, kad Konstitucinio Teismo teisėjo įgaliojimai nutrūksta, kai pasibaigia įgaliojimų laikas, tai įvyko šių metų kovo mėnesį, tačiau parlamentas nepaskyrė naujų teisėjų - visos trys teimtos kandidatūros buvo atmestos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo kreipimesi valdantieji prašo prezidentą „imtis politinės lyderystės, užtikrinant, kad sprendžiant dėl laikino Konstitucinio Teismo pirmininko pareigų ėjimo būtų išlaikytos visos įstatyme numatytos procedūros ir nekiltų abejonių dėl Konstitucinio Teismo pirmininko pareigų ėjimo teisėtumo“.

Valdančiųjų koalicinė taryba savo kreipimesi kelia klausimą dėl Konstitucinio Teismo priimtų sprendimų legitimumo.

„Pirmininko pareigų ėjimo teisėtumo klausimas yra ypač svarbus, nes paskui, remiantis teisės principu iš neteisės nekyla teisė, gali būti kvestionuojamas ir jo, kaip Teismo pirmininko, priimtų sprendimų teisėtumas“, – sakoma kreipimesi.

REKLAMA

Valdantieji į prezidentą dėl D. Žalimo kreipėsi po Konstitucinio Teismo sprendimo, kuriuo neteisėta buvo pripažinta Seime veikusi komisija. Jai vadovavo „valstiečių“ atstovė, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė, kad A. Širinskienės vadovauta laikinoji tyrimo komisija, tyrusi galimą poveikį sprendimų priėmėjams ir politiniams procesams, sudaryta pažeidžiant Konstituciją, ir jos išvados yra neteisėtos.

Konstitucinis Teismas pasisakė, kad Seimo laikinajai tyrimo komisijai negalima pavesti neaprėpiamos apimties užduočių, o komisijos gali būti sudaromos ne bet kokiems, o tik ypatingiems, valstybinės svarbos, klausimams ištirti.

REKLAMA

Laikinoji komisija dėl galimos neteisėtos įtakos Lietuvos politikams, valstybės tarnautojams ir politiniams procesams dirbo beveik dvejus metus. Gegužės viduryje Seimas patvirtino jos išvadas.

Kovą baigėsi trijų KT teisėjų, tarp jų ir pirmininko D. Žalimo, kadencija, tačiau Seimui atmetus pasiūlytas kandidatūras Konstitucijoje numatyta teisėjų rotacija neįvyko ir Teismas toliau dirba sena sudėtimi.

Seimas balandį atmetė visus tris kandidatus į KT teisėjus. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis į šias pareigas siūlė buvusią KT kanclerę Ingridą Danėlienę, prezidentas Gitanas Nausėda – advokatę Giedrę Lastauskienę, tuometinė laikinoji Lietuvos Aukščiausioji Teismo pirmininkė Sigita Rudėnaitė – šio teismo teisėją Algį Norkūną.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų