REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje minint 80-ąsias sovietinės okupacijos metines, Kremliaus koridoriuose kelią skinasi įstatymas, kuris pateisintų sovietų ir nacių pasirašytą paktą, lėmusį, kad mūsų šalis 50 metų pateko į Sovietų Sąjungos rankas. Pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis tikina, kad į Rusiją grįžta „raudonasis fašizmas“, Dūmos veiksmai Kremlių pastato į vieną eilę su Hitleriu, o Vakarai vargu ar susivokia, su kokia valstybe turi reikalų.

Lietuvoje minint 80-ąsias sovietinės okupacijos metines, Kremliaus koridoriuose kelią skinasi įstatymas, kuris pateisintų sovietų ir nacių pasirašytą paktą, lėmusį, kad mūsų šalis 50 metų pateko į Sovietų Sąjungos rankas. Pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis tikina, kad į Rusiją grįžta „raudonasis fašizmas“, Dūmos veiksmai Kremlių pastato į vieną eilę su Hitleriu, o Vakarai vargu ar susivokia, su kokia valstybe turi reikalų.

REKLAMA

Minint 80-ąsias Lietuvos sovietinės okupacijos metines, parlamente surengta Seimo nario, konservatoriaus Emanuelio Zingerio ir Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko, profesoriaus V. Landsbergio spaudos konferencija „Prisimenant Lietuvos sovietinės okupacijos 80-ąsias metines“.

Spaudos konferencija surengta ir prieš parlamentui pateikiant E. Zingerio parengtą rezoliuciją, kuria siekiama atkreipti dėmesį į Rusijos Dūmoje kelią besiskinantį projektą, kuris reabilituotų 1939 m. pasirašytą Molotovo-Ribentropo paktą.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos parlamentas siekia paskelbti negaliojančiu 1989 m. SSRS Liaudies deputatų suvažiavimo nutarimą, kuriuo Sovietų Sąjunga pasmerkė Molotovo-Ribentrovo pakto slaptuosius protokolus ir pripažino juos niekiniais.

REKLAMA

Landsbergis: Rusija eina su karo vėliava, grįžta raudonasis fašizmas

„Tai pasiūlymas panaikinti beveik vienintelį padorų ir teisingumą įtvirtinantį dokumentą, kurį yra priėmusi dar Sovietų Sąjungos aukščiausia valdžia“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo V. Landsbergis.

Profesoriaus teigimu, pasmerkdama Molotovo-Ribentropo paktą, Sovietų Sąjunga, pačioje savo egzistavimo pabaigoje suvedė sąskaitas su savo istorija.

„Tai buvo išimtinis atvejis, kai Sovietų Sąjunga pažvelgė teisingai į savo istoriją ir įvertino savo nusikaltimą. <...> Priešmirtinis sąskaitų su sąžine suvedimas“, – sakė V. Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, dabar, profesoriaus žodžiais, Kremliaus valdžios koridoriuose veikiantys „naujieji bolševikai“ arba „raudonieji fašistai“ naikina dorą dokumentą ir atsistoja į vieną eilę su hitlerine Vokietija. V. Landsbergio teigimu, tokiu būdu Dūma sugrąžina savo valstybę į Stalino laikus, į tą pačią galvoseną.

„Labai gerai būtų kiekvienam Rusijos Dūmos deputatui nusiųsti: „jeigu tu balsuoji už, tu grąžini raudonąjį fašizmą“. Į Rusiją grįžta raudonasis fašizmas. Raudonasis ir rudasis fašizmai susitarė sunaikinti nepriklausomas demokratines valstybes. Dabar jie grįžta į pateisinimą ano susitarimo. Tai reiškia, jie patys grįžta į raudonojo fašizmo statusą“, – kalbėjo pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Landsbergio teigimu, sprendimas pateisinti Molotovo-Ribentropo paktą yra „Rusijos moralinė praraja, į kurią, paklusniai vykdydama caro valią, stumia dabartinė Dūma“. Profesoriaus nuomone, jei Dūma priims įstatymą, ji Rusijai išrašys „diktatūros sertifikatą“.

„Dabartinė rusų valdžia atsistoja greta Hitlerio. Tada buvo išvien, dabar sako, kad gerai, kad buvo išvien. <...> Būtų gerai, kad pasaulis suprastų, kad Rusija sau pasirašė naują sertifikatą, kad ji yra fašistinė valstybė su atominiu ginklu. Pasaulis turi apsispręsti, kaip jis bendrauja su ta fašistine valstybe <...>. Rusija eina su karo vėliava ir Putinas yra vėliava. Deja, kažin, ar Vakarai pakankamai tai supranta, kai jie lankstosi, bučiuojasi ir sveikina labai seną raudoną fašizmą“, – kalbėjo V. Landsbergis.

REKLAMA

Laukia audringa pasaulio reakcija?

E. Zingerio Seimui teikiama rezoliucija norima atkreipti dėmesį į Rusijos Dūmos bandymą reabilituoti Molotovo-Ribentropo paktą, smerkia tokius Kremliaus veiksmus, ragina Seimo pirmininką atkreipti Valstybės gynimo tarybos dėmesį į tokius Rusijos veiksmus ir kreipiasi į ES ir NATO partnerius, prašant pasmerkti tokius Rusijos veiksmus.

„Rusijos Federacija, kuri yra Sovietų Sąjungos palikimo tesėja ir yra už jį atsakinga, ėmėsi mūsų nelaimės, mūsų okupacijos pateisinimo. Tai tikrai pritrenkiantis įvykis“, – kalbėjo E. Zingeris.

E. Zingeris garantavo, kad į šį Dūmos sprendimą tarptautinė bendruomenė tikrai sureaguos. Seimo narys tikino bendravęs su žymiais pasaulio istorikais, tarp jų ir Timothy Snyderiu, kurie, anot E. Zingerio, pasakė, kad laukia audringa reakcija į Rusijos veiksmus.

REKLAMA

„Putino pasakymas, kad didžiausia XX a. nelaimė buvo Sovietų Sąjungos griūtis, atvedė į šį sisteminį veiksmą. <...> Tai sisteminis rusų valstybės posūkis, kuri B. Jelcino laikais bandė atkurti demokratiją ir mes ten turėjome tiek draugų“, – kalbėjo konservatorius.

E. Zingerio teigimu, tokį Rusijos veiksmą pasmerks ne tik Lietuva, bet ir kitos Baltijos valstybės bei Lenkija.

„Tikiuosi, kad mums pavyks su tarptautinės bendruomenės pagalba, su mūsų sąjungininkais Europos Sąjungoje ir NATO <...> stabdyti šį Dūmos projektą“, – sakė politikas.

Pasak jo, jei dokumentas bus priimtas, klausimus dėl jo reikėtų kelti ne tik Lietuvos Valstybės gynimo taryboje, bet ir Jungtinėse Tautose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai nėra akademinių-teorinių diskusijų klausimas. Tai klausimas, susijęs su tuo, kad Maskva vėl bando į savo pavaldumą grąžinti tas šalis, kurios priklausė jų caro laikų žemėlapiui“, – kalbėjo E. Zingeris.

Seimas antradienį balsuos ar pritarti E. Zingerio parengtai rezoliucijai „Dėl Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos kėsinimosi perrašyti istoriją ir kvestionuoti šiuolaikinės civilizacijos ir tarptautinės teisės pagrindus“.

Dėl įstatymo, pateisinančio Molotovo-Ribentropo paktą, Rusijos Dūma galutinai nuspręs liepą.

Spaudos konferencijos įrašas:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų