REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Venų varikozė – viena iš dažniausiai pasitaikančių lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo išraiškų, visuomenei geriau žinoma kaip venų išsiplėtimas. Daugumai išsiplėtusios, sustorėjusios, spalvą pakeitusios ir gumbeliais nusėtos venos asocijuojasi tik su estetinėmis problemomis, tačiau ši liga tikrai neapsiriboja vien išvaizdos pokyčiais.

Venų varikozė – viena iš dažniausiai pasitaikančių lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo išraiškų, visuomenei geriau žinoma kaip venų išsiplėtimas. Daugumai išsiplėtusios, sustorėjusios, spalvą pakeitusios ir gumbeliais nusėtos venos asocijuojasi tik su estetinėmis problemomis, tačiau ši liga tikrai neapsiriboja vien išvaizdos pokyčiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienam, kuriam būdingi rizikos veiksniai arba tam, kuriam venų varikozė jau pasireiškusi, reikėtų žinoti, kad tai gana pavojinga liga, galinti turėti net mirtinų komplikacijų. Pakalbėkime apie visuomenėje gajus mitus, kurie dažnai prisideda prie delsimo kreiptis į gydytojus ir kuo anksčiau pradėti gydyti ligą. Jie pateikiami klausimų su atsakymais forma – dažnas į tokius klausimus atsakytų klaidingai. 

REKLAMA

Ar išsiplėtusios venos – tik su grožiu susijusi problema, kurią galima ignoruoti? 

Tikrai ne. Nepakanka mėlynais venų voratinkliais ir violetiniais gumbeliais „papuoštas“ kojas ištisus metus slėpti po kelnėmis ar storomis pėdkelnėmis. Į venų varikozę reikia žiūrėti kaip į sveikatos sutrikimą, susijusį su nuolat progresuojančiu veninės kraujotakos nepakankamumu. 

Kuo labiau plečiasi venos, tuo labiau trinka veninė kraujotaka. Vieni dažniausių simptomų, įvardijamų sergant venų varikoze, yra kojų skausmas, sunkumas, tinimas, nuovargis, dilgčiojimas, odos tempimas ir pojūtis, tarsi jos būtų švininės ar medinės. Šie ligos požymiai gali reikštis pirmiau už pastebimus išvaizdos pokyčius. 

REKLAMA
REKLAMA

Komplikuojantis ligai ir ignoruojant pokyčius pasiekiamos sunkesnės stadijos. Ant kojų, dažniausiai apatinių jų dalių (blauzdų) gali atsiverti trofinių opų, kurių gydymas itin sudėtingas. Atviros žaizdos pavojingos tuo, kad sukuria tiesų kelią į kraujo užkrėtimą. Vėliau atsiranda randų, audinių jautrumo problemų. Dar pavojingesnės komplikacijos susijusios su trombų susidarymu, kurie gali užkimšti kojose esančias venas arba netgi nukeliauti į plaučių kraujagysles ir sukelti itin greitą mirtį. 

Ar venų varikozė – moteriška liga? 

Ne. Venų varikoze serga ir moterys, ir vyrai. Žinoma, moterys susiduria su nėštumais ir gimdymais, o tai tikrai paskatina venų varikozės vystymąsi. Jos nešioja aukštakulnius, ankštesnius drabužius, kai kurios vartoja hormoninę kontracepciją. Be to, moterys greičiau susirūpina ir dėl savo išvaizdos – negalėdamos dėl kompleksų dėvėti suknelių ir sijonų, jos ieško pagalbos ir anksčiau kreipiasi į gydytojus. Vyrai specialistų slenkstį peržengti linkę dažnai jau neturėdami kitos išeities – ateina netgi ir su atviromis opomis ant kojų ar sirgdami tokiomis ligos stadijomis, kurios gydomos jau tik simptomiškai. Gydytojai teigia, kad moterys sudaro apie tris ketvirtadalius besikreipiančių pacientų, o vyrai – apie ketvirtadalį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statistika labiau nepalanki moterims, mat moteriška lytis kelia didesnę riziką sirgti venų varikoze, tačiau tikrai nėra taip, kad vyrai nuo šios ligos „išsisuka“. Itin stipriai venos išsiplėsti gali didelius svorius kilnojantiems, sėdimą ar stovimą darbą dirbantiems ir ilgas distancijas dviračiu numinantiems vyrams. Ar kada teko matyti, kaip atrodo dviratininkų kojos? Tai įrodo, kad venų varikoze serga ir moterys, ir vyrai. Atvejų dažnis auga su amžiumi, tačiau į gydytojus neretai kreipiasi ir labai jauni žmonės, susirūpinę ir savo kojų išvaizda, ir kamuojančiu nuovargiu bei skausmu, trukdančiais kokybiškai gyventi. 

REKLAMA

Ar venų varikozė – paveldima liga? 

Taip, genetinis polinkis į venų plėtimąsi turi bene didžiausią reikšmę ligos išsivystyme. Gydytojas, apklausdamas pacientą, visada pasiteirauja, ar kokių nors veninės kraujotakos sutrikimų turėjo ar turi jo artimieji – mama, tėtis, seneliai. Žinant, kad venų varikozė būdinga ir artimiesiems, savo kojų būklę stebėti reikėtų itin atidžiai. Kuo anksčiau kreipiamasi į gydytojus, tuo lengviau ir pigiau gydyti ligą. Įsisenėjusi ir komplikuota problema apriboja gydymo metodų skaičių ir teikia daug mažiau vilčių.

Žinoma, paveldimumo medicina kol kas pakeisti negali, tačiau pats pacientas gali atsakingiau žiūrėti į savo sveikatos būklės pokyčius ir labiau tausoti venas – vengti ilgo stovėjimo ar sėdėjimo, o ilgiau pasėdėjus ar pastovėjus pavaikščioti, padaryti mankštą. Patariama nesikaitinti pirtyse ar karštose voniose, naudoti simptomus palengvinančias priemones, pavyzdžiui, gelius su heparino natrio druska (Lioton 1000), nešioti gerai pritaikytas kompresines kojines ir reguliariai lankytis pas kraujagyslių chirurgą – būtent jis neleis ligai pavojingai progresuoti.  Dėl šio ir bet kokio kito vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti jūsų sveikatai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų