REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

REKLAMA

Viruso plitimas. Savaitgalį pranešta apie 12 naujų koronaviruso atvejų. Dešimt jų registruota Vilniaus apskrityje, po vieną – Utenos ir Telšių apskrityse. Trys atvejai susiję su kelionėmis į užsienį: užkratas parvežtas iš Rusijos, Švedijos ir Danijos. Keturi užsikrėtimai susiję su Santaros klinikų darbuotojais, trys – su Vilniaus rajone, Kalvelių kaime, vykusia švente.

Patvirtintas šalių sąrašas. Kitą savaitę ir toliau bus draudžiama į Lietuvą atvykti Švedijos, Portugalijos ir Jungtinės Karalystės gyventojams dėl didelio sergamumo koronavirusu šiose valstybėse. Iš Belgijos atvykusiems užsieniečiams reikės dvi savaites praleisti izoliacijoje. Lietuvos piliečiai gali grįžti iš visų šalių, tačiau atvykusiems iš minėtų valstybių privaloma 14 dienų izoliacija.

Sienų kontrolė. Panaikinus sienos kontrolę, nuo šeštadienio popietės smarkiai išaugo lengvųjų automobilių, vykstančių į Lenkiją ir iš jos, srautas. Pasieniečių teigimu, lengvųjų automobilių į abi puses vyksta iki dešimt kartų daugiau nei esant sienos kontrolei. 

REKLAMA
REKLAMA

Užsienyje:

* Per pastarąją parą Latvijoje ir Estijoje nenustatyta nė vieno naujo užsikrėtimo COVID-19.

* Rusijoje per pastarąją parą patvirtinta 8,8 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija  atvejų, 119 pacientų mirė. Iš viso šioje šalyje užregistruoti 528 tūkst. 964 užsikrėtimo atvejai, 6948 žmonės mirė, 280 tūkst. 50 pacientų išrašyti iš ligoninių.

REKLAMA

Ukrainoje toliau daugėja susirgimų COVID-19: per pastarąją parą patvirtinti 648 nauji užsikrėtimai, devyni pacientai mirė. Iš viso šalyje nustatyti 31 tūkst. 154 užsikrėtimo COVID-19 atvejai, 14 tūkst. 82 žmonės pasveiko, 889 mirė.

Kinija sekmadienį pranešė apie 57 naujus COVID-19 atvejus, tai didžiausias užsikrėtusiųjų skaičius per parą nuo balandžio mėnesio. Vienuolikoje Pekino rajonų įvesta „karinė padėtis“. Nauji koronaviruso atvejai ten siejami su maisto produktų turgumi.

* Vokietija, Prancūzija, Italija ir Nyderlandai pasirašė susitarimą su farmacijos grupe „AstraZeneca“ dėl garantijų, kad Europos Sąjungai bus pagaminta 300 mln. dozių potencialios vakcinos nuo naujojo koronaviruso. Ja žadama aprūpinti visas bendrijos nares. Planuojama, kad vakcinos kūrimas bus baigtas iki šių metų pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* Sekmadienį minėta Gedulo ir vilties diena. Tremtinių ir politinių kalinių pagerbimo ceremonijoje Vilniuje, prie paminklo Laisvės kovų dalyviams, prezidentas Gitanas Nausėda atkreipė dėmesį į Rusijos Dūmoje skambančius raginimus atšaukti 1989 metų sprendimą pasmerkti Molotovo–Ribentropo paktą. Anot jo, kuo giliau kaimynų istorinė sąmonė panyra į falsifikacijas, užmarštį ir komą, tuo svarbesnis tampa Lietuvos gyventojų gebėjimas prisiminti.

* Šeštadienį nuotoliniu būdu surengusi suvažiavimą Laisvės partija patvirtino kandidatų į Seimą sąrašą, dalį vienmandatininkų ir rinkimų programą. Pirmą kartą Seimo rinkimuose dalyvausiančią politinę jėgą į Seimo rinkimus ves jos pirmininkė Seimo narė Aušrinė Armonaitė, antras sąraše – žmogaus teisių aktyvistas Tomas Vytautas Raskevičius, trečia – narkotikų politikos ir priklausomybės ligų ekspertė Morgana Danielė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Seime svarstoma steigti naują apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę, ji būtų skiriama buvusiems politikams už demokratijos plėtrą. Šią idėją pasiūlė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Anot jo, apdovanojimas „padėtų atkreipti dėmesį į naudą ir laisvę, kurią mūsų visuomenei suteikia demokratinė valstybės valdymo forma ir galimas grėsmes jai“.

* Ukrainos teisėsauga pranešė užkirtusi kelią bandymui duoti 6 mln. JAV dolerių (5,3 mln. eurų) kyšį, kad būtų nutraukta gamtinių dujų bendrovės, kurios valdyboje prieš kelerius metus dirbo buvusio JAV viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno) sūnus, vadovo baudžiamoji byla. Ukrainos kovos su korupcija vyriausiasis prokuroras Nazaras Cholodnickis pareiškė, kad nei J. Bidenas, nei jo sūnus su bandymu papirkti nesusiję. 

REKLAMA

* JAV, Atlantoje, vienam policijos pareigūnui suėmimo metu mirtinai pašovus juodaodį, atsistatydino šio miesto policijos viršininkė. Pagal oficialią incidento ataskaitą, 27 metų Rayshardas Brooksas (Reišardas Bruksas) vėlų penktadienio vakarą užmigo savo automobilyje restorano „Wendy's“ automobilių stovėjimo aikštelėje, restorano darbuotojai paskambino policijai, kad jis trukdo kitiems lankytojams. Pareigūnai nustatė, kad R. Brooksas – neblaivus ir pamėgino jį suimti, tačiau šis pasipriešino. Naujas nužudymas dar pakurstė piktus protestus prieš rasizmą ir policijos brutalumą.  

* Jungtinėje Karalystėje šeštadienį surengta kuklesnė nei įprasta karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) oficialiojogimtadienio ceremonija – dėl koronaviruso pandemijos atšauktas tradicinis Vėliavos pagerbimo paradas.

REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų