REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad teisėsauga jo nurodymu surengė kratas komerciniame banke „Belgazprombank“, iš kurio vadovo pareigų praėjusį mėnesį atsistatydino Viktoras Babarika, nusprendęs dalyvauti artėjančiuose prezidento rinkimuose.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad teisėsauga jo nurodymu surengė kratas komerciniame banke „Belgazprombank“, iš kurio vadovo pareigų praėjusį mėnesį atsistatydino Viktoras Babarika, nusprendęs dalyvauti artėjančiuose prezidento rinkimuose.

REKLAMA

„Tiesą sakant, dar nesu susipažinęs su niuansais. Detaliai nežinau, kas ten vyksta. Tačiau pavedžiau tai Valstybės kontrolės komiteto pirmininkui – tuo užsiima finansinė policija. Šiuo metu plačia apimtimi vykdomi operatyvinio tyrimo veiksmai“, – žurnalistams per darbo vizitą Vitebsko srityje sakė A. Lukašenka; jo žodžius citavo prezidentūros spaudos tarnyba.

Valstybės vadovas, nepaminėdamas V. Babarikos vardo, leido suprasti, kad buvęs „Belgazprombank“ vadovas yra „niekšas, kitaip nepasakysiu: esą aš čia niekuo dėtas, niekas man nereiškia pretenzijų“.

REKLAMA
REKLAMA

„Klausykit, visi jie nebuvo tiesiog jo pavaduotojai – tai viena gauja. Mes tai matome nuo 2016 metų; mes tai matėme. Kam gi šiandien tu juos pakiši? Buvai jų vadovas, jie tave pavadavo. Ir visa, kas ten darėsi galėjo vykti nedalyvaujant vadovui? – Ne“, – sakė valstybės vadovas.

REKLAMA

Jo teigimu, teisėsauga „aiškinosi dėl to banko nuo 2016 metų“.

„Jie aptiko pinigų išėmimą, užsienio sąskaitas, jų svetimą turtą – Kipre, sąskaitas Latvijoje, Londone... Tačiau užsieniečiai mums pateikė informaciją tik praėjusių metų gruodį. Teisėsaugos institucijos suaktyvino šiuos veiksmus, todėl kilo klausimų“, – paaiškino jis.

A. Lukašenka pareiškė, kad V. Babarika nusprendė balotiruotis į prezidentus, nes norėjo „tapti sąžinės kaliniu“.

„Kodėl įlindo? Todėl, kad suprato, kad pas jį ateis [pareigūnai] ir surakins jį antrankiais. Pas mus dabar apsimoka imtis politikos, siekiant tapti sąžinės kaliniu. Štai kodėl jis ten ėjo, bet tai jam nepadės“, – pažymėjo prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo žiniomis, „Belagazprombank“ byloje iš viso sulaikyta apie 15 asmenų.

„Bet jis [V. Babarika] nesupranta kitos kalbos. Kai jo bendrininkai buvo nugabenti į kalėjimą, jie jau vakar viską papasakojo. Jie per dvi valandas atsinešė 14 tūkst. dolerių, po to dar 600 tūkst. ar 800 tūkst. dolerių. Ten buvo aukso luitų, paveikslų – visko iškart atsinešė, kad tik jų niekas neliestų. Su jais buvo elgiamasi rūpestingai. Jie viską pasakoja, todėl jam teks visa tai papasakoti“, – teigė A. Lukašenka.

„Bet sąžinės kaliniu mes jo nepadarysime“, – tęsė valstybės vadovas.

Jis taip pat pareiškė, kad įvertinti tyrimo rezultatus bus paprašyta Interpolo ir užsienio specialistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"[Pakviesime] rusus, amerikiečius, europiečius – ir atiduosiu jiems dokumentus. Ir tegul jie padaro išvadas dėl teisėsaugos institucijų veiksmų atitikimo mūsų įstatymams. Ir [kaltininkai] atsakys pagal įstatymus. Prireikus – sės [į kalėjimą]. Visi prieš įstatymus yra lygūs“, – pabrėžė A. Lukašenka.

Valstybės kontrolės komitetas ketvirtadienį pranešė, jog kratos „Belgazprombank“ atliekamos tiriant baudžiamąją bylą dėl mokesčių vengimo ir neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo.

„Įtariamieji šioje byloje – komercinių struktūrų atstovai, taip pat buvę ir dabartiniai bankų sistemos darbuotojai“, – teigiama tarnybos pranešime spaudai.

REKLAMA

V. Babarika griežtai kritikuoja šalies ekonominę sistemą, kurią didžiąja dalimi kontroliuoja valstybė ir kuri tampa įrankiu konfliktuose dėl politikos ir energetikos su daug didesne kaimyne Rusija.

Žinutėje savo rėmėjams A. Babarika pasmerkė vykstančius reidus kaip bandymą „daryti jam spaudimą“.

Vaizdo įrašė platformoje „YouTube“ jis sakė, kad šios kratos „aiškiai parodė, jog dabartinės vadovybės atstovai tikrai yra pasirengę pasinaudoti bet kokiomis priemonėmis, kad neleistų įvykti teisingiems rinkimams“.

Jis leido suprasti, kad valdžios pareigūnų tikslas yra įbauginti žmonės, kad jie duotų melagingus parodymus, tačiau V. Babarika pažadėjo „tęsti mūsų kovą“.

REKLAMA

„Belgazprombank“ veikia nuo 1990 metų, po 49,8 proc. jo akcijų valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir jo kontroliuojamas „Gazprombank“.

Kratos surengtos Baltarusijos teisėsaugos pareigūnams pradėjus susidorojimą su būsimais opozicijos kandidatais rugpjūčio mėnesio prezidento rinkimuose, kuriuose A. Lukašenka sieks jau šeštos kadencijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų