REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos tyrėjai trečiadienį sulaikė tris darbuotojus, įsidarbinusius elektrinėje, iš kurios nutekėję į tūkstančiai tonų dyzelino užteršė didelės Arkties teritorijos gruntą ir vandens telkinius.

Rusijos tyrėjai trečiadienį sulaikė tris darbuotojus, įsidarbinusius elektrinėje, iš kurios nutekėję į tūkstančiai tonų dyzelino užteršė didelės Arkties teritorijos gruntą ir vandens telkinius.

REKLAMA

Gegužės pabaigoje daugiau nei 21 tūkst. t degalų nutekėjo į vietos upę, pratrūkus dyzelino rezervuarui Rusijos kasybos konglomerato „Nornikel“ patronuojamosios bendrovės NTEK šiluminėje elektrinėje, įsikūrusios už Šiaurės poliaračio esančiame Norilske. Anot aplinkosaugininkų, tai yra didžiausias teršalų išsiliejimas, kada nors įvykęs Arktyje.

Prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė regione nepaprastąją padėtį, o „Nornikel“ vadovas Vladimiras Potaninas pareiškė valstybės vadovui, kad jo bendrovė apmokės aplinkos valymo darbus, galinčius atsieiti apie 130 mln. eurų.

Incidentą nagrinėjantis Rusijos tyrimų komitetas pranešė sulaikęs elektrinės direktorių Pavelą Smirnovą, taip pat du inžinierius, įtariamus aplinkosaugos reglamentų pažeidimais. Jeigu šiems asmenims būtų nuspręsta pareikšti kaltinimu, jiems gali grėsti iki penkerių metų laisvės atėmimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Tyrimų komiteto, degalų rezervuarui reikėjo atlikti kapitalinį remontą dar 2018 metais, tačiau įtariamieji „ir toliau jį naudojo pažeisdami saugos taisykles“.

REKLAMA

„Dėl to ir įvyko nelaimingas atsitikimas“, – rašoma tyrėjų pareiškime.

Antradienį išplatintoje medžiagoje „Nornikel“ nurodė, kad degalų rezervuaras buvo pastatytas 1985 metais, o 2017 ir 2018 metais atliktas jo remontas bei objekto saugos įvertinimas

„Bendrovė mano, kad ši priemonė [sulaikymas] yra nepagrįstai griežta“, – pažymima naujienų agentūrai „RIA Novosti“ išsiųstame kompanijos pranešime spaudai, cituojant jos viceprezidentą Nikolajų Utkiną.

Anot jo, sulaikytieji „bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis ir dabar jie būtų daug naudingesni valymo operacijos vietoje“.

REKLAMA
REKLAMA

Vietos pareigūnai pranešė, kad nepaisant pastangų sulaikyti degalus plūduriuojančiomis užtvaromis, jie jau pasiekė vieną ežerą – svarbų gėlo vandens šaltinį regione.

Tarša dabar galėtų nutekėti į Karos jūrą, o tai būtų „katastrofa“, naujienų agentūrai AFP sakė žaliųjų aktyvistų organizacijos „Greenpeace“ Rusijos skyriaus ekspertas Vladimiras Čiuprovas.

„Nornikel“ pirmasis viceprezidentas per trečiadienį surengtą telekonferenciją paneigė, kad išsiliejimas pasiekė minėtą ežerą, teigdamas, kad jo bendrovė neaptiko ten užteršimo požymių.

Metalurgijos milžinė teigė, kad avariją galėjo sukelti visuotinis atšilimas, dėl kurio esą ištirpo amžinasis įšalas po degalų rezervuaru.

Bendrovė pripažino, kad specialiai nestebėjo amžinojo įšalo būklės savo objektuose.

Jos direktorių valdyba ruošiasi trečiadienį susitikti ir aptarti incidentą, AFP patvirtino bendrovės spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų