REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina nesureikšminantis seimūnų noro atmesti jo pasiūlytą gyventojų pajamų mokesčio mažinimą. Šalies vadovas Seimo nariams siūlė pažvelgti į tarptautinę praktiką, o pats neatmetė galimybės valdantiesiems siūlyti kompromisų.

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina nesureikšminantis seimūnų noro atmesti jo pasiūlytą gyventojų pajamų mokesčio mažinimą. Šalies vadovas Seimo nariams siūlė pažvelgti į tarptautinę praktiką, o pats neatmetė galimybės valdantiesiems siūlyti kompromisų.

REKLAMA

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienį nepritarė prezidento siūlymui pusmečiui sumažinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą.

Prezidento teigimu, tai tik vieno komiteto nuomonė. Pasak prezidento, šiuo metu šis paketas aptariamas ir su valdančiaisiais, ir opozicija. Prezidento nuomone, GPM klausimą bet kada galima sugrąžinti į Seimo plenarinių posėdžių salę.

„Svarbu, kad būtų ta diskusija, kuri tikrai verta rimtų parlamento debatų. Kalbame apie labai esminį ekonomikos politikos sprendimą, tiek ideologiniu, tiek politiniu požiūriu. Jeigu reikės, esame pasirengę ir kompromisams, mėginsime siūlyti tam tikrus kompromisus“, – kalbėjo G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak šalies vadovo, Vokietijos patirtis rodo, kad būtinos ne tik vienkartinės išmokos, bet ir sprendimai, susiję su mokesčiais. G. Nausėdos tvirtinimu,

REKLAMA

„Gyvenkime galvodami apie platesnį, tarptautinį kontekstą. Susipažinkime su gerąja tarptautine praktika ir ta mūsų diskusija dėl mokesčių įgis didesnį gylį ir didesnį plotį“, – sakė prezidentas.

Prezidentas sako, kad tarifo mažinimas nuo 20 iki 15 proc. pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių per vartojimą skatintų ekonomiką ir taip sušvelnintų koronaviruso krizės padarinius.

„Jis padėtų amortizuoti prognozuojamą darbo užmokesčio mažėjimą, <...> padėtų skatinti vartojimą ir taip įsukti ekonomikos ratus, kad mūsų atsigavimas būtų daug greitesnis“, – tikino prezidento patarėja Vaida Česnulevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikai teigia, kad ši priemonė nėra socialiai teisinga, nes ji naudingesnė didesnes pajamas gaunantiems žmonėms, nepadeda spręsti socialinės atskirties ir skurdo problemų, be to, yra rizika, kad dabar sumažinus tarifą politikams gali neužtekti valios nuo kitų metų jį atstatyti į dabartinį lygį.

Finansų ministras Vilius Šapoka teigia, kad sumažinus GPM biudžetas šiemet negautų apie 340 mln. eurų pajamų, o kitais metais, jeigu toks tarifas išliktų – 715 mln. eurų.

Praėjusią savaitę prezidento iniciatyvą laikinai mažinti GPM tarifą taip pat atmetė Vyriausybė bei Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Nuo 20 proc. iki 15 proc. GPM prezidentas siūlo mažinti laikinai nuo liepos 1 dienos iki metų pabaigos ir taikyti jį darbuotojų pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių – maždaug 4 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors vieną prezidento pasiūlymą parlamentarai sutiko skeptiškai, kitą priėmė. Seimas antradienį pritarė prezidento siūlymui šeimoms, auginančioms vaikus, išmokėti papildomą vienkartinę išmoką.

„Šitie pinigai skirti vartojimui. Krizės metu skatinti vartojimą yra viena iš pagrindinių priemonių“, – antradienį kalbėjo valstiečių lyderis R. Karbauskis.

R. Karbauskio nuomone, tokios išmokos mažina skurdą ir tai efektyvesnė priemonė kovoti su ekonomine krize nei kitas prezidento siūlymas – gyventojų pajamų mokesčio mažinimas.

Politiko nuomone, gautų išmokų tėvai neatidės į šalį, o jas išleis ir taip įsuks karantino ir koronaviruso paveiktą ekonomikos mašiną.

REKLAMA

„Galima teigti, kad tie pinigai, kurie eina per vaiko pinigus, jie neina į taupymą. Žmonės tampa turtingesni, jie tuos pinigus stengiasi išleisti vaikų naudai“, – įsitikinęs R. Karbauskis.

Prezidentas siūlė šeimoms išmokėti vienkartinę 120 eurų išmoką už vaiką, o daugiavaikėms, nepasiturinčioms šeimoms ir auginančioms vaiką su negalia – 200 eurų išmoką, šiuos pinigus pervedant iki liepos 31 dienos.

Prezidentūros duomenimis, 120 eurų vienkartinę išmoką gautų daugiau kaip 507 tūkst vaikų arba 330 tūkst, šeimų, 200 eurų vienkartinę išmoką, t. y. skirtą vaikams su negalia, augantiems daugiavaikėse ir nepasiturinčiose šeimose, gautų 134 tūkst. vaikų arba 60 tūkst. šeimų.

Ši iniciatyva kainuos 72 mln. eurų, kurie būtų išmokami iš valstybės biudžete pasiskolintų lėšų, kaip ir kitos valstybės subsidijos ir išmokos COVID-19 pandemijos metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų