REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugumai pradinių klasių mokinių vasaros atostogos prasidėjo praėjusią savaitę, o vyresnieji mokslo metus planuoja baigti birželio 18 dieną. Dirbantiems tėvams galvos skausmas, kur palikti vaikus per mokinių atostogas. Ministerijos nurodo galimas išeitis daliai tėvų.

Daugumai pradinių klasių mokinių vasaros atostogos prasidėjo praėjusią savaitę, o vyresnieji mokslo metus planuoja baigti birželio 18 dieną. Dirbantiems tėvams galvos skausmas, kur palikti vaikus per mokinių atostogas. Ministerijos nurodo galimas išeitis daliai tėvų.

REKLAMA

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tv3.lt informavo, kad dėl mokslo metų pabaigos datos mokyklos gali apsispręsti pačios ir jos gali truputį skirtis. Tačiau ugdymo procesas daugumai 1-4 klasių mokinių baigėsi birželio 4 dieną, abiturientams – gegužės 22 dieną, o 5-10 klasių, III gimnazijos klasės mokiniams baigsis birželio 18 dieną.

Pasigenda valdžios sprendimų dėl užimtumo programų

Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Darius Trečiakauskas tv3.lt teigė, kad tėvai visada rūpinasi, ką daryti su vaikais, o pandemijos akivaizdoje šis klausimas dar aktualesnis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tėvai ir vaikai visada pasigenda realaus, ne vaidinamo ir pastovaus dėmesio iš valdžios. Mes girdime, kad imami 5 ar 7 milijardai paskolų, kad iš to kažkas konkrečiai būtų duodama per švietimo ar kitas programas vaikams – aš tikrai negirdėjau.

REKLAMA

Karantinas dar galioja, realiai judėjimo laisvė dar neatšaukta, vasaros stovyklos ar kažkokie mokymai dar ribojami. Už buvimą namuose niekas nebekompensuoja, kaip buvo anksčiau, kai vyko nuotolinis mokymas.

Planuoti stovyklas ar kitas išvykas galima tada, kai tiksliai žinai, kokia bus situacija. Tačiau dabar niekas dar nežino. Natūralu, kad tokių vasaros stovyklų, kokios būdavo anksčiau, vaikams būti nebegalės. Galbūt bus bandoma kažką imituoti ir pritraukti. Bet pilnavertės stovyklos vaikams, kad jie galėtų dūkti, lakstyti, išsilieti, rasti ar išmokti kažko – to nebebus“, – kalbėjo D. Trečiakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Kainos pagal mūsų atlyginimus per didelės

Tėvų forumo pirmininkas pažymėjo, kad stovyklos ar užimtumo programos dabar vyksta savaitę ar dvi, bet daugiau nei du mėnesius vaikai būna namuose, o dauguma jų sėdi įnikę į kompiuterius ir ekranus. Stovyklų kainos taip pat neadekvačiai didelės.

„Kainos pagal lietuviškus atlyginimus dažnai neadekvačiai didelės. Kad būtų kažkokia kompensacija iš valdžios pusės, aš to negirdėjau. Per projektus stovyklos kartais prasimuša dalį lėšų, tai gal kažkiek tas kainas pamažins.

Žiūrint iš organizatorių pusės, jei jau pusę mėnesio tų stovyklų, akivaizdu, kad nebus, tai natūralu, kad tos kainos tikrai nebus pigios, nes nėra produkto masiškumo, iš kurio būtų galima tas kainas atlyginti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, didelė dalis tėvų net negalvoja apie kažkokias vasaros stovyklas. Miesto vaikams tai aktualesnė problema, o kaimo vietovėse jie turi darbų prie tėvų ūkių, daržų ir pan.

Reikia žiūrėti į geografinį regioną. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ar kokiame Panevėžyje – tai vieni klausimai, iššūkiai ir spręstinos problemos. Jei pasižiūrėsime į kaimo regionus, tai problemos mažesnės. Jei vaikai turi socialinių problemų, tai taip pat aktualu jiems“, – kalbėjo D. Trečiakauskas.

ŠMSM žada daugiau užimtumo programų

ŠMSM informavo, kad šiemet planuojama vaikams daugiau nemokamų užimtumo programų.

„Švietimo mainų paramos fondo administruojamo TAPK2 projekto lėšomis organizuojama 18 stacionarių stovyklų Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Alytaus ir kitose apskrityse. Jos vyks keliomis pamainomis visą vasarą. Stovyklų skaičius, finansavimo ir organizavimo principai išlieka tokie, kaip ir ankstesniais metais. Nors programų skaičius sutampa, tačiau jos nėra identiškos pernykštėms, skiriasi turinys ir stovyklas vykdančios organizacijos. Šiais metais 18 programų išsidėsčiusios 18-oje savivaldybių, pernai 18 programų buvo pasiskirsčiusios po 17 savivaldybių (Panevėžio rajone turėjo dvi programas).

REKLAMA

Kadangi šiemet dėl pandemijos atšaukta vasarą turėjusi vykti Moksleivių dainų šventė, sutaupytos 2,5 mln. eurų lėšos švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus įsakymu taip pat skirtos vaikų vasaros stovykloms ir kitoms neformaliojo vaikų švietimo veikloms. Pinigai paskirstyti savivaldybėms pagal vaikų skaičių, šiuo metu kaip tik pasirašomos sutartys su savivaldybėmis. Savivaldybės gautas lėšas paskirstys stovykloms ir kitoms neformaliojo vaikų švietimo veikloms finansuoti. Tikimės, kad šiemet, skyrus daugiau pinigų, tokią galimybę turės daugiau vaikų“, – teigiama tv3.lt atsiųstame ministerijos komentare.

Pinigų vaikų vasaros stovykloms taip pat skiria ir įvairias edukacines programas, stovyklas taip pat organizuoja savivaldybės. Informacija apie stovyklas skelbiama savivaldybių interneto svetainėse.

REKLAMA

„Šiemet taip pat tęsiama ŠMSM ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro iniciatyva „Atverk duris vasarai“ – organizuojamos nemokamos atvirosios ugdymo erdvės vaikams. Į iniciatyvą „Atverk duris vasarai“ gali užsiregistruoti bendrojo ugdymo mokyklos, daugiafunkciai centrai, dienos centrai, neformaliojo vaikų švietimo mokyklos, muziejai, bendruomenės ir kitos įstaigos, turinčios galimybę vaikams suteikti erdvę aktyviai ir prasmingai veiklai. Iki birželio 10 d. iniciatyvos interneto svetainėje buvo užsiregistravusios 183 organizacijos, vaikai nemokamai galės dalyvauti jų siūlomose veiklose“, – komentavo ministerija.

Su apsaugos priemonėmis

ŠMSM pažymėjo, jei tvarka nepasikeis, tai stovyklose būtina užtikrinti sveikatos saugos reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Edukacinėse programose turi dalyvauti tik sveiki vaikai, turės būti laikomasi vaikų grupių izoliacijos principo, kad vaikai nuolatos dalyvautų tos pačios grupės veiklose ir išvengtų skirtingų grupių kontakto tiek patalpose, tiek lauke.

Vengtinas kontaktas su pašaliniais, veiklose nedalyvaujančiais asmenimis, o jeigu to padaryti neįmanoma, reikia riboti kontakto laiką. Taip pat turi būti sudarytos sąlygos vaikų ir darbuotojų rankų higienai, vėdinamos patalpos, dezinfekuojami dažnai liečiami paviršiai.

Jeigu vaikai maitinami, neorganizuojamas maitinimas švediško stalo principu. Jeigu vaikai valgys bendrose patalpose, į valgyklą jie turėtų ateiti po vieną grupę pagal iš anksto sudarytą grafiką, pavalgius patalpas būtina išvėdinti ir išvalyti“, – atsakė ŠMSM.

REKLAMA

SADM paaiškino, kokios galimybės dirbantiems tėvams

Naujienų portalas tv3.lt paklausė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, ką tokiu atveju daryti dirbantiems tėvams, kokios jų socialinės garantijos, kokio amžiaus vaikus galima palikti vienus namuose.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas apibrėžia, kad palikti vienų negalima vaikų iki 6 metų amžiaus, juos turėtų prižiūrėti suaugę asmenys arba broliai, seserys nuo 14 metų. Vyresni nei 6 metų vaikai jau yra pajėgūs pabūti vieni, tačiau, žinoma, visais atvejais reikia atsižvelgti į vaiko savarankiškumą ir brandą.

Ministerija informavo, jeigu vaikas nėra savarankiškas, tuomet patariama vaikus prižiūrėti seneliams, auklėms, vestis į vaikų kambarį darbe (jeigu toks įrengtas), kreiptis į darbdavį dėl nuotolinio darbo.

REKLAMA

„Darbo kodeksas garantuoja galimybę bent penktadalį laiko dirbti nuotoliniu būdu tėvams, kurie vieni augina vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų. Tokį prašymą darbdavys privalo tenkinti. Bent du vaikus turintys tėvai taip pat gali pasinaudoti mamadieniais ir tėvadieniais, visi tėvai gali išeiti kasmetinių atostogų, kurios paprastai praleidžiamos su šeima. Vasaromis savo veiklos nenutraukia ir vaikų dienos centrai.

Socialinės garantijos lieka nepakitusios. Pavyzdžiui, vaikui susirgus, vienas iš tėvų gali gauti nedarbingumo pažymėjimą šeimos nariui slaugyti ir, jeigu atitinka kriterijus, gauti ligos išmoką, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, – komentavo SADM.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų