REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kenkėjus – vaisines museles ir kitus mašalus – iš namų išvarykite šiomis natūraliomis arba parduotuvėje įsigytomis priemonėmis.

Kenkėjus – vaisines museles ir kitus mašalus – iš namų išvarykite šiomis natūraliomis arba parduotuvėje įsigytomis priemonėmis.

REKLAMA

Tikrai įspūdinga, kaip tokie maži sutvėrimai gali pridaryti tiek daug problemų. Mašalai, musytės – kad ir kaip juos bevadintumėte, jie lengvai įsiveisia namuose, ypač jei pamirštate iškart nuvalyti išsiliejusį saldų gėrimą, per dažnai laistote kambarinius augalus arba diena per ilgai ant stalo paliekate prinokusį bananą. Mašalai namuose atrodo neestetiškai ir tikrai erzina, bet iš tiesų rimto pavojaus jie niekam nekelia. „Jų burnos nėra tinkamos kam nors kąsti.“ – aiškina entomologė Chelle Hartzer. – „Ir jie negali skleisti jokių ligų.“

Bet bėda ta, kad jei mašalų problemos nesiimsite spręsti iškart, rizikuojate, kad įsiveis ištisa jų kolonija. Laimei, yra nesudėtingų ir veiksmingų būdų šiuos nemalonius padarėlius išguiti ir namų ir užkirsti kelią jiems kada nors sugrįžti. Kai tik juos pastebėsite ar išgirsite, laikykitės šių nesudėtingų nurodymų, kad kaip mat jų atsikratytumėte, rašoma goodhousekeeping.com.

REKLAMA
REKLAMA

Identifikuokite kenkėją.

Jei matote namuose skrajojančius smulkius vabzdžius, tai dar nereiškia, kad tai - mašalai. Mašalų, vaisinių ir kanalizacijos musyčių būna įvairių, todėl reikės juos apžiūrėti geriau ir išsiaiškinti, su kuo turite reikalą.

REKLAMA

Pašalinkite jų maisto šaltinį.

Vaisinės musytės jų namuose neužsibus, jei čia joms nebus ką valgyti. Visų pirma produktus sudėkite į šaldytuvą, ko nereikia - išmeskite į sandarią šiukšliadėžę. Taip pat tik grįžus iš parduotuvės reikėtų vaisius ir daržoves iškart nuplauti. „Ant jų gali būti kiaušinėlių arba labai labai smulkučių lervų.“ – sako Chelle Hartzer. – „Nuplovę ir į uždaras vietas sudėjus maistą vaisinėms musytėms atimsite maisto šaltinį.“

Su kanalizacijos musytėmis tvarkytis nėra taip pat paprasta. Kadangi jos mėgsta bakterijas, nuotekas ir vamzdžiuose ar šiukšliadėžėse esančius nešvarumus, Chelle Hartzer pataria naudoti kanalizacijos valymo priemones, kad vamzdžiai būtų kiek įmanoma švaresni. Jei jomis problemos išspręsti nepavyksta, tai gali reikšti, kad vamzdžiai kažkur prateka - kvieskite santechniką.

REKLAMA
REKLAMA

Jei namuose įsiveisė mašalai, tuomet galite imtis natūralių priemonių. Šiems kenkėjams labai patinka drėgmė, todėl per dažnai nelaistykite savo kambarinių augalų. Taip pat galima pabandyti juos persodinti į naują dirvą vazonuose. „Tai labai sveika augalui, o taip pat ir mašalų sumažės.“ – aiškina Chelle Hartzer.

Paspęskite spąstus.

Nors prevencinės priemonės užkirs kelią mašalų patekimui į namus, kartais prireikia imtis greitesnio poveikio priemonių. Štai keletas efektyvių būdų atsikratyti mašalų:

Paspęskite spąstus iš obuolių acto ir plastikinės plėvelės.

Savarankiškai tokius spąstus galima pasigaminti į stiklinę įpylus obuolių acto arba tiesiog jo buteliuką palikus ant stalo be dangtelio. Tuomet indo viršų uždenkite plastikine plėvele ir iš šonų ją užspauskite gumele. Galiausiai keliose vietose iš viršaus plastikinę plėvelę pradurkite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Museles taip pat galima gaudyti popieriniu kūgiu, actu ir sugedusiais vaisiais.

Į stiklainį įpilkite truputėlį acto ir įdėkite sugedusios vaisiaus gabalą. Tuomet pasiimkite popieriaus lapą, susukite jį į kūgį ir įstatykite į stiklainį siauruoju galu žemyn. Gendančio vaisiaus kvapas privilios vaisines museles prie šių spąstų, bet dėl popierinio kūgio jos nebegalės išlipti į viršų.

Museles skandinkite dubenyje su actu ir indų plovikliu.

Į dubenį su actu įlašinkite tris lašus indų ploviklio ir palikite ant stalo atvirą. Muilas suardo acto paviršiaus įtampą, todėl muselės paskęsta.

Ant stalo padėkite beveik tuščią seno vyno ar alaus butelį.

Visai kaip ir acto kvapas, taip pat ir alus bei vynas vilioja vaisines museles. Palikite butelį ant stalo neuždarytą, su vos trupučiu gėrimo - į jį patekusioms muselėms dėl siauro kakliuko bus labai sunku išlipti į paviršių. Šiems spąstams taip pat puikiai tinka išsivadėjęs alus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų