REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Lietus (nuotr. Fotodiena.lt)

Lietuvą jau kelias dienas iš eilės siaubia škvalai, skirtingų miestų gyventojai stebi viesulus, iš dangaus stambiais gabalais besipilančią krušą ir naktimis padanges raižančius žaibus. Nors nežinia, ar šią vasarą tokių reginių matysime taip gausiai, klimatologai įtaria, kad ateityje jie kartosis vis dažniau.

11

Lietuvą jau kelias dienas iš eilės siaubia škvalai, skirtingų miestų gyventojai stebi viesulus, iš dangaus stambiais gabalais besipilančią krušą ir naktimis padanges raižančius žaibus. Nors nežinia, ar šią vasarą tokių reginių matysime taip gausiai, klimatologai įtaria, kad ateityje jie kartosis vis dažniau.

REKLAMA

Seniai regėto stiprumo audra per Lietuvą pradėjo ristis dar sekmadienį, o pirmadienį Lietuvos gyventojai turėjo progą stebėti rečiau šalyje matomus reiškinius – stambią krušą ir viesulą. 

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, pirmadienį Lietuvoje smarkiai lijo, griaudėjo, vietomis sulaukta ir krušos, vėjas siekė 16–21 m/s. Antradienio dieną rytiniuose šalies rajonuose taip pat prognozuojamos liūtys ir škvalas.

Neįprasti orai atnešė retų reginių

Vis dėlto kelias dienas paeiliui besitęsiančios audrų serijos nėra neįprasta, kai tam susiklosto palanki sinoptinė situacija, teigia Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto profesorius, Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjas Egidijus Rimkus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokia serija ne pirma Lietuvoje pasitaikiusi, jų Lietuvoje buvo daugiau. Nematau čia nieko tokio, kad galėčiau pasakyti, jog šitai yra dėl klimato pokyčių. Ne, greičiausiai tai vis dėlto daugiau dėl to, kad tokia dabar susidarė sinoptinė situacija, kurios metu yra didelis atmosferinis nepastovumas ir mus lydi audros“, – tv3.lt kalbėjo E. Rimkus.

REKLAMA

Pirmadienį Šakių rajone užfiksuotas viesulas. Šis reiškinys Lietuvoje, profesoriaus teigimu, – kur kas retesnis. 

„Viesulas – pakankamai retas reiškinys. Kai tuos atvejus prisimenu, tai buvo prieš keliolika metų, berods, Tirkšliuose viesulas užfiksuotas. Taip pat, ko gero, pats garsiausias viesulas buvo devintajame 20 a. dešimtmetyje, berods, aplink Širvintas, kai buvo pakeltas netgi traktorius viesulo. Tai pats garsiausias Lietuvoje viesulas“, – prisiminė E. Rimkus.

Taip pat pirmadienį ne vienoje Lietuvos vietoje pasipylė kruša, kurios kritulių dydis siekė nuo visai mažyčių iki kiaušinio dydžio. Tiesa, pasak profesoriaus, vargu, ar pirmadienio kruša savo dydžiu sumušė kokius nors Lietuvoje registruotus rekordus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kruša susijusi su itin dideliu atmosferos nepastovumu, su vertikaliais oro judesiais. Taip, tam reikalingi itin dideli kontrastai oro temperatūros tarp to, kas yra prie žemės paviršiaus ir aukštesniuose atmosferos sluoksniuose, tokia situacija gali formuotis. Vėlgi, greičiausiai tai nebuvo toks reiškinys, kuris sumušė visus Lietuvos rekordus, bet labai tikėtina, pagal tuos vaizdus galima spręsti, kad, ko gero, buvo stichinis reiškinys Lietuvoje“, – sakė E. Rimkus.

Gali kartotis ir dažniau

Pasak E. Rimkaus, nieko nuostabaus, kad per vieną dieną Lietuvos gyventojai skirtinguose miestuose užfiksavo ir audras, ir viesulą, ir krušą, ir liūtis, nes visi šie komponentai – vieno proceso dalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir kruša, ir viesulas, ir škvalas, ir audringas vėjas – to paties proceso dedamosios dalys, aišku, viesulas labai retai pasitaiko, kruša, škvalas, liūtis – jie dažniausiai būna tuo pačiu metu. Tiksliau, šie reiškiniai būdingi tam pačiam procesui“, – pažymėjo klimatologas.

Jo teigimu, gali būti, kad panašaus stiprumo audrų šią vasarą nebeišvysime, tačiau jos bendrai taps dažnesniu reiškiniu Lietuvoje.

„Esmė tame, kad besikeičiant klimato sąlygoms mes galime tikėtis, kad tokių reiškinių bus vis daugiau. Tai yra naujesnio klimato požymis. Vėlgi, tai nėra pasikeitęs klimatas. Bet ateityje mes tokių škvalų, kaip dabar, ir krušos atvejų, ir viesulų, be jokios abejonės, galime tikėtis kur kas daugiau“, – prognozavo E. Rimkus.

REKLAMA

Orai stipriai atvės netrukus

Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas dr. Gintautas Stankūnavičius prognozuoja, kad tokie karšti ir drėgni orai Lietuvoje nesilaikys ilgai ir su galingomis audromis atsisveikinsime jau penktadienį.

„Beveik visą savaitę nuo sekmadienio iki penktadienio laikosi atmosferos frontas ties vakarine Lietuvos dalimi, šiek tiek pasislenka į Rytus, šiek tiek į Vakarus, išsiskiria į dvi skirtingas oro mases. Viena yra vidutinių platumų, kuri dabar virš Baltijos jūros, kita – tropinės kilmės, kuri atėjusi nuo Ukrainos, gal net Viduržemio jūros“, – tv3.lt kalbėjo G. Stankūnavičius.

Pasak klimatologo, svarbu tai, kad šis atmosferos frontas laikosi vienoje vietoje, o tai palanku formuotis ekstremaliems reiškiniams.

REKLAMA

„Pavyzdžiui, viesulas labai retai susidaro šaltoje oro masėje, dažniausiai kontrasto zonoje“, – pastebėjo G. Stankūnavičius.

Penktadienį dienos metu termometro stulpelis gali šoktelėti iki 31 laipsnio, tačiau po to, kaip teigia klimatologas, į Lietuvą turėtų atplūsti gaivesnis šiaurės rytų vėjas.

„Ir naktys taps vėsesnės, nes dabar net naktį neatvėsta, ir dienos maždaug 10 laipsnių turėtų atvėsti“, – prognozavo G. Stankūnavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų