REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

PSO: nors Europoje padėtis gerėja, pasaulinu mastu ji blogėja

papildyta 22.03 val.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį pareiškė, kad situacija dėl koronaviruso pandemijos visame pasaulyje prastėja, ir perspėjo, kad negalima pasitenkinti esama padėtimi.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį pareiškė, kad situacija dėl koronaviruso pandemijos visame pasaulyje prastėja, ir perspėjo, kad negalima pasitenkinti esama padėtimi.

REKLAMA

Ši Jungtinių Tautų organizacija nurodė užfiksavusi didžiausią per vieną parą užregistruotų užsikrėtimo atvejų skaičių, koronavirusinei infekcijai COVID-19 sparčiai tebeplintant abiejuose Amerikos žemynuose.

Be to, Jungtinėse Valstijose ir daugelyje kitų šalių vykstant masiniams protestams prieš rasinę diskriminaciją, PSP perspėjo, kad demonstracijų dalyviai turėtų paisyti saugos taisyklių.

Naujasis koronavirusas, pirmiausiai aptiktas praeitais metais vidurio Kinijoje, iki šiol pasaulyje nusinešė daugiau kaip 403 tūkst. gyvybių, taip pat buvo užregistruota per 7 mln. užsikrėtimo atvejų, rodo naujienų agentūros AFP apibendrinti oficialių šaltinių duomenys.

Virusas pirmiausiai išplito Rytų Azijoje, paskui pandemijos epicentras persikėlė į Europą, o šiuo metu blogiausia padėtis yra Pietų ir Šiaurės Amerikoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors padėtis Europoje gerėja, pasauliniu mastu ji blogėja“, – virtualioje spaudos konferencijoje Ženevoje PSO sakė vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

REKLAMA

„Devynias iš 10 pastarųjų dienų būdavo pranešama apie daugiau kaip 100 tūkst. [naujų užsikrėtimo] atvejų. Vakar buvo pranešta apie daugiau kaip 136 tūkst. atvejų – iki šiol daugiausiai per vieną dieną“, – pridūrė jis.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas  sakė, kad beveik 75 proc. sekmadienį nustatytų atvejų buvo užregistruoti dešimtyje šalių – daugiausiai Amerikos regione ir Pietų Azijoje.

„Protestuokite saugiai“

PSO vadovas pažymėjo, kad šalyse, kur epidemiologinė padėtis gerėja, dabar „didžiausia grėsmė per daug nusiraminti“. Jis pridūrė, kad „dauguma žmonių pasaulyje tebėra imlūs infekcijai“.

REKLAMA
REKLAMA

„Pandemijai tęsiantis ilgiau kaip šešis mėnesius jokiai šaliai dar ne laikas nukelti koją nuo pedalo“, – perspėjo Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Pasaulyje išplitus protestams, išprovokuotiems afroamerikiečio George'o Floydo žūties Mineapolyje gegužės 25 dieną dėl šiurkščių policijos veiksmų mėginant jį areštuoti, PSO vadovas paragino įdėmiai stebėti padėtį, kad neprasidėtų antroji pandemijos banga, ypač vykstant masiniams sambūriams.

„PSO visiškai palaiko lygybę ir pasaulinį judėjimą prieš rasizmą. Atmetame bet kokių rūšių diskriminaciją, – kalbėjo jis. – Raginame visus protestuojančius pasaulyje daryti tai saugiai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu dalyvaujat proteste, kiek įmanoma laikykitės mažiausiai vieno metro atstumu nuo kitų, valykitės rankas, prisidenkite kosėdami ir dėvėkite kaukę“, – pabrėžė pareigūnas.

„Jeigu sergate – likit namuose ir susisiekite su medicinos paslaugų teikėju“, – pridūrė jis.

Karantinas protestuotojams?

PSO nuolat pabrėždavo, jog svarbu stebėti asmenis, galėjusius turėti ilgesnį laiką trukusių artimų kontaktų su užsikrėtusiu asmeniu.

Agentūros ekstremaliųjų situacijų direktorius Michaelas Ryanas sakė, kad asmenys, dalyvavę dideliame proteste, nebūtinai priskirtini su užkrato nešiotoju kontaktavusių žmonių kategorijai..

„Svarbiausia – vietinė visuomenės sveikatos būklės analizė ir vietinis rizikos valdymas“, – pažymėjo jis.

REKLAMA

„Per masinius susirinkimus gali susiklostyti situacijų, kai vietos visuomenės sveikatos apsaugos tarnybos dėl visa pikta gali patarti žmonėms karantinuotis arba išsitirti“, – sakė M. Ryanas.

„Galėtume viltis, kad dabar per bet kokį masinį susirinkimą... žmonės jau turėtų per keturis ar penkis mėnesius būti gerai įsisąmoninę, jog nesveikuojantis asmuo... turėtų likti namuose, o ne dalyvauti kokioje nors viešoje veikloje“, – pabrėžė pareigūnas.

„Tačiau visuomet paliktume nacionalinėms ir subnacionalinėms tarnyboms spręsti, ar jos nori ir turi imtis visuomenės sveikatos apsaugai būtinų veiksmų, pagrįstų rizikos vertinimu pagal mokslinius duomenis“, – tęsė M. Ryanas.

REKLAMA

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas savo ruožtu sakė, kad PSO iki šiol nugabeno daugiau kaip 5 mln. asmeninės apsaugos priemonių (AAP) į 110 šalių.

PSO tebeplanuoja išsiųsti daugiau kaip 129 mln. AAP į 126 valstybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų