REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirsas keičia Jungtinių Valstijų vadovaujamų NATO karinių pratybų „Baltops 2020“ planus: šiemet jose dalyvaus mažiau karių ir technikos, pirmąkart istorijoje operacijoms bus vadovaujama iš kranto ir jos vyks tik Baltijos jūroje, atsisakant veiksmų krante. 

Koronavirsas keičia Jungtinių Valstijų vadovaujamų NATO karinių pratybų „Baltops 2020“ planus: šiemet jose dalyvaus mažiau karių ir technikos, pirmąkart istorijoje operacijoms bus vadovaujama iš kranto ir jos vyks tik Baltijos jūroje, atsisakant veiksmų krante. 

REKLAMA

Tvyrant koronaviruso grėsmei, prieš sekmadienį išplaukiant į kiek ilgesnes nei savaitės pratybas Baltijos Jūroje, kariams atlikti testai dėl šio užkrato, o pačios pratybos organizuojamos be specifinių „išsilaipinimo“ kituose laivuose operacijų, siekiant išvengti įgulų kontaktų.

NATO smogiamųjų ir palaikymo pajėgų vadovai –  JAV 6-ojo laivyno vadė viceadmirolė Lisa Franchetti (Liza Franketi) ir jos pavaduotojas NATO pajėgose, Jungtinės Karalystės Karališkojo laivyno admirolas Guy'us Robinsonas (Gajus Robinsonas) tvirtino, kad to tenka imtis „norint sumažinti menkiausią potencialią riziką“ kariams ir pačioms pratybose dalyvaujančios valstybėms. Anot jų, šios priemonės koronaviruso pandemijos akivaizdoje leidžia pratyboms vykti apskritai.

„Ėmėmės rimtų atsargumo priemonių: dar prieš išplaukiant laivams, mes įvairiose stadijose patikrinome karius, siekdami įsitikinti, kad koronavirusas nepatektų į laivus“, – pirmadienį per telefoninę spaudos konferenciją žurnalistams sakė L. Franchetti. 

REKLAMA
REKLAMA

„Atitinkamai pirmą kartą pratybų istorijoje „Baltops 2020“ vyks tik jūroje“, – tvirtino ji.

Pasak karininkės, taip pat numatyta, kad pratyboms prasidėjus į jas neįsitrauks naujų žmonių – panašių priemonių atskirai imasi ir kiekviena iš 19 pratybose dalyvaujančių valstybių.

REKLAMA

JAV karinės jūrų pajėgos skelbia, kad pratyboms iš sausumos bus vadovaujama pirmąkart. 

G. Robinsonas, pratyboms vadovausiantis iš sausumos štabo Lisabonoje, tvirtino, kad pastebimiausi šiųmetinių „Baltops“ pakeitimai bus tai, jog jose atsisakyta dalies karinės technikos – amfibijų, kurios paprastai naudojamos vykdant karių desantą krante.

„Mano vadavietėje, mes vykdysime pratybas su mažiau nei 50 proc. personalo, nei buvo įprasta anksčiau. Dėl to personalą teko perorganizuoti“, – teigė karininkas. 

Anot jo, įprastas karines konferencijas su keliais šimtais dalyvių šįkart keis telekonferencijos ar telefoniniai skambučiai, susirašinėjimai elektroniniu paštu.

REKLAMA
REKLAMA

Per ankstesnes pratybas Baltijos jūroje ne kartą buvo kilę pavojingų situacijų prie JAV karinės technikos priartėjus Rusijos naikintuvams. Kita vertus, G. Robinsonas pažymėjo, kad greta pratybų visuomet stebėti Rusijos veiksmai buvo „saugūs ir profesionalūs“.

L. Franchetti tikisi, kad būtent taip šiemet veiks „visi laivynai ir oro pajėgos“.

„To tikimės ir iš Rusijos laivyno bei oro pajėgų“, – teigė ji.

Pratybose „Baltops 2020“ birželio 7–16 dienomis dalyvaus oro ir jūrų pajėgų elementai iš 19 NATO valstybių ir partnerių, pratybose bus atliekamos oro gynybos, kovos su povandenine technika, minų paieškos ir nukenksminimo procedūros. Kaip skelbta, pratybose iš viso laukiama daugiau kaip 3 tūkst. karių, beveik po 30 laivų ir orlaivių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai jose dalyvavo daugiau nei 8 tūkst. įvairių karinių pajėgų atstovų, 50 karo laivų ir 40 orlaivių iš 16 NATO ir dviejų partnerių šalių.

JAV vadovaujamose pratybose dalyvaus du Lietuvos karinių pajėgų laivai –  priešmininis laivas „Skalvis“ ir patrulinis „Aukštaitis“, tarptautiniams pratybų junginiams vadovaus ir du Lietuvos karininkai – komandorai Audrius Venckūnas bei Andrius Širvys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų