REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai įspėja sergančiuosius plaučių vėžiu – dėl rūkymo liga gali išplisti į smegenis. Rūkaliai plaučių vėžiu serga daug dažniau, nei nerūkantieji.

Mokslininkai įspėja sergančiuosius plaučių vėžiu – dėl rūkymo liga gali išplisti į smegenis. Rūkaliai plaučių vėžiu serga daug dažniau, nei nerūkantieji.

REKLAMA

Maždaug 40 procentų plaučių vėžio pacientų taip išsivysto smegenų metastazės, bet naujas tyrimas parodė, kad šis skaičius daug didesnis rūkančiųjų tarpe.

Manoma, kad nikotinas, kurio yra cigaretėse, bet kuris savaime nėra kancerogeninis, ne tik sukelia stiprią priklausomybę, bet taip pat ir prisideda prie vėžio išplitimo.

Dėl šios priežasties mokslininkai ragina sergančiuosius plaučių vėžiu ne tik mesti rūkyti, bet taip pat ir visiškai atsisakyti visų nikotino turinčių medžiagų, , rašoma dailymail.co.uk.

Vėžiui išplitus į smegenis ligoniai vidutiniškai išgyvena iki šešių mėnesių.

281 plaučių vėžiu sergančio paciento tyrimas JAV atskleidė, kad smegenų vėžiu daug dažniau suserga rūkantieji.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai aiškinosi, kas sukelia šį sąryšį, todėl ištyrė mirusių pacientų auglius ir juose aptiko didelius kiekius imuninių ląstelių, vadinamų M2 mikroglijomis.

REKLAMA

Jos gamina ir išleidžia chemines medžiagas, kurios gali paspartinti auglio augimą.

Laboratorinių tyrimų su pelėmis metu „Wake Forest“ universiteto komanda atrado, kad nikotinas skatina šių ląstelių formavimąsi.  

Iš gyvų pelių smegenų pašalinus šias ląsteles nikotinas smegenyse nebekėlė metastazių ir pelių išgyvenimo susirgus plaučių vėžiu rodikliai pagerėjo.

Profesorius Kounosuke Watabe, pagrindinis tyrimo autorius, sako: „Dėl priklausomybės nuo nikotino daugeliui pacientų yra sunku mesti rūkyti net ir sužinojus diagnozę.

REKLAMA
REKLAMA

Šiems pacientams dažnai taikoma nikotino pakaitinė terapija – elektroninės cigaretės, nikotino pleistrai ar kramtomoji guma.

Tačiau mūsų rezultatai aiškiai rodo, kad nikotinas stipriai ir negrįžtamai paveikia smegenų metastazių formavimąsi, o tai reiškia, kad vėžiu sergantys pacientai turėtų atsargiai vartoti nikotino pakaitines terapijas.“ 

Prof. K. Watabe ir jo kolegos tuomet aiškinosi, ar kokie nors vaistai galėtų pašalinti šį nikotino poveikį – kaip galimas gydymas buvo identifikuotas partenolidas.

Ši natūrali medžiaga, gaunama iš skaistenio, gydomosios žolelės, pelėse blokuoja nikotino sukeliamas smegenų metastazes.

Skaistenis jau nuo seno naudojamas galvos skausmams ir uždegimams gydyti – jis laikomas saugia medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prof. K. Watabe įsitikinęs, kad partenolidas gali būti naujas smegenų vėžio gydymo metodas, ypač tiems pacientams, kurie rūko, arba kurie yra rūkę praeityje.

Jis sako: „Šiuo metu vienintelis vaistas nuo šios sunkios ligos yra radiacijos terapija.

Įprastiniai chemoterapijos vaistai negali peržengti kraujo – smegenų barjero, o partenolidai – taip. Todėl tai – daug žadantis gydymo ar net smegenų metastazių prevencijos būdas.“

Prof. K. Watabe teigia, kad dirbdamas su savo universiteto mokslininkų komanda tikisi artimiausiu metu pradėti klinikinį tyrimą, kurio metu bus testuojamas partenolidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų