REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
(nuotr. TV3)

Nors nuotolinės gydytojo konsultacijos šalyje tapo būtinybė dėl karantino apribojus dalį paslaugų ir galimybę fiziškai apsilankyti pas gydytoją, medikai jau dabar prognozuoja, kad dalis tokių konsultacijų galėtų išlikti ir ateityje. Manoma, kad tai padėtų sumažinti ir eiles pas specialistus. 

117

Nors nuotolinės gydytojo konsultacijos šalyje tapo būtinybė dėl karantino apribojus dalį paslaugų ir galimybę fiziškai apsilankyti pas gydytoją, medikai jau dabar prognozuoja, kad dalis tokių konsultacijų galėtų išlikti ir ateityje. Manoma, kad tai padėtų sumažinti ir eiles pas specialistus. 

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad ir atšaukus karantiną prioritetas bus teikiamas nuotolinėms konsultacijoms, tačiau gydymo įstaigos galės pačios pasirinkti paciento interesą labiausiai atitinkantį paslaugų teikimo būdą – aptarnauti nuotoliniu būdu ar gyvai priimant pacientus.

Kartu pabrėžiama, kad gydymo įstaigos ir toliau turės dirbti laikydamosi visuomenės sveikatos saugos priemonių, reguliuodamos pacientų ir lankytojų srautus. 

REKLAMA
REKLAMA

Centro poliklinikos vadovo Kęstučio Štaro teigimu, tai, kad sistema keisis, leidžia numatyti ir šiuo metu jau besikeičiantis pacientų elgesys.

REKLAMA

„Ir dabar jau patys pacientai taip nesiveržia fiziškai atvykti į įstaigą. Anksčiau vos kas suskausdavo ir reikalaudavo iškart pagalbos gydytojų. Dabar 10–15 proc. žmonių tikrai užtenka pasikonsultuoti telefonu. Nuotoliniu būdu dabar leidžiama išrašyti ir vaistus, ir paskirti gydymą“, – kalbėjo Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas.

Pašnekovas sakė, kad jau dabar įstaigoje fizinės konsultacijos didinamos iki 75 proc. ir nuo liepos planuojama priartėti prie to, kad būtų teikiama kuo daugiau fizinių konsultacijų. Tačiau, jo manymu, net ir atslūgus pandemijai ir atšaukus karantiną turėtų išlikti teisė nuotoliniu būtų teikti pagalbą.

REKLAMA
REKLAMA

Sumažintų eiles?

„Būtų gerai, kad šeimos gydytojas, pasikonsultavęs su specialistu, galėtų paskirti gydymą. Kitą kartą dėl bet kokio nugaros skausmo pacientą siųsdavo pas neurologą, o galbūt tai tik paprastas uždegimas ir pakaktų šeimos gydytojo. Tada gal ir prieinamumas pas gydytojus specialistus pagerėtų“, – svarstė poliklinikos vadovas. 

K. Štaro pastebėjimu, be reikalo nesilankant gydymo įstaigose mažinama rizika ir pasigauti COVID-19 infekciją.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovas Darius Steponkus, kalbėdamas apie tai, kad planinių paslaugų teikimas įstaigoje po truputį jau grįžta į vėžes, pastebėjo, kad nuotolinis konsultavimas bus plėtojamas toliau. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip, jis kai kada yra galimas. Bet, aišku, pacientui vis tiek reikia gydytojo, kaip ir gydytojui paciento, reikia jį pažiūrėti, apčiupinėti“, – kalbėjo jis.

Pacientai patys nesiveržia pas gydytojus

Tendenciją, kad patys pacientai per daug nesiveržia į gydymo įstaigas sako pastebėję ir rajoninių ligoninių vadovai.

Pasakodamas, kaip įstaigoje po truputį atnaujinamos planinės paslaugos, Švenčionių ligoninės direktorius Antanas Lašinskas svarstė, kad gal žmonės patys dabar vengia lankytis ligoninėse.

„Gal baiminasi viruso, kitas dalykas – gal ir atpratimas. Per tuos mėnesius įprato kitaip gyventi. Bet šiaip dirbam, ir stacionaro paslaugas atnaujinom, dirba visi skyriai“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Prienų ligoninės vadovė Jūratė Milaknienė taip pat sakė, kad didelio pacientų srauto nepastebi. Tačiau pridūrė, kad patenka daug sunkesni pacientai, per karantiną jau uždelsę kreiptis pagalbos.

Nacionalinio vėžio instituto (NVI) poliklinikos vedėja Rasa Vancevičiūtė-Petkevičienė portalui tv3.lt taip pat yra pasakojusi, kad jei dalis pacientų karantino pradžioje veržėsi vizitų, vėliau jų gerokai sumažėjo.

„Nors priminėme, kad yra suplanuotas tyrimas, kurį reikia atlikti, žmonės patys sakė, kad nevažiuos arba neatvyko neperspėję. Viena vertus, jie bijo užsikrėsti, kitas dalykas – transporto problemos, ypač tiems žmonėms, kurie gyvena ne Vilniuje“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad greičiausiai pacientų elgesys pereis į kažkokį etapą.

REKLAMA

Tai, kad patys pacientai privengia vykti į gydymo įstaigas, ką tik Seime suorganizuotoje diskusijoje dėl gydymo paslaugų prieinamumo patvirtino ir VUL Santaros klinikų

Konsultacijų skaičius išaugo 68 kartus

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, balandį, palyginus su 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu, nuotolinių konsultacijų pirminės sveikatos priežiūros įstaigose padaugėjo beveik 68 kartus – nuo 11 tūkst. iki 758 tūkst. 

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai džiaugiasi, kad stengiantis efektyviai kovoti su koronaviruso plitimu, Lietuvos gyventojai tapo sąmoningesni ir išvengia nebūtinų apsilankymų gydymo įstaigose.

Nuotolinių konsultacijų su šeimos gydytojais ir kitais pirminės sveikatos priežiūros specialistais ženkliai padaugėjo jau šių metų pradžioje. Pavyzdžiui, 2019 m. vasarį tokių apsilankymų fiksuota 9 tūkst., o 2020 m. vasarį – jau 28,5 tūkst., 2019 m. kovą tokių apsilankymų buvo 9,6 tūkst., o 2020 m. kovą - jau 479 tūkst. Daugiausia nuotolinių apsilankymų buvo 2020 m. balandį – šiemet nuotoliniu būdu konsultuotasi 718 tūkst. kartų, kai tuo pačiu laikotarpiu 2019 m. – 11 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai gyventojai naudojosi šeimos gydytojo, vaikų ligų gydytojo ir vidaus ligų gydytojo nuotolinėmis sveikatos priežiūros paslaugomis, taip pat nuotoliniu būdu konsultavosi su šeimos gydytoju.

SAM primena, kad šių metų kovo mėn. buvo pradėtos teikti nuotolinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugos gyventojams. 2020 m. kovo mėn. buvo suteikta daugiau nei 5 tūkst. tokių paslaugų gyventojams, balandžio mėn. šis skaičius jau siekė 40 tūkst. Didžiąją dalį (daugiau nei 33 tūkst.) šių paslaugų sudarė suaugusių psichiatro nuotolinės sveikatos priežiūros konsultacijos.

Portalas tv3.lt primena rašęs apie tai, kad nors karantinas ir atšaukiamas, gydymo įstaigos dar negreitai galėsiančios grįžti į įprasto darbo vėžes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų