REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliuose gyvenanti Karolina sako, kad ji tylėti nebegali ir savo istorija nori pasidalinti viešai. Moteris tikina, kad Šiaulių medikai nesivargino tvarkyti jos dvimečio sūnaus dantų, kai šis naktimis pabusdavo dėl didžiulių skausmų, kuriuos sukeldavo burnoje vis atsirandančios pūslės. Tuo metu berniuką gydžiusi odontologė sako, kad viskas buvo atlikta teisingai, o dėl tokios vaiko dantų būklės tikriausiai bus kalta netinkama jų priežiūra. 

Šiauliuose gyvenanti Karolina sako, kad ji tylėti nebegali ir savo istorija nori pasidalinti viešai. Moteris tikina, kad Šiaulių medikai nesivargino tvarkyti jos dvimečio sūnaus dantų, kai šis naktimis pabusdavo dėl didžiulių skausmų, kuriuos sukeldavo burnoje vis atsirandančios pūslės. Tuo metu berniuką gydžiusi odontologė sako, kad viskas buvo atlikta teisingai, o dėl tokios vaiko dantų būklės tikriausiai bus kalta netinkama jų priežiūra. 

REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt šiaulietė Karolina (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) sutiko papasakoti savo istoriją, kuri pasak moters, gali tapti pamoka ir kitoms mamoms.

Karolina šiuo metu augina 2 metų ir 7 mėnesių sūnų, kuris turi palyginus gana prastus dantis, vaiką kamuoja dantų kariesas. Berniuko mama prisimena, kad ji vaiką žindė iki metų laiko, bet po to jį maitino iš buteliuko mišinukų. Moteris mano, kad dantų kariesą galėjo įtakoti ir genetika.

REKLAMA
REKLAMA

Dantys ėmė juoduoti 

Prieš lankant darželį, Karolina su savo sūnumi kreipėsi privačiai dantų apžiūrai, o ir priekiniai mažamečio dantys jau buvo šiek tiek pradėję juoduoti. Apžiūrėjęs specialistas Karolinai su sūnumi rekomendavo kreiptis į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką dantų tvarkymui su sedacija (red. medikamentų sukeltas sąmonės slopinimas ir raminimas, norint suteikti pacientui komfortą ir ramybę).

REKLAMA

„Aš vis skambinau, sakiau, kad vaikui tikriausiai skauda, nes sūnus neleido valyti dantų. Valydavome dantukus su žaidimais, bet ašarų neišvengdavome. Gruodžio 10-ąją gavome vietą. Atvykome į Moters ir vaiko kliniką, kur mums turėjo būti tvarkomi dantukai.

Mus apžiūrėjo, bet tai buvo sekundžių reikalas. Įkišo veidrodėlį, pasakė, kad skylių nėra, pajuodavimų netvarkė. Sakė, kad aptrupėję ir tiek“, – pasakoja Karolina.

Burnoje atsirado didžiuliai pūliniai

Šiaulietė mama vis dėlto nutarė taip savo sūnaus dantų nepalikti ir vėl kreipėsi dėl apžiūros į privačią gydymo įstaigą. Tačiau ten moteriai gydytojai galėjo rekomenduoti tik dantų pastą ir kremą, kurie galėtų pristabdyti dantų karieso plitimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Dantis mes valėme tris kartus dienoje ir nakčiai tepdavome kremą, tikrai juos prižiūrėjome. Kovo gale vaikas naktį ėmė labai verkti, rodė, kad jam skauda, o ryte berniukas atsikėlę su ištinusia lūpa. Pavyko pažiūrėti, o ten pamačiau didžiulį pūlinį, kurį išspaudžiau“, – sako pašnekovė.

Nieko nelaukiant, Karolinos vyras sūnų nuvežė į Šiaulių ligoninės priėmimo skyrių.

„Šiaulių priėmimo skyriuje bendravo tikrai nemandagiai, kaltino, kad neprižiūrėjome vaiko dantų. Papasakojus, kokias priemones naudojome, nurodė, kur kreiptis. Dėl karantino vaikų odontologas Moters ir vaiko klinikoje nedirbo, bet kur nurodė, lygiai taip pat nedirbo. Nuo skausmo rekomendavo išgerti vaistų, atrodė, kad pūliai praėjo“, – prisimena ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau gegužės 19-ąją berniuko burnoje ir vėl atsirado didžiulis pūlinys. Karolina nedelsiant ėmė skambinti į visas Šiaulių klinikas, tačiau visur gaudavo tą patį atsakymą, kad su sedacija vaikų dantų jie netvarko.

Moteriai buvo patarta kreiptis į Kauno klinikas arba į vieną privačią kliniką Panevėžio mieste. Šeima dėl artimesnio vizito laiko pasirinko apsilankyti Panevėžio privačioje klinikoje.

Teko rauti keturis dantis 

„Išvada – vaikui iš viso buvo pažeista dešimt dantų. Dešimt dantų, kurių netvarkė Šiaulių gydytojai, nes odontologė, kuri mus apžiūrėjo, nusprendė jų netvarkyti.

Keturis priekinius dantis teko išrauti, nes jie buvo su pūliais. Papasakojau, kad buvo kreiptasi į Moters ir vaiko kliniką, o čia mums paaiškino, kad odontologė turėjo tuos dantis tvarkyti, būtų tvarkę, būtų pavykę išsaugoti dantis“, – sako moteris.

REKLAMA

Karolina neslepia, kad ji džiaugiasi, patekus pas gerus gydytojus, tačiau niekaip nesupranta, kodėl jos vaikui dantys nebuvo sutvarkyti laiku:

„Tik noriu, kad žinotų visi kaip Šiaulių Moters ir vaiko klinikoje aplaidžiai žiūrima į vaiko dantis. Rašiau jiems laišką, bet niekas neatsakė. Nenoriu tylėti, kad daugiau vaikučių nepatirtų tai, ką patyrė mano sūnus. Laukiu karantino pabaigos, kad galėčiau pažiūrėti medikei į akis ir paklausti, kodėl nusprendė dantų karieso net netvarkyti“.

Ligoninė tikina, kad viską darė teisingai

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Šiaulių respublikinės ligoninės Moters ir vaiko klinika, susidariusią situaciją sutiko pakomentuoti 10 metų dirbanti Vaikų chirurgijos, ortopedijos ir traumatologijos centre gydytoja-odontologė Goda Gaigalė ir berniuką apžiūrėjusi gydytoja odontologė Gritė Ancevičiūtė.

REKLAMA

„Minėtam pacientui spalio dvyliktąją buvo paskirta planinė dantų sanacija. Apžiūros metu rasta, kad priekiniai dantys aptrupėję, pajuodavę. Aktyvių infekcijos židinių tuomet nebuvo. Sanuoti tokius dantis netikslinga, nes negalima užtikrinti plombinės medžiagos stabilumo. Tuomet patariama dantis tepti GC recalden pasta ir atsiradus infekcijai, kreiptis dantų šalinimui“, – patikina gydytojos.

Netinkama dantų priežiūra

Pasak gydytojų, minėtu atveju pūlinga komplikacija išsivystė po 4 mėnesių, atvykus į  Vaikų chirurgijos, ortopedijos ir  traumatologijos centro priėmimo kambarį. Vaiką apžiūrėjo budintis gydytojas vaikų chirurgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apžiūros metu rastas paraudimas ir patinimas dantenų 61 danties srityje, dantys pageltę, patrupėję, veido flegmonos požymių nerasta. Patarta, išsivysčius veido flegmonai, kreiptis veido ir žandikaulio chirurgo konsultacijai. Atsiradus pūlingai  infekcijai, tokie pažeisti priekiniai dantys yra šalinami, kas ir buvo padaryta minėtu atveju, siekiant išvengti pakartotinos infekcijos.

Paprastai tokio amžiaus vaikams kariesas vystosi dėl netinkamos dantų priežiūros. Dantų sanacijos bendrinėje nejautroje  metu, radus pažeistą pulpą, dantys nesanuojami, o šalinami. Juos gydyti ir plombuoti galima tik  ambulatoriškai, nes reikalinga keletą kartų apsilankyti pas gydytoją odontologą iki  bus pilnai išgydomas dantis ir tik tuomet dedama plomba. Neišgydžius danties ir jį užplombavus, atsirastų galimybė formuotis pūliniui“, – atvejį komentuoja gydytojos.

REKLAMA

Teiginys neteisingas

Atremiant, anot mamos Panevėžio privataus kabineto odontologo pasakytą teiginį, kad dantys turėjo būti tvarkomi ir tuomet juos būtų pavykę išsaugoti, gydytojos sako, kad toks teiginys yra neteisingas:

„Panevėžio privataus kabineto gydytojo odontologo teiginys, „tie dantukai turėjo būti tvarkomi. Būtų pavykę juos išsaugoti jei būtų juos tvarkę“ yra neteisingas. Anksčiau išdėstėme tokių dantukų gydymo taktiką“, – konstatuoja odontologės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų