REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Putinas: koronaviruso „pikas praėjo“, Pergalės dienos paradas vyks

papildyta 17.16 val.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį sakė, kad jo šalyje užsikrėtimų koronavirusine infekcija pikas jau praėjo, ir nurodė gynybos ministrui rengtis atidėtam Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių paradui birželio mėnesį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį sakė, kad jo šalyje užsikrėtimų koronavirusine infekcija pikas jau praėjo, ir nurodė gynybos ministrui rengtis atidėtam Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių paradui birželio mėnesį.

REKLAMA

„Specialistų nuomone, [pandemijos] pikas pas mus jau laikomas praėjusiu“, – sakė V. Putinas per vaizdo konferenciją su gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

V. Putinas taip pat įsakė pradėti pasirengimą Pergalės paradui, kuris turi įvykti birželio 24 dieną.

„Įsakau pradėti pasirengimą kariniam paradui pergalės Didžiajame Tėvynės kare 75-ųjų metinių garbei Rusijos sostinėje Maskvoje ir kituose miestuose. Mes tai padarysime birželio 24-ąją – dieną, kai 1945 metais įvyko legendinis istorinis nugalėtojų paradas, kai Raudonąja aikšte žygiavo kariai, kovoję prie Maskvos ir gynę Leningradą, grūmęsi prie Stalingrado, vadavę Europą, šturmu ėmę Berlyną“, – sakė V. Putinas.

Prezidentas įsakė taikyti „pačius griežčiausius saugumo reikalavimus rengiant ir vykdant paradą“.

„Rizika visiems jo dalyviams turi būti sumažinta iki minimumo, o dar geriau – išvis panaikinta“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių Kremlius planavo gegužės 9-ąją, minint Pergalės dieną, surengti 1,5 val. trukmės paradą, per kurį turėjo pasirodyti 15 tūkst. karių, istorinės karinės mašinos ir naujausios raketų sistemos, stebint karo veteranams ir pasaulio lyderiams, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną.

REKLAMA

Šis renginys turėjo pabrėžti Rusijos, kaip Sovietų Sąjungos pasiekimų paveldėtojos, įvaizdį ir Maskvos peršamą istorijos interpretaciją, kad sovietų indėlis į pergalę prieš nacizmą buvo didžiausias, nes šalis prarado milijonus žmonių gyvybių.

Karinės technikos demonstracija taip pat turėjo pabrėžti Rusijos vaidmenį pasaulio arenoje, pavyzdžiui, sprendžiant dabartinius konfliktus, įskaitant karą Sirijoje, nors tarptautinė bendruomenė atsisako pripažinti Maskvos įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją.

Tačiau Europoje išplitus koronavirusui V. Putinas balandžio viduryje galiausiai nusprendė paradą atidėti.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Rusijos prezidentas sakė, kad padėtis stabilizuojasi, bet pabrėžė, kad rengiant karinį paradą Raudonojoje aikštėje reiktų imtis visų atsargumo priemonių.

Kitas populiarus, gegužės 9-ąją paprastai organizuojamas renginys – „Nemirtingojo pulko“ eisenos visoje šalyje, kai rusai neša Antrajame pasauliniame kare žuvusių savo giminaičių portretus – šiemet įvyks liepos 26-ąją, sakė V. Putinas.

Jis pridūrė, kad tą pačią dieną savo tradicinius paradus surengs Rusijos karinio jūrų laivyno bazės.

Pergalės dienos parado atidėjimas buvo smūgis 67 metų prezidentui, kuris tikėjosi sukviesti pasaulio lyderius stebėti tūkstančių Raudonąja aikšte žygiuojančių karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pandemija taip pat privertė V. Putiną atšaukti balandį planuotą svarbų balsavimą dėl konsitucinių reformų, kurios sudarytų jam sąlygas išlikti valdžioje iki 2036 metų.

Pirmadienį V. Putinas, kuris pastaruoju metu retai rodydavosi darbovietėje, buvo atvykęs į Kremlių. Prezidentas pastarąsias kelias savaites dirbo nuotoliniu būdu iš savo Novo Ogariovo rezidencijos netoli Maskvos.

Rusija antradienį užfiksavo didžiausią mirties nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų paros skaičių – 174, bet pranešė, kad per praėjusias 24 valandas pasveiko per 12 tūkst. žmonių.

Nuo pandemijos pradžios šalyje iš viso užregistruotos 3 807 aukos ir 362 342 užsikrėtimo atvejai. Pagal patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičių Rusija užima trečią vietą pasaulyje po Jungtinių Valstijų ir Brazilijos.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų