REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas šią savaitę ėmėsi prezidento Gitano Nausėdos mokesčių mažinimo plano. Nors projekto pateikimui pritarė dauguma Seimo narių, visų partijų nuomonės skiriasi. Kol vieni politikai palaiko tik dalį priemonių, kiti siūlo visų mokesčių lengvatų atsisakyti. Kurie prezidento pasiūlymai atlyginimus gyventojams padidintų labiausiai?

Seimas šią savaitę ėmėsi prezidento Gitano Nausėdos mokesčių mažinimo plano. Nors projekto pateikimui pritarė dauguma Seimo narių, visų partijų nuomonės skiriasi. Kol vieni politikai palaiko tik dalį priemonių, kiti siūlo visų mokesčių lengvatų atsisakyti. Kurie prezidento pasiūlymai atlyginimus gyventojams padidintų labiausiai?

REKLAMA

Klaipėdoje įsikūrusi kavinė „10 tiltų“ karantino metu nuostolius skaičiuoja tūkstančiais eurų. Nors verslas po truputį grįžta į įprastas darbo vėžes, karantino metu kavinė prarado 2 mėnesių pajamas. Tiesa, „10-ies tiltų“ savininkė situacija vertina pozityviai. Verslininkė tikisi ir išlaikyti visus darbuotojus, ir išvengti atlyginimų mažėjimo.

„Mes iš tikrųjų pajutome iš valstybės tą palaikymą. Pasinaudojome ne viena lengvata. Šioje karantino situacijoje, mūsų bent jau atveju, buvo labai solidarumas ir iš darbuotojų pusės ir iš mūsų. Labai gražiai išgyvenome“, – sako kavinės „10 tiltų” savininkė Aušra Pocevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Ne visi pavyzdžiai iš verslo tokie sėkmingi. Lietuvos verslininkus vienijančios organizacijos aiškina, kad dalis verslo tam, kad išgyventų, neišvengs atlyginimų mažinimo bei dalies darbuotojų atleidimo. Prezidentūra sumanė padidinti dirbančiųjų ir verslo pajamas mokesčių pinigais.

REKLAMA

„Šie įstatymo projektai kartu su jau ketvirtadienį Jums pristatytu vienkartinių išmokų vaikams projektu sudaro bendrą įstatymų paketą skirtą sumažinti dėl Covid-19 sukeltus ekonominius padarinius“, – juos pristatydamas kalbėjo prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

Gitano Nausėdos mokesčių mažinimo planas šią savaitę buvo pristatytas Seime. Prezidentas pateikė 2 idėjas.

Pirmoji, laikinai, iki metų pabaigos, 5-iais procentais mažinti gyventojų pajamų mokestį.

Jeigu dabar į rankas per mėnesį gaunate 700 eurų, dėl šio pakeitimo į jūsų sąskaitą darbdavys papildomai pervestų 40 eurų. Jei 1000-į – 70-imt, jei 1500 – 120 eurų, o jei 2000 – net 165-is eurus per mėnesį. Atlyginimai augtų visiems, kurie per mėnesį gauna ne daugiau nei 3 vidutinius atlyginimus, tai yra 2250 eurų į rankas.

REKLAMA
REKLAMA

Kita lengvata dešimtimis kartų kuklesnė. Tai neapmokestinamojo pajamų dydžio, NPD, kėlimas.

Jį siūloma kelti 50-čia eurų. Jeigu į rankas per mėnesį gaunate 700 eurų, dėl šios lengvatos į jūsų sąskaitą darbdavys papildomai pervestų 8-is eurus. Jei 1000-į – 6-is, jei 1500 – 2 eurus.

Neapmokestinamojo pajamų dydžio kėlimas, Finansų ministerijos duomenimis, šių metų biudžete kainuotų 84-is milijonus eurų. Šį prezidento siūlymą valdantieji palaiko.

„Jeigu mes kalbame apie žmones, kuriems norėtumėme paramą suteikti, tai man atrodo, kad per neapmokestinamojo pajamų dydžio pokytį, tą tikslinė grupę, mažiausiai uždirbančius, mes galėtumėme pasiekti“, – teigia premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasiūlymas didinti minimalų pajamų dydį yra teisingas, nes jis yra daugiau orientuotas į tuos, kurie tikrai vartos“, – kiek anksčiau kalbėjo Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

Tačiau visiškai priešingai vertinamas gyventojų pajamų mokesčio mažinimas, kuris daug labiau pastorintų gyventojų pinigines. Valdantieji šio prezidento siūlymo nepalaiko. Priežastis paprasta: kaina. Finansų ministerijos skaičiavimais, mokesčio mažinimas Lietuvai kainuotų 5-is kartu daugiau nei NPD didinimas, 400-us milijonų eurų.

„Gyventojų pajamų mokesčio mažinimas, tiems žmonėms, kurie atlyginimus ii 400 eurų, dalis tų žmonių tikrai nevartos tų pinigų, jie gali pradėti taupyti, tas atsitinka, kai žmonių pajamos labai didelės“, – sakė R. Karbauskis.

REKLAMA

Mokesčių mažinimo klausimą kiekviena partija vertina savaip. Prezidento užtarėjų bei priešininkų galima rasti ir valdančiųjų, ir opozicijos gretose.

„Po pusės metų tikėtina, kad pusės Seimo narių čia neliks, nors jie dabar karštomis galvomis prieš rinkimus valdiškas dovanas išdalins, bet prezidentui ir naujai Vyriausybei bent 4 metus reikės spręsti įsisenėjusias problemas, kurioms reikės reikšmingų resursų, o jų po tokių išlaidų nebebus“, – sako Seimo narys Mykolas Majauskas.

„Šioje stadijoje akivaizdu, kad turėtume balsuoti už, nes tikrai dalis pasiūlymų yra savalaikiai ir teisingi“, – pasakoja Seimo narys Tomas Tomilinas.

REKLAMA

„Tai yra pažeidimas, teikti tokio dydžio pakeitimus biudžetui, kuris nebėra susijęs tiesiogiai su karantinu, 100-ai milijonų eurų išleidžiami skolintų eurų“, – teigia Seimo narys Gabrielius Landsbergis.

Ekonomistai aiškina, kad abi mokesčius mažinančios ir ekonomiką skatinančios prezidento idėjos veiksmingos.

„Pirmas iššūkis yra emigracija, kuri gali vėl išaugti po. Tai gyventojų pajamų augimas sušvelnina spaudimą emigraciją, kitas iššūkis šešėlio augimas. Vėlgi mokesčių mažinimas gyventojams jis mažina šešėlio atsiradimo rizikas“, – pasakoja „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.

„Viena iš priemonių padaryti verslui itin palankią aplinką, su itin palankia mokesčių sistema, šiuo atveju GPM tarifo sumažinimas dar ir pagerintų gyventojų darbo jėgos situaciją“, – teigia ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Tam, kad Nausėdos mokesčių mažinimo planas virstų realybe Seimui reikės balsuoti dar 2 kartus. Jei nauji tarifai būtų patvirtinti, jie įsigaliotų šių metų liepą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų