REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pradinės mokyklos nuo šios savaitės jau gali vykdyti ne tik nuotolinį, o ir mišrų ugdymą. Tiesa, nė viena mokykla neišdrįso savo pamokų perkelti į klases pilna apimtimi. Netrukus ir vyresniųjų klasių moksleiviai galės būti mokomi nebe tik nuotoliniu, o mišriu būdu. 

Pradinės mokyklos nuo šios savaitės jau gali vykdyti ne tik nuotolinį, o ir mišrų ugdymą. Tiesa, nė viena mokykla neišdrįso savo pamokų perkelti į klases pilna apimtimi. Netrukus ir vyresniųjų klasių moksleiviai galės būti mokomi nebe tik nuotoliniu, o mišriu būdu. 

REKLAMA

Portalas tv3.lt skelbia sąrašą mokyklų, kurios nuo pirmadienio, gegužės 25-osios vykdo pradinį ugdymą mišriuoju būdu. Duomenis iš viso pateikė 652 mokyklos, turinčios pradines klases. 

1.    Kretingos r. Vydmantų gimnazija

2.    Kelmės specialioji mokykla

3.    Šiaulių r. Ginkūnų Sofijos ir Vladimiro Zubovų mokykla

4.    Tauragės r. Skaudvilės gimnazija

5.    Prienų r. Jiezno gimnazija

6.    Molėtų r. Kijėlių specialusis ugdymo centras

7.    Prienų "Ąžuolo" progimnazija

8.    Akmenės r. Dabikinės Vladimiro Zubovo mokykla

9.    Anykščių r. Viešintų pagrindinė mokykla-daugiafunkcis centras

10.    Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla

11.    Šiaulių r. Šilėnų mokykla

12.    Rokiškio mokykla-darželis "Ąžuoliukas"

13.    Klaipėdos r. Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazija

14.    Vilniaus "Vilties" specialioji mokykla-daugiafunkcinis centras

15.    Anykščių r. Traupio pagrindinė mokykla

16.    Šiaulių r. Kuršėnų Daugėlių pagrindinė mokykla

17.    Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokykla-daugiafunkcis centras

18.    Rokiškio pagrindinė mokykla

19.    Vilniaus r. Veriškių pradinė mokykla

20.    Panevėžio "Šviesos" specialiojo ugdymo centras

21.    Mažeikių Pavasario pagrindinė mokykla

22.    Šiaulių Gegužių progimnazija

23.    Elektrėnų pradinė mokykla

24.    Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazija

25.    Radviliškio rajono Baisogalos mokykla-darželis

26.    Radviliškio r. Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazija

27.    Vilniaus Verkių mokykla-daugiafunkcis centras

28.    Vilniaus r. Medininkų šv. Kazimiero gimnazija

29.    Akmenės rajono Ventos gimnazija

30.    Šiaulių "Rasos" progimnazija

31.    Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazija

32.    Šilalės suaugusiųjų mokykla

33.    Kauno "Paparčio" pradinė mokykla

34.    Šiaulių "Spindulio" ugdymo centras

35.    Varėnos specialioji mokykla

36.    Alytaus šv. Benedikto gimnazija

37.    Kelmės rajono Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazija

38.    Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centras

39.    Šilalės r. Obelyno pagrindinė mokykla

40.    Vilniaus r. Maišiagalos Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo gimnazija

41.    Ignalinos r. Dūkšto mokykla

42.    Panevėžio "Žemynos" progimnazija

43.    Alytaus "Volungės" progimnazija

44.    Klaipėdos "Versmės" progimnazija

45.    Molėtų r. Alantos gimnazija

46.    Klaipėdos r. Pašlūžmio mokykla-daugiafunkcis centras

47.    Panevėžio suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centras

48.    Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazija

49.    Pakruojo rajono Balsių pagrindinė mokykla

50.    Alytaus Piliakalnio progimnazija

51.    Alytaus Piliakalnio progimnazija

52.    Kretingos rajono Grūšlaukės mokykla-daugiafunkcis centras

53.    Jurbarko "Ąžuoliuko" mokykla

54.    Nacionalinė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykla

55.    Šakių rajono Kriūkų mokykla-daugiafunkcis centras

56.    Šilutės r. Juknaičių pagrindinė mokykla

57.    Kelmės rajono Tytuvėnų gimnazija

Ketvirtis Lietuvos mokyklų nusprendė pamokas vykdyti mišriu būdu, t. y. dalis pamokų vyks nuotoliniu būdu, o dalis praktinių pamokų ir laboratorinių darbų vyks mokyklose, teigia ŠMSM. Likę 75 proc. mokyklų pamokas tęs nuotoliniu būdu.

Pagal pateiktus duomenis, pamokos mišriu būdu dažniau bus organizuojamos 5–11 klasių mokiniams – tai planuoja kas ketvirta šios amžiaus grupės mokinius ugdanti mokykla, dažniausiai tai mažesnės regionų mokyklos. Tik 10 proc. pradinį ugdymą teikiančių mokyklų bent dalį pamokų ketina organizuoti klasėse arba įstaigos teritorijoje. 

REKLAMA
REKLAMA

75 proc. mokyklų planuoja, kad 5–11 klasių mokiniai mokslo metus pabaigs birželio 18–19 d. Kitos mokyklos ugdymo procesą baigs anksčiau. Pradinukus vasaros atostogoms nuo birželio 5 d. planuoja išleisti per 80 proc. pradinį ugdymą teikiančių mokyklų. 

REKLAMA

Neprivaloma grįžti

Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos apsaugos ministerijos parengė rekomendacijas, kaip mokyklose saugiai užtikrinti ugdymą. Pažymima, kad grįžimas į mokyklas nėra privalomas, tačiau galimas, jei to pageidauja mokyklos bendruomenė.

Mokykloms paliekama galimybė dirbti ir nuotoliniu, ir įprastu, ir mišriu būdu – teikiant nuotolines konsultacijas bei vykdant pamokas klasėse. Dėl to, kaip atrodys ugdymo procesas, turi apsispręsti pačios mokyklos arba jų steigėjai.

Vengti kontakto tarp klasių

Rekomendacijose nurodoma, kad skirtingų klasių mokiniai ir per pamokas, ir po jų turėtų vengti tiesioginio kontakto. Esant galimybei, vienos klasės mokiniams ugdymo veiklos turėtų būti organizuojamos toje pačioje mokymo patalpoje: jei yra poreikis, skirtingi mokytojai turėtų atvykti į klasei priskirtą patalpą, o ne mokiniai pas mokytoją. Be to, mokiniai neturėtų turėti tiesioginio kontakto su darbuotojais, į kurių pareigas neįeina tiesioginis darbas su mokiniais.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal galimybes turėtų būti koreguojamas švietimo įstaigos darbo laikas, skirtingų klasių pamokų pradžia ir pabaiga, pertraukų laikas, kad būtų atskiriami skirtingose klasėse ugdomi mokiniai, kai jie atvyksta į ar išvyksta iš švietimo įstaigos, naudojasi bendromis švietimo įstaigos patalpomis, ilsisi pertraukų metu, valgo. 

Negali būti organizuojamas maitinimas švediško stalo principu, kai maistą įsideda patys mokiniai. Mokyklų vadovams siūloma svarstyti galimybę mokinių maitinimą organizuoti mokymosi klasėse ar kitose ugdymo patalpose.

Rekomenduojama, jei yra galimybė, priskirti skirtingoms klasėms skirtingus įėjimus ir išėjimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išlaikomas metro atstumas

Jei pamokos vyksta klasėse, sėdimos vietos turėtų būti įrengtos taip, kad tarp mokinių būtų išlaikomas ne mažesnis kaip vieno metro atstumas. Skatinama šį atstumą išlaikyti nuolatos tarp visų švietimo įstaigoje esančių asmenų.

Rekomenduojama švietimo pagalbos specialistams dirbti su mokiniais nuotoliniu būdu. Jei organizuojamos kontaktinės švietimo pagalbos specialistų konsultacijos, jos turi būti teikiamos individualiai ar vienu metu dirbama tik su tos pačios klasės mokiniais. Jei išlaikyti saugaus atstumo neįmanoma, pagal galimybes trumpinti kontakto laiką iki 15 min.

Dažnai vėdinti ir dezinfekuoti patalpas

Patalpos, kuriose vyksta pamokos, konsultacijos ar kitos ugdymo veiklos, turi būti išvėdinamos prieš atvykstant mokiniams ir kiekvienos pertraukos metu. Jei ugdymo priemone, inventoriumi naudojasi daugiau kaip vienas mokinys, jos turi būti išvalomos ir dezinfekuojamos po kiekvieno panaudojimo. 

REKLAMA

Dažnai liečiami paviršiai – ugdymo priemonės, durų rankenos, durų rėmai, stalų paviršiai, kėdžių atramos, laiptinės turėklai, elektros jungikliai ir kt. – valomi paviršiams valyti skirtu valikliu ne rečiau kaip du kartus per dieną.

Jei organizuojamas mokinių pavėžėjimas, tarp transporto priemonėje sėdinčių mokinių turi būti išlaikomas 1 metro atstumas.

Bendri higienos reikalavimai

Prie įėjimo į švietimo įstaigą turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę – rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kt., – apie prievolę dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Įstaigos viduje privalu užtikrinti tinkamas sąlygas rankų higienai ir dezinfekcijai.

REKLAMA

Kaip ir kitas švietimo įstaigas, mokyklą galės lankyti tik mokiniai, kurie nekarščiuoja, neturi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių. Tokie patys reikalavimai taikomi ir darbuotojams. Rekomenduojama prie įėjimo į mokyklą matuoti visų atvykstančių į švietimo įstaigą asmenų kūno temperatūrą ir neleisti karščiuojančių. 

Nustačius, kad mokiniui ar mokyklos darbuotojui ugdymo proceso metu pasireiškė karščiavimas (37,3 °C ir daugiau) ar ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ar kitų užkrečiamųjų ligų požymiai (pvz., sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), jie nedelsiant turi būti izoliuojami, konsultuojamasi Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 dėl tolimesnių veiksmų. Jei ligos požymiai pasireiškė mokiniui, nedelsiant pranešama jo tėvams.

Vyresnieji grįš vėliau

Nuo gegužės 25 d. į mokyklas leidžiama grįžti pradinio ugdymo (1-4 klasių) mokiniams ir specialiųjų mokyklų ar bendrojo ugdymo mokyklų specialiųjų klasių mokiniams. Pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas besimokantys mokiniai į mokyklas galės grįžti nuo gegužės 30 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų