REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Laura Stalinkevičiūtė  (nuotr. Instagram)

Visai neseniai sušvelninus karantino duris pagaliau atvėrė ir sporto klubai, vis dėlto pavasarį, jiems neveikiant, ne vienas įprato sportuoti ir gamtoje ar namuose. Trenerė Laura Stalinkevičiūtė viso karantino metu patarimus dalijo savo socialinių paskyrų sekėjams, o šiandien ji sutiko keliais jų pasidalinti ir su naujienų portalo tv3.lt skaitytojams.

16

Visai neseniai sušvelninus karantino duris pagaliau atvėrė ir sporto klubai, vis dėlto pavasarį, jiems neveikiant, ne vienas įprato sportuoti ir gamtoje ar namuose. Trenerė Laura Stalinkevičiūtė viso karantino metu patarimus dalijo savo socialinių paskyrų sekėjams, o šiandien ji sutiko keliais jų pasidalinti ir su naujienų portalo tv3.lt skaitytojams.

REKLAMA

Laura ne tik įvardijo, kas geriausiai padės pasiekti norimų rezultatų, bet ir paneigė keletą mitų.

Sporto klubai prieš kelias dienas atvėrė duris – ar pati skubėjai į juos grįžti ar vis dėlto esi linkusi pasisaugoti?

Visą laiką saugojausi ir reikiamų saugumo priemonių laikausi iki šiol, tačiau iš sporto salės mane iškrapštyti yra neįmanoma… (šypsosi) Sporto klubų atidarymo dieną ten nukeliavau iš pat ryto ir turiu pasakyti, jog seniai tokios geros dienos neturėjau! Per karantiną toliau sportavau kiekvieną dieną, tačiau namai ar laukas sporto klubo, deja, neatstoja. Myliu jo atmosferą, besidaužančios geležies garsus (muzika mano ausims) ir galimybę ten gerai „išsitaškyti“!

REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, kad daugelis į sporto klubus grįžti kol kas baiminsis – kokiomis treniruotėmis siūlytum užsiimti lauke, namuose?

Na, iš pirmųjų dienų sporto klube nepasakyčiau, jog daug išsigandusių! Žmonės laikosi saugumo reikalavimų, tačiau sporto entuziastų daugiau, nei pati tikėjausi. 

REKLAMA

Sportuojantiems namuose ar lauke į savo „Instagram“ profilį @stalinkeviciute keliu ir jau esu įkėlusi ne vieną treniruotę, kurią atlikti tikrai nebus taip lengva, kaip gali pasirodyti net ir nenaudojant jokios papildomos įrangos. 

Taip pat visada galima bėgioti gamtoje, važinėtis dviračiu, riedučiais, žaisti tenisą, tinklinį, krepšinį ir kitus sportinius žaidimus! Vasara jau visai čia pat, tad aktyvių veiklų bei užsiėmimų lauke tikrai netrūksta – bus iš ko pasirinkti.

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių ėmė bėgioti. Gal turėtum ką patarti pradedantiesiems?

Visai pradedantiesiems tikrai labai svarbu neperspausti savęs nuo pat pradžių, nes taip galima prarasti bet kokį norą ar entuziazmą sportuoti. Pirmi bėgimai gali trukti ir apie 20 minučių. Taip pat viskas gerai, jei kelias minutes tik eisite, o kelias – bėgsite.

REKLAMA
REKLAMA

Norint sėkmingai progresuoti toliau ir išlaikyti bėgimo malonumą, eigoje galima po truputį ilginti distanciją arba padidinti bėgimų skaičių savaitėje. Be to, reikėtų pasirūpinti tinkama avalyne ir taip sumažinti traumų tikimybę bei bėgimą padaryti malonesniu! 

Svarbiausia nepamiršti tempimo pratimų, poilsio ir duoti laiko kūnui atsistatyti! Nederėtų pulti stačia galva manant, jog daugiau yra geriau. Nesuvaldytas pirminis užsivedimas paprastai virsta perdegimu ir treniruotės tampa kančia, kol galiausiai viskas būna metama.

Kokios dar treniruotės lauke vasarą galėtų padėti suformuoti grakščias kūno linijas, padėti svorio nepriaugti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausias pratimas visada yra mityba. Tad siekiant dailių kūno linijų reikėtų nepamiršti ir to, ką suvalgome! 

Lauke galima atlikti įvairiausius pratimus su savo kūno svoriu, aktyvius pratimus šuoliuojant. Tinkamos visos sporto šakos – keletą jų išvardinau anksčiau. Svarbiausia, jog mūsų pasirinktas sportas mums būtų malonus, o pasportavę jaustumėmės tik geriau.

Kokias svarbiausias taisykles apie mitybą turėtų žinoti tie, kurie svorį meta, ir tie, kurie bando jo priaugti?

Pagrindinis ir esminis dalykas yra mūsų suvartojamas koloražas, kuris kiekvienam skirsis,  priklausomai nuo mūsų amžiaus, ūgio, svorio, riebalinės ir raumeninės masės, fizinio aktyvumo ir taip toliau. 

REKLAMA

Svoriui mesti reikalingas kalorijų deficitas, o raumenukų prieaugiui, kai kuriais atvejais, esamos kūno masės palaikymo kalorijų skaičius (kuomet riebalinio audinio yra pakankamai ir jį po truputį gali pakeisti raumeninis) ar kiek didesnis. 

Dėl sporto pavalgius ar ne, labai priklauso nuo to, kaip žmogus jaučiasi sportuodamas. Jei treniruotėms užtenka jėgų ir nevalgius, drąsiai galima maistą pasilikti po treniruotės. 

Aš visgi, rekomenduočiau pamiksuoti treniruotes. Lengvą cardio kuo puikiausiai galima pasidaryti ryte, tuščiu skrandžiu, o prieš daug ištvermės ir jėgų reikalaujančias svorių treniruotes – pavalgyti. Svarbu, kad maistas jau būtų suvirškintas ir treniruotės metu nejaustume diskomforto ar sunkumo jausmo.

REKLAMA

Kokį maistą geriausia rinktis po treniruotės?

Po treniruotės geriausia rinktis subalansuotą valgymą, kuriame užtenka angliavandenių ir baltymų, taip pat galima šiek tiek gerųjų riebalų. Svarbu, jog maistas nebūtų riebus ir lengvai pasisavintų, nes jėgas atstatyti po treniruotės norime greičiau!

Liesa paukštiena su mėgstamomis kruopomis ar pilno grūdo makaronais bei daržovėmis tinka kuo puikiausiai! Taip pat žuvis, saldžios bulvės.

Ką manai apie vėlyvas treniruotes? Svarbu judėti bet kokia kaina, ar geriau sporto prieš miegą atsisakyti?

Atsisakyti sporto niekada neskatinau. Vakaras gali būti taip pat puikus laikas treniruotei. Viskas priklauso nuo žmogaus režimo ir galimybių sportuoti. Sportas, iki miego likus valandai ar porai, kai kuriais atvejais gali net pagerinti miegą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei atliekamos treniruotės yra itin intensyvios ir miegoti po jų tampa labai sunku, reikėtų pamėginti kiek pareguliuoti savo dienotvarkę ir treniruotę pasidaryti anksčiau – galbūt prieš darbą ar per pietų pertrauką.

Pastaruoju metu vis labiau plinta protarpinis badavimas. Kokia tavo nuomonė apie tai?

Niekada nesilaikiau šio mitybos principo, tad sava patirtimi kalbėti negaliu. Tačiau domėjausi ir esu išnagrinėjusi nemažai informacijos protarpinio badavimo tema, o taip pat turiu klienčių, kurioms šis mitybos būdas yra tinkamas ir šiuo metu kitokio net ir neįsivaizduoja.

Tai gali būti nebloga priemonė susitvardymui, nes papildomai neužkandžiaujame, o per valgymo valandas lengviau suvalgome reikiamą kalorijų skaičių nepadaugindami. 

REKLAMA

Tačiau tai tikrai nėra kažkoks stebuklingas ar auksinis mitybos būdas, ir toli gražu nėra tinkamas visiems. Viską supaprastinus – svorį numesime tik valgydami reikiamą kiekį kalorijų ir prižiūrėdami macro elementus.

Lygiai ta pati taisyklė galioja ir keičiant proporcijas – auginant raumenukus. Maisto kiekiai ir patys maisto produktai yra žymiai svarbiau nei valandos, kuriomis maitinamės, kaip dažnai valgome ir taip toliau. 

Tavo manymu, ar besilaikant protarpinio badavimo treniruotės taip pat turėtų būti lengvesnės?

O kokiu tikslu jas lengvinti? Protarpinis badavimas yra tik mitybos būdas, o treniruotes reikėtų dėliotis įprastai ir su laiku (norint progresuoti) jas sunkinti. Geriausia būtų jas pasidėlioti valgymo lange, tarkime, po pirmo valgymo. Taip turėsime jėgų stipriai treniruotei, o po jos bus galima dar kartą gerai pavalgyti. Visos mano rekomendacijos taip pat gali keistis priklausomai nuo to, kiek kalorijų suvartojama per valgymo laiką.

REKLAMA

Ar apskritai mityba vasarą turėtų stipriai pasikeisti, nei kitais metų laikais?

Stipriai keistis neturėtų, tačiau pokyčiai įvyksta natūraliai. Turiu omenyje, jog kiekvienas metų laikas turi savo sezonines gėrybes. Vasarą gausu įvairiausių uogų, sezoninių egzotinių vaisių, daržovių, kurias drąsiai galima valgyti ir netgi rekomenduotina.

Vasaros laikotarpiu labai svarbu gerti daug vandens! Aukštą energijos lygį užtikrinti taip pat padeda ir mūsų suvartojamos vandeningos daržovės bei vaisiai – agurkai, špinatai, melionai, arbūzai ir taip toliau.

Kartais savo sekėjams per „Instagram“ atsakymai į klausimus, susijusius su sportu ir mityba – koks klausimas pasitaiko dažniausiai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai klausimai ateina „bangomis“ ir populiariausią klausimą gana greitai keičia kitas. Tačiau vieni aktualiausių klausimų pastaruoju metu yra kaip panaikinti užsilikusį riebalinį sluoksnį tam tikroje specifinėje kūno vietoje ( ą padaryti išties nėra taip paprasta) arba kaip kovoti su celiulitu. 

Vaizdo įrašą apie tai, kaip susitvarkyti su celiulitu visai neseniai įkėliau savo „YouTube“ kanale, kur paminėjau keletą mažiau aptartų dalykų. Tačiau svarbiausi yra vieša paslaptis – teisinga mityba, vanduo ir aktyvus sportas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų