REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Žinoma, kad yra, bet kiekvienu atveju šie būdai yra labai individualūs. Tėveliams reikėtų paieškoti pagalbos kelių, labiausiai tinkančių ir jų mažyliui, ir jiems patiems:

Žinoma, kad yra, bet kiekvienu atveju šie būdai yra labai individualūs. Tėveliams reikėtų paieškoti pagalbos kelių, labiausiai tinkančių ir jų mažyliui, ir jiems patiems:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, jei mažylis maitinamas krūtimi, labai svarbu, kaip tai daroma. Reikėtų neleisti kūdikiui peralkti, kad jis, žįsdamas krūtį paskubomis, nenurytų per daug oro, kuris vėliau turės keliauti per virškinimo traktą ir galimai sukels daug nemalonių potyrių. 

REKLAMA

Svarbi ir pati žindymo technika – kūdikis turi gerai apžioti krūtį ir ją žįsti, o ne čiulpti (svarbu, kad būtų tinkamai apžiojamas rudasis laukelis). Mama turėtų užsiimti tik maitinimu ir dėmesingai stebėti, ar kūdikis gerai apžioja krūtį, ar susidaro vakuumas, ar jis nenuryja papildomo oro – tai labai svarbu ne tik dėl nuryjamo oro prevencijos, bet ir dėl to, kad kūdikis sėkmingai pasisotintų bei ištuštintų krūtį. Verta rinktis vis kitas pozas ir atrasti pačias tinkamiausias ir mažyliui, ir jo mamai. 

REKLAMA
REKLAMA

Panašios taisyklės galioja ir pieno mišiniu maitinamiems kūdikiams – reikėtų rinktis specialius buteliukus, kurie pagaminti remiantis technologijomis, galinčiomis sumažinti oro nurijimo tikimybę. Buteliuką svarbu laikyti teisingai, kad mažylis rytų tik skystį, o ne orą. 

Be to, reikėtų nepamiršti ir paties vartojamo pieno mišinio reikšmės - jautriam žarnynui tinkamos ne visos jo rūšys. Jei pastebimi pieno mišinio netoleravimo požymiai (dažnas atpylimas, pilvo pūtimas, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas ar netgi odos bėrimai), tuomet gali tekti pakeisti ir jį – dėl kūdikio mitybos visuomet patariama pasitarti su vaikelio gydytoju. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, labai svarbu mažylio ir nepermaitinti – geriau dažniau, bet po mažiau. Supraskime, kad ir suaugusiems persivalgymas sukelia daug virškinimo sutrikimų, tad mažyliai – ne išimtis. 

Pavalgiusį mažylį reikėtų atsakingai ir kantriai panešioti vertikaliai, kad jis atsirūgtų ir iš skrandžio pasišalintų perteklinis oras. Kartais gali tekti nešioti ir visą valandą, tačiau tai atlikti tikrai verta – laikotarpis po valgio bus daug ramesnis ir pačiam mažyliui, ir jo tėvams. Rekomenduojama kūdikį kuo dažniau guldyti ant pilvelio (tik negalima to daryti iš karto po maitinimo).

REKLAMA

Kita priemonė, galinti padėti malšinti nemalonų pilvo pūtimą, yra švelnus pilvelio sienos masažas šiltomis ir švelniomis rankomis. Svarbu pasirūpinti, kad nagai nebūtų ilgi ir aštrūs, o ant pirštų nebūtų sužeisti galinčių žiedų bei kitų papuošalų. Patariama masažuoti švelniais sukamaisiais judesiais ir daryti tai pagal laikrodžio rodyklę.  Kitas būdas – dviračio mynimo imitavimas, galintis padėti pasišalinti žarnyno dujų pertekliui. Galima pamėginti švelniai lenkti keliukus link pilvelio. 

Kai kuriems padeda šilumos terapija (specialios pašildytos pagalvėlės, šiltas natūralaus audeklo gabalėlis, tas pats švelnus artimo žmogaus delnas ar šilto vandens vonelė). 

REKLAMA

Labai svarbu, kad visi šie būdai mažyliui patiktų ir nesukeltų nepatogumų – nieko negalima daryti per prievartą, nes papildomai kylantis stresas gali tik paaštrinti problemą. 

Beje, yra dar vienas būdas, kuris, tikėtina, patiks ir pačiam mažyliui, ir jo mamai arba tėveliui – kūdikį itin ramina šiltas „odos-odos“ kontaktas, tad pasiguldžius nuogą mažylį pilveliu žemyn ant savo pilvo, galima sulaukti labai neblogų rezultatų. Mažylis tokiu būdu ne tik nuraminamas, bet ir stiprinamas tarpusavio ryšys. 

Kiti vaikeliai „pasirenka“ nešiojimą, sūpavimą, „skraidymą lėktuvėlio“ poza. Verta išmėginti ir tai.  

Žarnyne susikaupusioms dujoms pasišalinti padeda ir jų susiardymą paskatinantis simetikonas, kurio savo sudėtyje turi Espumisan L geriamoji emulsija, tinkama kūdikiams nuo pirmųjų jų gyvenimo dienų. Kadangi simetikono veikimas remiasi tik jo fizikinėmis savybėmis ir ši medžiaga nepatenka į sisteminę kraujotaką, jos vartojimas saugus daugumai vaikų. Žinoma, dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su vaiko gydytoju ir (arba) vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti jūsų sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų