REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vito Plytnyko pavardė ryškiai kruvinomis raidėmis pasaulio spaudoje nusidažė dar 2008-siais. Tuomet 41-erių V. Plytnykas su vos 20 metų sulaukusiu bendrininku itin žiauriai nužudė Škotijoje dirbusią 35-erių lietuvę.

Vito Plytnyko pavardė ryškiai kruvinomis raidėmis pasaulio spaudoje nusidažė dar 2008-siais. Tuomet 41-erių V. Plytnykas su vos 20 metų sulaukusiu bendrininku itin žiauriai nužudė Škotijoje dirbusią 35-erių lietuvę.

REKLAMA

Nužudyta moteris buvo sukapota, tada kūno dalys buvo sudėtos į lagaminą ir nuvežtos prie jūros, kur vėliau išmėtytos į vandenį. Dėl nesuprantamų priežasčių moters galva ir rankos buvo paliktos paplūdimyje. Būtent šias kūno dalis atsitiktinai surado paplūdimyje žaidusios dvi 11 metų mergaitės.

Siekė moters santaupų

Netrukus Škotijos pareigūnai nustatė abu minėtus įtariamuosius. Paaiškėjo, kad nusikaltimas įvykdytas siekiant pasisavinti moters uždirbtus pinigus. Užsienio spaudoje minima, kad 35-erių lietuvės banko sąskaitoje tuo metu buvo apie 10 tūkst. svarų sterlingų (kiek daugiau kaip 11 tūkst. eurų – aut. past.). Pinigus moteris taupė, siekdama padėti Lietuvoje gyvenančiam ir vėžiu sergančiam šeimos nariui.

Siekdami išgauti banko prisijungimo duomenis, V. Plytnykas su sėbru kankino moterį. Galiausia, jie savo auką uždusino. O toliau, kaip jau minėta, bandė paslėpti nusikaltimo pėdsakus jūroje. Škotijos teismas V. Plytnyką nuteisė 28 metams kalėjimo, jo sėbrui buvo paskirta 20 metų bausmė, kuri vėliau sušvelninta iki 18 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, po kelerių viename Škotijos kalėjimų praleistų metų, V. Plytnykas buvo parvežtas į Lietuvą, kur turėjo toliau atlikti paskirtą bausmę. Prieš tai jis skundėsi kalinimo sąlygomis Škotijos kalėjime. Daug kuo nepatenkintas jis buvo ir Lietuvoje.

REKLAMA

Orumą žeminančios sąlygos

Nuo 2016 m. vasario 13 d. iki 2019 m. vasario 13 d. V. Plytnykas buvo laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Anot jo, nepriimtinomis ir žmogaus orumą žeminančiomis sąlygomis. Už tai jis teismo užsiprašė įspūdingos 30 tūkst. eurų sumos.

V. Plytnykas teigė, kad nurodytu laikotarpiu buvo laikomas kamerose, kurių plotas buvo per mažas, neatitiko teisės aktais nustatytų reikalavimų. Teigia, kad nors pats nerūko, tačiau buvo laikomas kartu su rūkančiais ir buvo priverstas kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru.

REKLAMA
REKLAMA

Žudikas skundėsi, kad nebuvo užtikrinamas jo privatumas tualete ir duše, kur jis buvo stebimas kitų nuteistųjų ir kalėjimo prižiūrėtojų. Jam taip pat esą nebuvo leidžiama pasinaudoti dušu bent du kartus per savaitę.

V. Plytnykas piktinosi ir dėl to, kad kalėjimo administracija esą sutrumpindavo skambinimo artimiesiems trukmę, teigdami, kad baigiasi pokalbio trukmė. Žudikas iki šiol jaučia nuoskaudą, kad taip ir nebuvo sudarytos galimybės su artimaisiais bendrauti vaizdo skambučiais.

Žudikas savo skunde aiškino, kad jam nebuvo suteikiama galimybė apsipirkti Lukiškių kalėjimo maisto parduotuvėje, nes pareiškėjas bausmę atliko kamerų tipo patalpose, todėl jam maisto prekes pristatydavo į kamerą. Jis teigė, kad pristatytos maisto prekės kamerose buvo laikomos spintelėse, ant palangių, ant stalo ir pan., jų laikyti šaldytuve nebuvo galimybės. Taip jam buvo apribota galimybė gauti prekes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl tokių laikymo sąlygų V. Plytnykas teigė patyręs fizinius nepatogumus bei neigiamus dvasinius ir emocinius išgyvenimus.

Teismas žiauraus žudiko skundą nusprendė tenkinti iš dalies. Pripažinta, kad per 3 metų laikotarpį buvo padaryta pažeidimų V. Plytnyko atžvilgiu. Tad jam priteista 500 eurų suma neturtinei žalai atlyginti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų