REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medžioklę lankais Lietuvos miškuose išvysime negreitai. Nors šiandien šalia Aplinkos ministerijos beveik 100 medžiotojų protestavo dėl savo teisės medžioti, ministerija medžioklės lankais klausimą atidėjo neribotam laikui. Tiesa, dauguma ministro anksčiau patvirtintų taisyklių liks galioti. Planuojama leisti plačiau miškuose naudoti prožektorius, toliau diskutuojama ir dėl medžioklių su šunimis.

Medžioklę lankais Lietuvos miškuose išvysime negreitai. Nors šiandien šalia Aplinkos ministerijos beveik 100 medžiotojų protestavo dėl savo teisės medžioti, ministerija medžioklės lankais klausimą atidėjo neribotam laikui. Tiesa, dauguma ministro anksčiau patvirtintų taisyklių liks galioti. Planuojama leisti plačiau miškuose naudoti prožektorius, toliau diskutuojama ir dėl medžioklių su šunimis.

REKLAMA

Apie 80 medžiotojų šalia aplinkos ministerijos 9-ą valandą ryto vietos gyventojus žadina medžioklės ragais. Sostinės centre susibūrusi Vilniaus medžiotojų draugija piktinasi, kad medžiotojo įvaizdis šalyje be pagrindo sumenkintas, o veikla laikoma kone nusikalstama.

Medžiotojų kantrybės taurę perpildė dalies visuomenės ir kai kurių politikų reakcija į aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos bandymus įteisinti medžioklę lankais ir strėlėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne ministro atėjom čia palaikyti, o pakovoti už save, nes daug labai klaidingos informacijos visuomenėje yra. Per daug metų susidarė neigiamas požiūris į medžiotoją, nors iš tikrųjų mes nieko blogo nedarom. Mes tiesiog vykdome mums valstybės patikėtą funkciją ir nenusipelnom nei būti žudikais vadinami, nei dar kaip nors kitaip, ar, kad žmonės mums kažko blogo linkėtų“, – sako medžiotoja Ramutė Juknytė.

REKLAMA

„Mes neužsiimame nelegalia veikla. Mes veikiame vedami ir reguliuojami įstatymo, mes nedarome nieko neteisėto“, – pasakoja medžiotojas Rokas Babarskas.

Kol šalia Aplinkos ministerijos medžiotojai protestuoja, Kęstutis Mažeika nuotoliniu būdu dalyvauja Medžioklės tvarkymo konsultacinėje taryboje, kur vėl kalbama apie naujus medžioklės būdus, medžioklę lankais ir strėlėmis, prožektorių bei šunų naudojimą miškuose.

„Šiai dienai mes galime prožektoriais medžioti tik šernus ir sužeistas žvėris nubėga į mišką, aš neturiu teisės atsivesti savo augintinio, savo šuns, negaliu pasišviesti prožektoriumi, privalau palikti šitą žvėrį sužeistą miške, o eiti jo ieškoti tik tai ryte. Atleiskit, bet tai prasilenkia su etiška medžiokle ir įsitikinimais“, – teigia R. Babarskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš trauktuoju lanką kaip dar kažkokį kitą kalibrą ginklo. Sakykim diskusijos pas medžiotojus verda dėl vieno ar kito kalibro. Tai yra tam tikras kalibras, o kalibras tame, kad šūvis vos iš trisdešimties metrų ir tik dienos metu“, – kalbėjo medžiotojas Šarūnas.

Medžiotojai aiškina, kad lankas daug sudėtingesnis ginklas nei šautuvas. Mat norint sumedžioti miško žvėrį, reikia ne tik mokėti valdyti lanką, treniruotis, bet ir prisėlinti prie gyvūno labai arti, o tai sudėtinga. Dėl to esą net ir įteisinus lankus, jais sumedžiotų gyvūnų kiekis būtų nedidelis. O nuo neišmanėlių su lankais esą apsaugo griežta kontrolė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš nežinau humaniškesnio medžioklės būdo negu lanku. Rezultatyvumas medžioklės su lanku yra mažiausias iš visų medžioklės priemonių“, – sako R. Babarskas.

Tiesa, nuo medžioklės lankais Aplinkos ministerija atsitraukė. Po medžioklės tarybos posėdžio Mažeika pranešė, kad sprendimas dėl šios medžioklės bus priimtas vėliau.

„Sukurta darbo grupė, kad tas darbus būtų išgvildentas visuomenei pristatyta. Panaikinti įvairiausi mitai, sugriauti, kad visuomenė geriau būtų supažindinta su ta situacija, kokia yra kitose šalyse, kokia galėtų būti praktika Lietuvoje“, – pasakoja aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

REKLAMA

Tai reiškia, kad medžioklės lankais klausimas atidedamas neribotam laikui. Tiesa, kitos naujovės medžioklės taisyklėse gali įsigalioti daug greičiau. Planuojama leisti medžiotojams plačiau naudoti prožektorius reguliuojant invazinių gyvūnų rūšių populiacijas. Kalbama apie medžioklę su šunimis.

„Šuo tikrai gali atpažinti vieną ar kitą gyvūną, tai yra specialiai tam ruošiami šunys. Tai yra Europinė praktiką ir Skandinavijos šalyse yra labai populiaru ypatingai kovojant su invazinėmis rūšimis. Dar viena naujovė: medžioklės taisyklėse atsiranda draudimas trukdyti teisėtai vykstančią medžioklę. Tai kliūva kai kuriems gyvūnų teisių aktyvistams“, – teigia K. Mažeika. 

REKLAMA

Nevyriausybininkai turi ir daugiau pastabų. Mat, medžioklės tarybos daugumą sudaro medžioklės šalininkai ir ekspertai, dėl to esą ne visada išgirstami svarbūs kitų specialistų argumentai.

„Ten tikrai tų diskusijų reikėtų daug ilgesnių, kad būtų galima priimti galutinį sprendimą. Dabar pasirinktas kelias staigiai, staigiai, staigiai, prabėgam, prabėgam, prabėgam, kur reikia nubalsuojam. Tai neturėtų būti vienasmenis ministro klausimas, jis turėtų išgirsti visas puses. Visos pusės yra ne tik taryba, kurioje dominuoja medžiotojai, o ir tą pusė kuri nėra reprezentuojama taryboje“, – kalbėjo „Baltijos vilkas“ atstovas Vaidas Balys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalia aplinkos ministerijos rinkosi ne tik medžioklės šalininkai, bet ir priešininkai. Pora dešimčių pasisakė ne tik prieš medžioklę lankais, bet prieš bet kokią pramoginę medžioklę.

„Mūsų nuomonė yra tokia, kad sportinė ir pramoginė medžioklė būtų draudžiama, ir kad miškas nėra ūkis, nėra ūkis, kur auginami gyvūnai, šeriami, auginami ir medžiojami. Mes norime, kad gyvūnų apsauga būtų perduota į miškininkų rankas, o ne į medžiotojų“, – sako gamtosaugos aktyvistė Ieva Žigonė.

Medžioklės taisyklės, kurias anksčiau patvirtino ministras, nebus atšauktos. Tiesiog bus teikiami papildomi taisyklių pakeitimai, ant kurių, parašą Mažeika turėtų padėti gegužės 29-ą dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų