REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo „lengvo gripo“ iki epidemiologinės katastrofos: Donaldas Trumpas, Vladimiras Putinas ir Aleksandras Lukašenka nebuvo vieninteliai pasaulio lyderiai, iki paskutinės akimirkos neigę Covid-19 grėsmę. Kartu su jais į vienas gretas stoja ir Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro. Dabar jo šalyje ir visoje Pietų Amerikoje siaučia pandemijos banga, o paskutiniu metu fiksuojami užsikrėtusiųjų rekordai, lenkiantys net ir JAV rodiklius.

Nuo „lengvo gripo“ iki epidemiologinės katastrofos: Donaldas Trumpas, Vladimiras Putinas ir Aleksandras Lukašenka nebuvo vieninteliai pasaulio lyderiai, iki paskutinės akimirkos neigę Covid-19 grėsmę. Kartu su jais į vienas gretas stoja ir Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro. Dabar jo šalyje ir visoje Pietų Amerikoje siaučia pandemijos banga, o paskutiniu metu fiksuojami užsikrėtusiųjų rekordai, lenkiantys net ir JAV rodiklius.

REKLAMA

Brazilija jau užima trečiąją vietą pasaulyje pagal užsikrėtusiųjų nuo koronaviruso SARS-CoV-2 skaičių, nusileisdama tik JAV ir Rusijai. Gegužės 20-osios duomenimis, šioje šalyje buvo užfiksuota daugiau nei 293 tūkst. susirgimų, mirė – beveik 19 tūkst. 

Skirtingai nei JAV, Rusijoje ar Didžiojoje Britanijoje, šalyje atliekama itin mažai koronaviruso testų. Milijonui gyventojų tenka vos 3,4 tūkst. nuo viruso tikrinamų žmonių.  Palyginimui, JAV – 42,8 tūkst., Ispanijoje – 64,9 tūkst., Lietuvoje – 92,8 tūkst. 

REKLAMA
REKLAMA

Šalies ligoninės yra perpildytos, ir vis daugiau žmonių miršta namuose, taip ir nespėję pasitikrinti nuo koronaviruso, rašoma „Deutsche Welle“. Epidemijos piko požymių kol kas nėra: sergančiųjų skaičius sparčiai auga, o masinių kapaviečių vaizdai iš San Paulo jau nieko nebestebina. 

REKLAMA

„Nors aš ir Mesijas, tačiau stebuklų daryti negaliu“

Tuo metu šalies prezidentas Jairas Bolsonaro, panašu, ne itin pergyvena dėl situacijos. Jis koronavirusą vadina tik „lengvu gripu“ ir tvirtina, kad „isterija“ yra naudinga Kinijai, kuri bando pakenkti tokiu būdu tiek jam pačiam, tiek ir JAV prezidentui Donaldui Trumpui.

J. Bolsonaro sąmoningai ignoruoja Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir savo paties Sveikatos ministerijos rekomendacijas dėl socialinės distancijos laikymosi. Jis demonstratyviai spaudžia rankas savo sąjungininkams, kurie kiekvieną savaitę protestuoja priešais prezidento rūmus, reikalaudami atšaukti apribojimus. Skelbiasi esantis „buvęs sportininkas“, todėl virusas jam nėra grėsmė. 

REKLAMA
REKLAMA

Protesto akcijos dalyviai viešai kritikuoja valstijų gubernatorius ir miestų merus, kurie karantino metu įvedė draudimus lankytis prekybos centruose ir ne maisto prekių parduotuvėse. Atsakydamas į oponentų priekaištus dėl to, kad mirusiųjų skaičius šalyje ir toliau auga, J. Bolsonaro atsako: „Tai ką aš galiu padaryti? Nors mane ir vadina Mesijumi (antrasis prezidento vardas), tačiau stebuklų aš nemoku daryti“. 

Maldos ir maliarinis preparatas

Nepaisant to, prezidentas pasiūlė šalies gyventojams melstis, kad koronavirusas pasitrauktų. Be to, kaip ir Donaldas Trumpas, jis rekomendavo vartoti nuo Covid-19 priešmaliarinį preparatą chlorochiną ir liepė Brazilijos ginkluotųjų pajėgų laboratorijai pagaminti milijoną šio vaistinio preparato vienetų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Luisas Enrique Mandeta atsisakė išduoti leidimą naudoti šį preparatą kovoje su koronavirusu. Netrukus jis neteko savo posto: balandžio viduryje buvo atstatydintas. Tačiau jo pareigų perėmėjas Nelsonas Teichas taip pat neskubėjo paklusti prezidento nuomonei: todėl buvo priverstas atsistatydinti gegužės 16-ąją, neišdirbęs nė mėnesio savo pareigose. 

Tai, kad chlorochinas padeda ligoniams susidoroti su koronavirusu, iki šiol nėra įrodyta. Daugeliui pacientų šis preparatas, atvirkščiai, gali sukelti širdies aritmiją. Anot gydytojų, pastarosiomis savaitėmis savo namuose mirė šimtai brazilų, kurie be medikų priežiūros vartojo šį preparatą. 

REKLAMA

J. Bolnosaro kovoja prieš regioninę valdžią

Sveikatos apsaugos ministrai susilaukė prezidento pykčio ir dėl to, kad palaikė vietos regioninės valdžios priimtų sprendimų įvesti karantiną. J. Bolnosaro tvirtina, kad uždarytos parduotuvės, restoranai ir mokyklos blogai veikia Brazilijos ekonomiką. 

Tačiau prezidentui yra surištos rankos, nes sprendimus dėl karantino įvedimo ar atšaukimo priima valstijos ir miestai. Kai kurių regionų klinikos jau perpildytos, todėl vietos valdžia imasi griežtų priemonių. 

Kai kuriuose Rio de Žaneiro rajonuose yra įvesta visiškai gyventojų izoliacija. Tas pats vyksta ir San Paulo valstijoje, kur nuo koronaviruso jau dabar mirė daugiau žmonių negu Kinijoje. 

REKLAMA

50 milijonų brazilų pretenduoja į pašalpą

Spaudžiant parlamentui Brazilijos vyriausybė sutiko per tris mėnesius suteikti finansinę pagalbą be pajamų likusiems asmenims ir vienišoms motinoms. Pašalpos dydis yra apie 100 eurų per mėnesį: ir į ją pretenduoja apie 50 mln brazilų – beveik kas ketvirtas šalies gyventojas. 

Dėl milžiniškos paklausos prie pašalpas išduodančių bankų nusidriekė milžiniškos eilės, o tai dar labiau pablogino epidemiologinę situaciją. 

Pietų Amerika apimta koronaviruso ugnies

Brazilija nėra vienintelė Pietų Amerikos šalis, susidūrusi su koronaviruso protrūkiu. Visas žemynas šiuo metu virsta didžiausiu epidemijos židiniu pasaulyje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Peru yra antra labiausiai paveikta Pietų Amerikos šalis, kurioje užfiksuota daugiau nei 104 tūkst. susirgimo atvejų ir daugiau nei 3 tūkst. mirusiųjų. Praėjusios savaitės pabaigoje sostinės Limos ligoninėse buvo užimta 80 proc. intensyvios terapijos skyrių.

Kaimyninėje Čilėje, sostinėje Santjage, daugiau nei 90 proc. intensyvios terapijos lovų buvo užimtos. Miesto pagrindinėse kapinėse buvo skubiai iškasta 1 tūkst. kapų. Peru ir Čilės valdžios svarsto perkelti dalį ligonių į regionines gydymo įstaigas, kad galėtų bent kiek suvaldyti srautą sostinėse, tačiau baiminamasi, kad liga taip tik dar labiau išplis šalyje.

2020-ieji pasauliui bus įsimintini ne tik dėl koronaviruso epidemijos. Mokslininkai perspėja, kad planetą gali užgriūti aršesni nei ankstesniais metais gaisrai, potvyniai, prastas derlius ir „bibliniai“ skėrių antskrydžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų