REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė pateikdama naujausią epidemiologinę informaciją dėl koronaviruso šalyje informavo, kad toliau fiksuojami nauji įvežtiniai atvejai. Tarp susirgusiųjų yra ir moksleiviai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė pateikdama naujausią epidemiologinę informaciją dėl koronaviruso šalyje informavo, kad toliau fiksuojami nauji įvežtiniai atvejai. Tarp susirgusiųjų yra ir moksleiviai.

REKLAMA

Naujausiais duomenimis, per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 16 naujų koronaviruso atvejų, bendras nustatytų atvejų skaičius siekia 1593.

Ji informavo, kad iš vakar patvirtintų naujų atvejų 1 atvejis fiksuotas Panevėžio apskrityje, vienas Klaipėdos apskrityje, 14 atvejų – Vilniaus.

„Susirgo Respublikinės Klaipėdos ligoninės darbuotojas, šis asmuo nuo kovo 14 d. turėjo laikiną nedarbingumą. Prieš grįžtant į darbą buvo patikrintas“, – sakė ji.

Vienas atvejis Panevėžio apskrityje – liga diagnozuota tolimųjų reisų vairuotojas, jis gegužės 2 dieną išvyko į Vokietiją, lankėsi Briuselyje. Pajutęs COVID-19 simptomus pranešė įmonės administracijai gegužės 14 d. 

REKLAMA
REKLAMA

„Jis buvo užregistruotas tyrimui Vokietijoje ir buvo gautas teigiamas atsakymas, apie tai asmuo pats nedelsiant pranešė Panevėžio NVSC departamentui. 17 d. asmuo grįžo į Lietuvą, yra izoliuotas. Su juo susijęs kolega yra gydomas Vokietijos ligoninėje“, – sakė G. Megelinskienė.

REKLAMA

Trys atvejai yra Santaros klinikų darbuotojai, vienas dirba infekcinių ligų centre, du krūtinės chirurgijos skyriuje, taip pat du to paties skyriaus pacientai.

NVSC specialistė informavo, kad vienas atvejis yra susijęs su iš Rusijos grįžusiu tolimųjų reisų vairuotoju, kuris nesilaikė izoliacijos reikalavimų ir susitiko su šeimos nariais.

„Iš viso su šiuo vairuotoju susiję du atvejai. Tad norisi akcentuoti, kad labai svarbu laikytis nurodymų visiems asmenims, grįžtantiems iš užsienio, yra privaloma saviizoliacija, tik laikotarpis yra skirtingas“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Užsikrėtė moksleiviai

3 atvejai yra susiję su židiniu Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Tai – vienas jau vakar skelbtas Keramikų g. esančios parduotuvės „Maxima“ darbuotojas ir du moksleiviai.

„Šis užsikrėtimas yra susijęs su Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotoju, tai yra jo šeimos nariai“, – apie užsikrėtusius moksleivius sakė NVSC atstovė.

Ji teigė negalinti pasakyti jų amžiaus ar to, kur jie mokosi.

„Moksleiviai į mokyklą mūsų pirminiais duomenimis nėjo ir rizikos kitiems nesukėlė. Jie buvo izoliuoti kaip sąlytį turėję asmenys“, – sakė G. Megelinskienė.

Taip pat vienas per vakar patvirtintas atvejis yra vienas Vilniaus miesto klinikinės ligoninės pacientas, vienas apsaugos darbuotojas. Tačiau epidemiologinė diagnostika dar vykdoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti trys atvejai iš vakar nustatytų dar nėra žinomi, vyksta tyrimas.

Stacionare iš viso šiuo metu gydomi 79 asmenys, 7 – reanimacijoje, dviem taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, 32 – taikoma deguonies terapija.

Tebeserga 475 užsikrėtusieji, 1049 asmenys pasveiko.

Dėl koronaviruso mirė 61 asmuo, dar aštuoni užsikrėtusieji mirė dėl kitų priežasčių. 

Per trečiadienį ištirti 7424 ėminiai, bendras laboratorijose ištirtų ėminių skaičius siekia 253004.

Dar vienas mirties atvejis

Patvirtinus dar vieną mirties nuo koronaviruso atvejį, jis nustatytas Vilniaus miesto klinikinės ligoninės pacientui, BNS informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

REKLAMA

„Po teigiamo koronaviruso tyrimo rezultato jis buvo perkeltas į Santaros klinikas. Asmuo priklausė 71–80 metų amžiaus grupei, turėjo gretutinių ligų, sirgo onkologine liga ir mirė vakar“, – ketvirtadienį sakė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Tai – 61 mirties nuo koronaviruso atvejis.

Anot NVSC atstovės, iš viso mirė dešimt Vilniaus miesto klinikinės ligoninės pacientų, užsikrėtusių koronavirusu.

„Fiksuota dešimt mirties atvejų, tačiau dviejų iš jų mirties priežastys nėra COVID-19 liga, nors ir buvo išskirtas sukėlėjas prieš mirtį“, – kalbėjo G. Megelinskienė.

REKLAMA

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros virusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus), naudoti apsaugos priemones, vengti būriavimosi, nuo kitų asmenų išlaikant bent 2 metrų atstumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtariamu koronaviruso atveju laikomas:

1) asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) protrūkiai ar plitimas visuomenėje;

2) asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais ir buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios;

3) asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir kuriam būtina hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų