REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Profesorius, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas trečiadienį savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriuo tikina, kad šiuo metu aplinka lauke yra saugesnė nei biure ar parduotuvėje. Tiesa, nepaisant to, lauke taip pat kyla ir kiti pavojai, apie kuriuos žmonės gali net nežinoti.

Profesorius, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas trečiadienį savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriuo tikina, kad šiuo metu aplinka lauke yra saugesnė nei biure ar parduotuvėje. Tiesa, nepaisant to, lauke taip pat kyla ir kiti pavojai, apie kuriuos žmonės gali net nežinoti.

REKLAMA

„Gryname ore ir esant didesniam atstumui tarp žmonių pavojus užsikrėsti COVID-19 liga mažėja. Bet, valgant lauke, naudojantis baseinų drabužių spintelėmis, būnant tokiose vietose kaip paplūdimiai ar minioje, kyla pavojus susidurti su žmonėmis, kurie, patys to nežinodami, gali būti užsikrėtę“, – rašė S. Čaplinskas.

Specialistas pastebėjo, kad žmogui vien kalbant išsiskyrę tūkstančiai lašelių ore gali laikytis net virš 10 minučių, tačiau lauke jų įkvėpti tikimybė mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat kalbėjo apie įvairius scenarijus, kur žmogui gali kilti didesnė rizika:

„Vaikštinėjant, bėgiojant arba važiuojant dviračiu priartėjus per arti prie kito žmogaus kelias sekundes, nėra didelio pavojaus, bet rekomenduojama dėvėti veido kaukę, jei ketinama artintis prie kitų žmonių. Jei kas nors pasitiesia pliažo patiesalą 2 m. perimetru nuo jūsų ir ruošiasi pasilikti ilgiau, – kyla rizika, bet venkite konfrontacijos, kuri tik didins pavojų užsikrėsti. Plaukiojant baseinuose, ežeruose arba jūrose pavojus kyla ne dėl vandens, bet dėl sąlyčio su žmonėmis vandenyje arba netoli vandens. Nors mokslininkai neturi duomenų apie SARS-CoV-2, kiti koronavirusai vandenyje nesilaiko ir yra labai jautrūs chlorui.

REKLAMA

Kavinė lauke gali atrodyti saugi, kol žmonės nepradės vaikščioti pro šalį be kaukių. Padavėjai turėtų dėvėti kaukes. Didžiausią pavojų užsikrėsti kelia lankytojai netoli jūsų stalo, kurie nėra jūsų namiškiai. Užsikrėsti galima ir ilgiau sėdint ir kalbantis, dalinantis maistu ir tais pačiais įrankiais, jei vienas iš svečių užsikrėtęs ir apie tai nežino. Net lauke kyla pavojus užsikrėsti virusais palietus užkrėstą paviršių – restorano meniu, parko suoliuką arba krėslą pievoje ir po to – sau veidą. Tyrimai parodė, kad laboratorijos sąlygomis virusai gali gyvuoti 3 d. ant kietų paviršių, tokių kaip plienas ir plastmasė, ir apie 24 val. ant kartono. Šie virusai atsparesni karščiui ir drėgmei nei daug kitų virusų.

Karantinas, kaip laikina išimtinė priemonė, buvo reikalingas tam, kad "neperdegtų" sveikatos sistema, o žmonės išmoktų gyventi šalia COVIDo. Kadangi virusai dar nedingo, o simptomai tik kas antram žmogui gali pasireikšti per 2 sav. nuo užsikrėtimo, neįmanoma žinoti kur ir kada galite susidurti su naujaisias koronavirusais, todėl net ir lauke, jau nekalbant apie uždaras patalpas, REIKIA NEUŽMIRŠTI ATSARGUMO PRIEMONIŲ.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų