REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinėje toliau plečiasi koronaviruso židiniai. Dėmesio centre atsidūrė dar vienas prekybos tinklas. Šį kartą Covid-19 infekcija įsisuko „Maxima“ parduotuvėje. Koronaviruso židinys auga ir Vilniaus Santaros klinikose. Čia daugėja sergančiųjų gydytojų. Visuomenės sveikatos specialistai įtaria, kad virusą klinikose išplatino arba pacientas, arba netinkamai asmens apsaugos priemones dėvėjęs gydytojas.

Sostinėje toliau plečiasi koronaviruso židiniai. Dėmesio centre atsidūrė dar vienas prekybos tinklas. Šį kartą Covid-19 infekcija įsisuko „Maxima“ parduotuvėje. Koronaviruso židinys auga ir Vilniaus Santaros klinikose. Čia daugėja sergančiųjų gydytojų. Visuomenės sveikatos specialistai įtaria, kad virusą klinikose išplatino arba pacientas, arba netinkamai asmens apsaugos priemones dėvėjęs gydytojas.

REKLAMA

„Aš bijau, kad po viso to, kai viskas baigsis, vyno gali nebeužtekti, matyt, reikės ko nors stipresnio", – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga taip šiandien juokavo apie tai, kaip švęs karantino pabaigą.

Tiesa, po trumpo juokelio ministras greitai sugrįžta į realybę, kuri šventei pagrindo daug nesuteikia – naują pavojų kelią toliau sostinėje augantys Covid-19 židiniai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje koronavirusas aptiktas Keramikų gatvėje įsikūrusioje „Maximos“ parduotuvėje. Viena darbuotoja nuo gegužės 10 dienos buvo saviizoliacijoje, nes tuo metu jos artimoje aplinkoje diagnozuotas koronavirusas. Po pirmo testo gegužės 11-ąją gautas neigiamas atsakymas. Tačiau, po antrojo gegužės 18-ąją, aptikta Covid-19 infekcija.

REKLAMA

„Darbuotoja, kuriai nustatytas Covid-19 buvo pardavėja-konsultantė. Kalbant apie šitą darbuotoją, nėra kažkokių veiksnių, dėl kurių reiktų sunerimti. Šiaip žmogus sąmoningas, mus įspėjo, kad artimoje aplinkoje yra žmogus, turi saviizoliuotis ir saviizoliavosi“, – sako „Maxima“ atstovė Rima Aukštuolytė.

Susirgusi darbuotoja turėjo tik vieną kontaktą su kita darbuotoja, klientams pavojus, anot parduotuvės atstovų, negresia. Iki šiol dėl koronaviruso yra ištirta 190 prekybos tinklo „Maxima“ darbuotojų: penkiems užkratas nustatytas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas kornaviruso židinys auga Santaros klinikose.

„Situacija Santaros klinikose tikrai neramina nuo gegužės 13-os dienos registruoti jau 8-i darbuotojų susirgimai Covid-19 liga. Iš jų 4 dirba infekcinių centre, o kiti 4 atvejai yra svetimi. Trys asmenys dirba skirtingose reanimacijos skyriuose. Vienas krūtinės chirurgijos skyriaus darbuotojas“, – pasakoja visuomenės sveikatos centro atstovė Ginreta Megelinskienė.

Keliamos dvi pagrindinės viruso išplitimo versijos. Pirmoji, kad virusą Santaros klinikose išplatino ligonis, kuriam Covid-19 infekcija aptikta tik po pakartotinio testo.

„Dėl paciento, kad vis dėl to tas asmuo, kuris prieš tai buvo gydomas, jam buvo nustatytas neigiamas tyrimo rezultatas ir dabar, kai jis kreipėsi pakartotinai gegužės 18-ą dieną, buvo išskirtas ligos sukėlėjas“, – teigia G. Megelinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot kitos versijos, Santarų medikai galėjo netinkamai dėvėti apsaugos priemones.

„Galėjo būti ir asmeninių apsaugos priemonių naudojimas, kas tikrai šiuo metu yra iš naujo vertinama ir vėl iš naujo mokomi darbuotojai, kad tik neprarastų budrumo darbuotojai“, – kalbėjo G. Megelinskienė.

Dėl augančio židinio Santaros klinikų Krūtinės chirurgijos skyriuje laikinai stabdomos planinės chirurginės operacijos. Šiame skyriuje koronavirusu užsikrėtė dar 2 pacientai.

Tuo metu sostinės Žirmūnų mikrorajone situacija išliko nepakitusi. Restoranas „McDonald’s“ šiandien jau veikia. Anot visuomenės sveikatos centro, virusu užsikrėtęs darbuotojas buvo maisto pakuotojas, reikšmingo kontakto su klientais neturėjo, dėl to infekcijos plitimas sėkmingai sustabdytas.

REKLAMA

Situacija stabili ir Žirmūnų „Rimi“ parduotuvėje. Nors čia 4-iems darbuotojams patvirtina infekcija, parduotuvė sėkmingai veikia. Jos atstovai akcentuoja, kad visi susirgę darbuotojai dirbo atskirtame kulinarijos skyriuje, dėl to parduotuvės klientams pavojus nebuvo kilęs.

„Padalinio darbuotojai dirba savo patalpose, tai yra visiškai atskiros patalpos, jie neturi kontakto su prekybos centro darbuotojais, neturi kontakto su pirkėjais. Jie gamina konditerijos ir kulinarijos įvairiausius gaminius, mėsos gaminius, salotas, kepinius įvairiausius. Nėra duomenų, kad koronavirusas būtų perduodamas per maistą, tai vienas dalykas. Kitas dalykas, visi mūsų darbuotojai dirba su pirštinėmis arba apsauginėmis kaukėmis, jas nuolatos keičia“, – sako „Rimi“ atstovė Renata Keršienė.

REKLAMA

Kaip virusas išplito Žirmūnuose, vis dar aiškinasi visuomenės sveikatos specialistai. Šiuo metu pati realiausia versija, kad virusas į šį mikrorajoną atkeliavo iš kito viruso židinio  daugiabučio Pergalės gatvėje Naujojoje Vilnioje.

„Paaiškėjo, kad vienas iš sąlytį su patvirtintais asmenimis turėjusių asmenų gyvena name adresu Pergalės gatvė 15-a. Šis asmuo nėra dar ištirtas, jo tyrimai yra organizuojami“, – pasakoja G. Megelinskienė.

Vakar buvo fiksuota 15 naujų Covid-19 atvejų. Šis skaičius lygiai toks pat kaip ir užvakar, beveik 3 kartus didesnis nei sekmadienį, bei du kartus didesnis nei šeštadienį. Bendras atvejų skaičius šoktelėjo iki 1577-iejų.

Atvejų kreivė vis dar plokščia, naujų infekcijų fiksavimo greitis išlieka pastovus. Lietuvoje jau atlikta beveik 250-imt tūkstančių tyrimų dėl koronaviruso. Mirė 60-imt, pasveiko 1049-i žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų