REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turguose ar parduotuvėse jau pasirodė pirmosios lietuviško derliaus daržovės ir prieskoniai auginti ne tik šiltnamyje, o ir po atviru dangumi. Tiesa, smulkieji šviežių daržovių augintojai džiaugiasi – lietuviška žiema lyg ir leido užauginti skanumynus anksčiau, bet pripažįsta, kad karantinas sustabdė prekybą. 

Turguose ar parduotuvėse jau pasirodė pirmosios lietuviško derliaus daržovės ir prieskoniai auginti ne tik šiltnamyje, o ir po atviru dangumi. Tiesa, smulkieji šviežių daržovių augintojai džiaugiasi – lietuviška žiema lyg ir leido užauginti skanumynus anksčiau, bet pripažįsta, kad karantinas sustabdė prekybą. 

REKLAMA

Savo užaugintus krapus turguje pirkėjai įsiūlo Maišiagaloje ūkininkaujanti Janina. Moteris sako, kad krapai, svogūnai ir salotos šiemet, kaip niekada anksti užderėjo ne tik šiltnamyje, bet ir po atviru dangumi.

„Į pabaigą gegužės pradėdavau pardavinėti pernai. Šiemet jau balandžio pabaigoje, gegužės pradžioje pradėjau“, – sako pardavėja Janina.

Tiesa, moteris neslepia, perkančiųjų šviežieną labai mažai. Tad tenka, prieskoninius augalus, salotas ar svogūnų laiškus parduoti pusvelčiui.

REKLAMA
REKLAMA

„Šimtas gramų svogūnų va tokių, čia iš sėjinukų, iš sėklų, 40 centų. Žmonių daug mažiau, nelabai nori pirkti. Kainos ir taip ir taip… Gal bijo užsikrėsti. Gegužės mėnesį, va, kai daržovės prasideda savo, viskas gi žmonių būdavo antplūdis. Perkasi ir daug perkasi. Dabar niekas neperka“, – pasakoja Janina.

REKLAMA

Brangiausi iš šviežiųjų šiemet buvo tik ridikėliai – jų kaina siekė apie 70 centų už šešis vienetus. Tai, kaip sako prekeivės – maždaug dešimčia centų brangiau nei pernai. Anot šalia savo augintomis gėrybėmis prekiaujančios Marinos, parduodančių gerokai daugiau nei perkančių, tad ir atiduoda visi savo prekes pusvelčiui. Tačiau ji pati, sako, to nedaranti.

„Kaip ir norisi užsidirbti iš savo triūso, bet nepavyksta, nes yra žmonių, kurie atneša parduoti pigiai, jiems svarbu atiduoti. O tai apmaudu, kai pats augini, pats stengiesi… Aš turiu gyvulius, turiu vištas, turiu kalakutus. Neatiduosiu veltui veltui, juos geriau pašersiu ir kiaušinių turėsiu“, – teigia prekeivė Marina.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė sako, kad šviežių daržovių kainas mažina ne tik pirkėjų stoka. Jas mažina ir nesąžiningi prekiautojai, kurie atvežtines daržoves parduoda it savas.

„Jos kaina yra sakykim palyginti su lietuviška pigesnė. Bet ir vartotojui nebūtų taip skaudu, jeigu jis pirktų palyginti už žemą kainą tą sakykim pigesnę produkciją. Bent labai dažnai būna, kad ta produkciją, priduodama pirkėjui, kaip lietuviška“, – kalbėjo asociacijos vadovė Zofija Cironkienė.

O štai pirkėjai, kad ir kiek kainuotų daržovės, atpigimo nemato:

„Brangesnės, lietuviškos brangesnės tikrai.“

„Brangiau. Kad labai neįsidėmėjau. Tik brangiau.“

Didieji daržovių augintojai savo produkcija jau taip pat spėjo aprūpinti parduotuves šiemet anksčiau nei pernai. Todėl kaip niekada anksti ant prekystalių pasirodė ne tik salotos ar krapai, bet ir trumpavaisiai agurkai, pomidorai. O kainos, net ir per karantiną per daug nesikeičia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie vaisiai ar daržovės keliais centais pigesnis, kiti brangesni. Tie skirtumai tikrai nėra žymūs. Pavyzdžiui, salotos keliais centais pigesnės nei buvo pernai panašiu metu. Agurkai, trumpavaisiai agurkai, keliais centais brangesni. Tai galbūt labiau susiję su jų kiekio užtikrinimu. Su jų kiekiu rinkoje“, – sako „Lidl“ atstovas Valdas Lopeta.

Tiesa, prekybos tinklų atstovai pastebėjo, kad karantinas ir rečiau žmonių lankomos parduotuvės greitai gendančių lietuviškų daržovių pirkimą sumažino ne tik turguose, bet ir parduotuvėse.

„Galima išskirti tokius du veiksnius. Pirmiausia, kadangi žmonės buvo suretinę apsipirkimų skaičių, ir vietoj trijų, keturių kartų, į parduotuvę ėjo du ar vieną kartą, ką juos ir raginom daryti. Tai turėjo įtakos pardavimams“, – pasakoja „Maximos“ atstovė Rima Aukštuolytė.

REKLAMA

Nors orai vėsoki, jau pasirodė ne tik lietuviškos daržovės. Daugėja ir vaisių, uogų, ar kitokių žalumynų. 

Jau pasirodė smidrai bei rabarbarai. Netrukus ant prekystalių bus daugiau ir lietuviškų uogų. Prekybininkai žada aviečių, gervuogių, šilauogių. Kol kas akį džiugina tik prieš kelias savaites pasirodžiusios mūsų, o ne atvežtinės braškės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų