REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė pateikdama naujausią epidemiologinę informaciją pranešė apie naujus COVID-19 atvejus sostinėje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė pateikdama naujausią epidemiologinę informaciją pranešė apie naujus COVID-19 atvejus sostinėje.

REKLAMA

„Gauta informacija, kad Vilniuje, Žirmūnuose, Kareivių g. esančiame „Mcdonald‘s“ restorane yra nustatytas koronaviruso atvejis darbuotojui. Pirminiais duomenimis, šis asmuo, paskutinį kartą darbe buvo gegužės 9 d. 

Kviečiame žiūrėti tiesioginės transliacijos įrašą:

 

Taip pat gavome informaciją apie Žirmūnų mikrorajone esančios „Rimi“ trečio darbuotojo susirgimą. Taip pat tai yra darbuotojas, tiesioginio kontakto su klientais neturintis“, – informavo ji.

Specialistė priminė, kad šiuo metu yra vykdomas visos šios įstaigos darbuotojų ištyrimas.

Šis asmuo tiesioginio kontakto su klientais neturėjo.

Šios „Rimi“ parduotuvės darbuotojus jau anksčiau buvo nurodyta skubiai tirti dėl koronaviruso, tyrimai šiuo metu atliekami.

REKLAMA
REKLAMA

Apie du „Rimi“ nustatytus atvejus NVSC pranešė pirmadienį.

„Mc'Donald's atveju žinoma, kad taip pat serga šeimos nariai, taigi atvejis gali būti susijęs su šeiminiu protrūkiu", – sakė G. Megelinskienė.

REKLAMA

„McDonald‘s“ pranešė, jog restoraną uždarė, kad jame būtų atlikta dezinfekcija, planuojamas jo atidarymo laikas kol kas nenurodomas. Visi darbuotojai, kurie dirbo toje pačioje pamainoje kaip ir užsikrėtęs asmuo, dvi savaites bus saviizoliacijoje. 

Besimptomis atvejis Respublikinėje Kauno ligoninėje

Taip pat pranešta apie tai, kad Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje koronavirusas nustatytas pagalbinio personalo darbuotojui. Anot G. Megelinskienės, infekcine liga užsikrėtęs asmuo su pacientais ir sveikatos priežiūros specialistais nekontaktavo.

REKLAMA
REKLAMA

„Nacionalinio visuomenės sveikatos centro budėtojas gavo informaciją apie susirgusį pagalbinio personalo darbuotoją. (...) Tai – nėra besimptomis atvejis“, – spaudos konferencijoje sakė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

„Tam reikalingas išsamesnis vertinimas, bet pirminiais duomenimis ir paties jo teigimu, sąlyčio neturėjo“, – teigė G. Megelinskienė.

COVID-19 būdingus simptomus darbuotojas pajuto gegužės 15 dieną, o tyrimas buvo atliktas pirmadienį.

Tą pačią dieną pakartotinai ištirtas ir visas personalas, tyrimo atsakymų dar laukiama.

Prieš tai šioje ligoninėje balandžio pabaigoje susirgimas koronavirusu buvo nustatytas pacientui, o gegužės pradžioje – Plastinės ir rekonstrukcijos chirurgijos skyriaus bendrosios praktikos slaugytojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar du atvejai Kauno klinikinėje ligoninėje

Taip pat koronavirusas nustatytas dar dviem Kauno klinikinės ligoninės Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus darbuotojams.

„Iš viso šiuo metu yra nustatyti keturi COVID-19 ligos atvejai šios ligoninės reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus darbuotojams. Susirgo du slaugytojai ir du slaugytojo padėjėjai“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Trims susirgusiesiems pasireiškė ligos simptomai.

Didelės rizikos sąlytį turėjo devyni darbuotojai, jie izoliuoti.

Pasak G. Megelinskienės, manoma, kad medikai užsikrėtė darbo vietoje.

„Galimai buvo netinkamas darbo organizavimas“, – teigė NVSC atstovė.

Lietuvoje per pirmadienį iš viso laboratorijose nustatyti 37 teigiami koronaviruso atvejai laboratorijose, tačiau, Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, dėl techninių gedimų kol kas nėra aišku, kiek iš jų yra nauji, o kiek gauta pakartotinių teigiamų COVID-19 tyrimų rezultatų.

REKLAMA

Per pirmadienį Lietuvoje atlikti 6496 tyrimai dėl koronaviruso, bendras atliktų tyrimų skaičius siekia 237,6 tūkst.

Gegužės 18 d. duomenimis, iš viso patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms siekia 1547.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros virusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus), naudoti apsaugos priemones, vengti būriavimosi, nuo kitų asmenų išlaikant bent 2 metrų atstumą.

Įtariamu koronaviruso atveju laikomas:

1) asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) protrūkiai ar plitimas visuomenėje;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2) asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais ir buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios;

3) asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir kuriam būtina hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų