REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)

Viena Kinijos laboratorija kuria preparatą, tyrėjų nuomone, galintį sustabdyti naujojo koronaviruso pandemiją, net jeigu nebūtų sukurta vakcina.

669

Viena Kinijos laboratorija kuria preparatą, tyrėjų nuomone, galintį sustabdyti naujojo koronaviruso pandemiją, net jeigu nebūtų sukurta vakcina.

REKLAMA

Koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkis pirmiausiai prasidėjo Kinijoje praeitų metų pabaigoje ir vėliau išplito visame pasaulyje, todėl skubama kurti vaistus ir vakcinas nuo šios ligos.

Pekino universiteto mokslininkų bandomas preparatas gali ne vien sutrumpinti užsikrėtusiųjų sveikimo laiką, bet ir suteikti trumpalaikį imunitetą koronavirusui, sako tyrėjai.

Pekino genomikos pažangiųjų inovacijų centro direktorius Sunney Xie naujienų agentūrai AFP sakė, kad naujojo preparato bandymai su gyvūnais buvo sėkmingi.

„Kai sušvirkštėme neutralizuojančių antikūnų užkrėstoms pelėms, praėjus penkioms viruso krūvis buvo sumažintas 2 500 kartų, – sakė S. Xie. – Tai reiškia, kad šis potencialus vaistas pasižymi gydomuoju poveikiu.“

REKLAMA
REKLAMA

Naujojo preparato pagrindas yra neutralizuojantys antikūnai, gaminami žmogaus imuninės sistemos, kad neleistų virusui užkrėsti ląstelių. S. Xie vadovaujama grupė išskyrė šiuos antikūnus iš 60 pasveikusių pacientų kraujo.

REKLAMA

Sekmadienį žurnale „Cell“ paskelbtos šios grupės atlikto tyrimo išvados rodo, kad antikūnų naudojimas gali tapti potencialiu vaistu nuo COVID-19 ir kad jis sutrumpina sveikimo laikotarpį..

S. Xie sakė, kad jo grupė dirbo „dieną ir naktį“, ieškodama tinkamų antikūnų.

„Specializuojamės ląstelės genomikoje, o ne imunologijoje ar virusologijoje. Kai suvokėme, kas ląstelės genomikos metodai gali suteikti galimybę neutralizuojantį antikūną, buvom sujaudinti“, – kalbėjo jis.

Tyrėjas pridūrė, kad šis vaistas turėtų būti parengtas naudoti vėliau šiais metais, tad jis veikiausiai galėtų būti pasitelktas per potencialų pakartotinį COVID-19 protrūkį, pasak kai kurių ekspertų, galintį pasireikšti žiemos sezonu.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol naujuoju koronavirusu pasaulyje užsikrėtė 4,8 mln. žmonių ir daugiau 318 tūkst. jų mirė.

„Šiuo metu jau planuojami klinikiniai tyrimai“, – sakė S. Xie ir pridūrė, kad jie bus vykdomi Australijoje ir kitose šalyse, nes Kinijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu smarkiai sumažėjo.

„Viliamasi, kad šie neutralizuojantys antikūnai gali tapti specializuotais vaistais, sustabdysiančiais pandemiją“, – kalbėjo jis.

Kinijoje jau sukurtos penkios potencialios vakcinos nuo koronaviruso, kurių klinikiniai bandymai jau pradėti, praeitą savaitę sakė vienas sveikatos apsaugos pareigūnas.

Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija perspėjo, kad sukurti vakciną gali trukti metus ar pusantrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai taip pat atkreipė dėmesį į galimybę naudoti persirgusių žmonių kraujo plazmą, kurioje būtų antikūnų nuo koronaviruso, sustiprinančių organizmo priešinimąsi užkratui.

Kinijoje persirgusių paciento kraujo plazmos buvo suleista daugiau kaip 700 pacientų, o tarnybos nurodėl kad „terapinis poveikis buvo labai geras“.

„Tačiau jos [plazmos] tiekimas ribotas“, – aiškino S. Xie ir atkreipė dėmėsį, kad 14 neutralizuojančių antikūnų, naudojamų jo grupės sukurtame preparate, gali būti greitai pradėti gaminti dideliais kiekiais.

Prevencija ir gydymas

Antikūnų preparatai nėra naujas metodas. Tokiais vaistais sėkmingai gydytos kelios kitos ligos, įskaitant ŽIV infekciją, Ebolos karštligę ir Artimųjų Rytų respiracinį sindromą (MERS).

REKLAMA

S. Xie sakė, kad jo vadovaujama grupė „anksti startavo“, kadangi COVID-19 protrūkis pirmiausiai prasidėjo Kinijoje.

Anksčiau daug vilčių teikė Ebolos karšligei gydyti naudotas preparatas remdesiviras: klinikiniai bandymai Jungtinėse Valstijose rodė, kad šie vaistai kai kuriems COVID-19 pacientams trečdaliu sutrumpina sveikimo laiką, bet jų poveikis mirštamumui nebuvo reikšmingas.

S. Xie grupės sukurtas antikūnų preparatas gali suteikti netgi trumpalaikį atsparumą koronavirusui.

Tyrimas parodė, kad neutralizuojančių antikūnų sušvirkštus dar neužkrėstoms pelėms, po kontakto su koronavirusu gyvūnai neužsikrėtė, o jų organizme patogeno pėdsakų nebuvo aptikta.

REKLAMA

Tikėtina, kad naujasis preparatas galėtų kelioms savaitėms užtikrinti imunitetą medicinos darbuotojams. S. Xie sakė, kad viliamasi šį laikotarpį „pratęsti iki kelių mėnesių“.

Šiuo metu pasaulyje kuriama daugiau kaip 100 vakcinų nuo COVID-19, bet šis procesas reikalauja daugiau laiko ir išteklių. Taigi, S. Xie tikisi, kad jo siūlomas preparatas gali tapti greičiau prieinama ir veiksmingesnė priemonė, siekiant sustabdyti pandemiją.

„Taptume pajėgūs sustabdyti pandemiją, turėdami veiksmingą vaistą, net jeigu nebūtų vakcinos“, – pabrėžė tyrėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų