REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pirmadienio po dviejų karantino mėnesių duris atvėrė darželiai. Vilniaus mieste į ikimokyklinio ugdymo įstaigas sugužėjo ketvirtadalis vaikų. Nors darželiuose tėvai ir mažieji buvo pasitikti laikantis saugumo reikalavimų, tačiau teigiama, kad daugelis vaikų su džiaugsmu grįžo į įstaigas, pas pasiilgtus draugus.

Nuo pirmadienio po dviejų karantino mėnesių duris atvėrė darželiai. Vilniaus mieste į ikimokyklinio ugdymo įstaigas sugužėjo ketvirtadalis vaikų. Nors darželiuose tėvai ir mažieji buvo pasitikti laikantis saugumo reikalavimų, tačiau teigiama, kad daugelis vaikų su džiaugsmu grįžo į įstaigas, pas pasiilgtus draugus.

REKLAMA

Pirmadienį tėvai į darželius skubėjo su veidą dengiančiomis kaukėmis, savo atžalas auklėtojoms jie perdavė koridoriuje arba prie įėjimo į darželius. Kai kurie darželiai tėvų prašė pasirašyti specialias formas, kad yra informuoti apie saugumo reikalavimus ir jų laikymąsi. Kiti prašė vaikų nesinešti į darželį savo minkšto žaisliuko.

Vaikai, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 laipsnių ir daugiau), kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių kaip sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ar kitų požymių, į darželį nebuvo priimami.

REKLAMA
REKLAMA

Darželiai įpareigoti laikytis grupių izoliacijos principo: vaikai nuolat lanko tą pačią grupę, grupės veikla vykdoma taip, kad būtų išvengta skirtingas grupes lankančių vaikų kontakto tiek patalpose, kuriose teikiamos ugdymo paslaugos, tiek lauke.

REKLAMA

Vilniuje pradėjo lankyti ketvirtadalis darželinukų

Anot Vilniaus vicemerės Editos Tamošiūnaitės, nuo pirmadienio Vilniaus darželius pradėjo lankyti apie 6,6 tūkstančio vaikų.

„Tai sudaro apie 25 proc. mūsų ugdytinių. Nuo pirmadienio dirba apie 1 200 grupių ir vidutiniškai yra po 5-6 vaikus vienoje grupėje. Kai kur – mažiau, kai kur – daugiau. Faktas tas, kad neviršija 10 vaikų skaičiaus vienoje grupėje.

Nors dabar tos normos neliko ir vaikų skaičius grupėje nėra ribojamas, bet mes su vadovais komunikuojame ir turime tuos skaičius, kas mums leidžia viską tvarkingai susiplanuoti ir susidėlioti“, – teigė vicemerė.

REKLAMA
REKLAMA

Vyresniems pedagogams rekomenduojama mokyti nuotoliniu būdu

Apie penktadalis darželių darbuotojų yra vyresnio amžiaus. Pedagogai, kurie yra pažeidžiami – vyresnio amžiaus, turintys sveikatos problemų arba jei šeimos nariai sirgo ar serga COVID-19, jie neturėtų būti kviečiami dirbti grupėje. Jie rekomenduojama toliau vykdyti nuotolinį ugdymą.

„Šią savaitę stengiamės, kad dirbtų jaunesnio amžiaus darbuotojai – ne rizikos grupei priklausantys. Nors dabar tai irgi liko tik rekomendacija. Iki gegužės 15 dienos buvo nurodymas, kad rizikos grupės asmenys negalėjo dirbti, tai nuo pirmadienio tai yra tik rekomendacija.

Vaikų skaičiai yra nedideli ir namuose liekantiems reikia vykdyti nuotolinį ugdymą, tai tie darbuotojai ir vykdo nuotolinį ugdymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darželių administracija ir pedagogai tikrai atsakingai ruošiasi ir nori užtikrinti saugumą, nes bijoma ir dėl vaikų saugumo ir dėl savęs.

Visos švaros, higienos, valymo drėgnuoju būdu tos higienos normos, matyt, tikrai taps mūsų gyvenimo dalimi.

Tokios ugdomosios priemonės kaip lipnia juosta pažymėti kvadratai – tai tikrai nieko nebus bloga, jei tai vyks žaidybine forma. Tačiau tos priemones turi būti apgalvotos, ugdomosios ir nebūtų perteklinės. Kad vaikams nebūtų streso, nes vaikai yra išsiilgę vienas kito, todėl socialinio atstumo laikytis būtų neįmanoma, tačiau žaidybine forma tai galima“, – sakė vicemerė.

Tęsti ugdymą namuose rekomenduojama, jeigu vaikas serga lėtinėmis ligomis, dėl kurių ekstremaliosios situacijos ar karantino laikotarpiu išduodamas nedarbingumo pažymėjimas, arba kai vaikas gyvena kartu su rizikos grupėms priklausančiais asmenimis.

REKLAMA

Reikalavimai galėtų būti ne tokie griežti

Nevalstybinių ikimokyklinių ugdymo įstaigų asociacijos vadovė Ieva Jagminienė svarstė, kad kai kurie reikalavimai galėtų būti ne tokie griežti, bet jie yra ir visi jų laikosi.

„Aišku, kai vaikams, ypač mažiesiems nėra labai smagu, kai pamato auklėtoją su kauke, gal net ir neatpažįsta po tiek laiko nesimatymo. Taip pat su tėveliais turi atsisveikinti tarpduryje ar prie vartų – tai taip pat neįprasta, kad nepadeda nusirengti vaikams.

Bet iš esmės, visi labai pasiilgę, džiaugsmingai pasitinka. Todėl šis procesas yra labiau džiuginantis nei gąsdinantis. Vaikai labai lengvai prisitaiko prie pasikeitusių situacijų. Jie labai greitai supranta, kad bus taip ir ne kitaip. Galbūt suaugusiems kyla daugiau klausimų“, – sakė asociacijos vadovė.

REKLAMA

I. Jagminienė patarė tėvams daugiau pasikalbėti namie su vaikais apie tai, kas keičiasi, kas jų laukia, kas nuo šiol bus kitaip.

„Tų tėvų, kurie jau apsisprendė nuo pirmadienio vesti vaikus, tai to sprendimo nebereikėtų kvestionuoti. Reikėtų pasitikėti darželiu ir viskas bus gerai.

Auklėtojų kūrybingumui taip pat nėra ribų: kažkas kieme teritorijas pasidalija, grupes veda pakaitomis į kiemą, kažkas kvadratus pasibraižo. Jaunos pedagogės, kas ką sugalvoja, tai sugeba pritaikyti savo veikloje. Pavyzdžiui, kaip ir švarių rankyčių šokis“, – sakė asociacijos vadovė.

Pasak jos, rizikos grupės darbuotojai privačiuose ugdymo įstaigose yra daugiau išimtis. „Mes šiuo klausimu neturime bėdų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikų skaičiaus grupėse neriboja

Pasak Švietimo, sporto ir mokslo ministro Algirdo Monkevičiaus, vaikų skaičius nuo pirmadienio atsidarančiose grupėse neribojamas, bet grupės turės būti izoliuotos viena nuo kitos.

„Įstaigoms vėl taikoma higienos norma, pagal kurią nėra ribojamas ugdytinių skaičius grupėje, bet reikalaujama  kad grupės būtų izoliuotos, darbuotojai dirbtų tik vienoje grupėje, būtų išvengta skirtingas grupes lankančių vaikų kontaktų, tiek viduje, tiek lauke“, – sąlygas pristatė A. Monkevičius.

Į darželius negalės būti priimami vaikai, turintys 37,3 laipsnių temperatūros, viršutinių kvėpavimų takų infekcijų požymių, tokių kaip sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas.

REKLAMA

Rizikos grupės pedagogai dirbs nuotoliniu būdu, darželiams nuo pirmadienio teikiant nebe tik priežiūros, bet ir ugdymo paslaugas. Pasak ministro, ugdymo paslaugos turėtų būti prieinamos ir namie likusiems vaikams.

„Įstaigoms bus aktuali pagalba, ji išvystyta, yra daug rekomendacijų, yra metodinių priemonių bankas sukauptas, visomis tomis priemonės naudojantis bus galima tą mišrų būdą taikyti“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų