REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžia prabilo, kad nors koronaviruso pirmoji banga suvaldyta, bent keletą metų teks gyventi naujoje realybėje, kurioje itin saugomi bus rizikos grupės asmenys. Vyresnio amžiaus Seimo nariai tikina – namuose jie neužsidarys, žmonių į kategorijas skirstyti negalima, o koronavirusas jiems nebaisus.

Valdžia prabilo, kad nors koronaviruso pirmoji banga suvaldyta, bent keletą metų teks gyventi naujoje realybėje, kurioje itin saugomi bus rizikos grupės asmenys. Vyresnio amžiaus Seimo nariai tikina – namuose jie neužsidarys, žmonių į kategorijas skirstyti negalima, o koronavirusas jiems nebaisus.

REKLAMA

Premjeras Saulius Skvernelis prieš kurį laiką paskelbė, kad nors koronaviruso pandemija Lietuvoje suvaldyta, artėjančius keletų metų gyvensime naujoje realybėje. Pasak Vyriausybės vadovo, pirmasis principas šios realybės strategijoje – aukštos rizikos asmenų saugojimas.

„Šis principas reiškia, kad vyresni nei 60 metų žmonės arba tie, kurie serga sunkiomis lėtinėmis ligomis, turės ir toliau laikytis dabar galiojančių karantino taisyklių, vengti nereikalingų kontaktų ir laikytis visų infekcinio saugumo reikalavimų.

Visi turime saugoti savo tėvus, senelius ir sergančius artimuosius, nes virusas jiems yra pavojingiausias. Bet tai nereiškia, kad atribosime žmones, kurie mums rūpi, nuo gyvenimo. Galvojame apie priemones, kurios sudarytų sąlygas saugiai gyventi visavertį gyvenimą“, – teigė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Į pensiją dar neplanuoja

Tačiau panašu, kad vyresnio amžiaus Seimo nariai su premjero paskelbta nauja realybe taikytis neketina.

„Kadangi aš esu jaunas žmogus, tai manęs tikriausiai neliečia“, – naujienų portalui sakė 77 metų parlamentaras, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) narys Antanas Vinkus.

REKLAMA

Politiko teigimu, kai kurie jau sulaukę 40 ar 50 metų nori išeiti į pensiją, tačiau jo atvejis visiškai kitoks.

„Mano gyvenimo stimulas – darbas, darbas, darbas. Daryk tai, ką žinai, žinok tai, ką darai. Štai mano kredo“, – tvirtino A. Vinkus.

Seimo nario teigimu, premjero nupieštoje naujoje realybėje jo gyvenimas neturėtų pasikeisti.

„Žinoma, pasibaigus karantino periodui, dėkosiu Dievui, kad sugebėjau saugot save ir saugot kitus“, – pasakojo A. Vinkus.

Nenori, kad senus žmones uždarytų namuose

Kitas seimūnas, liberalas Kęstutis Glaveckas teigė, kad jam premjero paskelbta nauja artimiausių kelių metų realybė atrodo nepriimtina. Politikas tvirtino, kad asmeniškai S. Skverneliui pasakęs, kad žmonių į kategorijas skirstyti negalima.

REKLAMA
REKLAMA

„Negalima senų žmonių, vaizdžiai tariant, į gardus uždaryt. Toks išbraukimas iš bendruomenės bus pražūtingas dalykas. Tikiuosi, kad to nedarys“, – kalbėjo 71 metų politikas.

K. Glavecko teigė, kad jis kategoriškai prieš, kad žmonės, net ir vyresnio amžiaus, užsidarytų namuose. Jo nuomone, kiekvienas iš mūsų turim laisvę pasirinkti savo gyvenimą tose ribose, kokios yra priimtinos visuomenei.

„Bet užsidarymo tikrai negali būti. Tikrai nemanau, kad laisvė yra vergovė, o taika yra karas“, – George’o Orwello „1984-uosius“ citavo K. Glaveckas.

„Tai yra absoliuti nesąmonė, nusišnekėjimas ir viskas“, – griežtai premjero žodžius įvertino socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjį 68-tą gimtadienį minėsiantis Seimo narys teigė, kad netikslinga versti šešiasdešimtmečius žmones užsidaryti namuose. Pasak A. Salamakino, protingi rizikos grupėje esantys gyventojai ras priemonių kaip apsisaugoti, valdžios nurodymų jiems nereikia.

„Jokiam Skverneliui nereikia kištis į jų gyvenimą, jie patys žino, ką daryt“, – tikino A. Salamakinas.

Gyvenimas nepakito

K. Glaveckas teigė, kad jo gyvenimas karantino metu pasikeitė kaip ir daugelio lietuvių.

„Negalėjau vaikščioti be kaukės, negalėjau nueiti į sporto klubą, į teatrą. Ta gyvenimo dalis, kuri yra socialinė, kultūrinė, dvasinė, tai ji apsiribojo. Pakeitimai akivaizdūs. Ne tokie malonūs, bet nėra pasirinkimo. Dalis laisvės tapo vergove“, – tikino liberalas.

REKLAMA

Kiti rizikos grupėje esantys Seimo nariai naujienų portalui tv3.lt teigė, kad iš esmės jų gyvenimas karantino metu nepasikeitė.

„Pakito tai, kad turėjau kaukę užsidėt, kai ėjau į miestą. Dabar, ačiū Dievui, nebereikia. O kas dar man gali pakisti? Darbas, namai, namuose darbas“, – teigė A. Salamakinas.

Visi trys naujienų portalo tv3.lt kalbinti parlamentarai nepasinaudojo galimybe praleisti Seimo posėdžius, dalyvaudavo juose gyvai.

„Visi Seimo nariai turi apsaugines priemones, gal neišlaiko tų dviejų metrų, bet minimaliai laikomės tų nuostatų, kurių reikalauja esama situacija. <...> Ir va dabar, kabinete esu, tai laikomės būtinų atstumų“, – sakė A. Vinkus.

REKLAMA

A. Salamakinas pasakojo, kad į posėdžius ėjo visą karantino laikotarpį, o kaukę nešiojo ir tada, kai ji dar nebuvo privaloma.

„Korona kaip ir gripas liks, niekur nedings. Tai ką, dabar užsidarysim namuose, užsikalsim langus lentomis ir sėdėsim bijodami, kad tik korona neužpultų. Nesąmonė kažkokia. Reikia taikytis prie sąlygų, kokios yra. <...> Aišku, reikės nešiotis kaukę ar respiratorių. Tas tai greitai neišnyks turbūt, bet šiaip, gyvenimas nesikeičia“, – įsitikinęs socialdemokratas.

K. Glaveckas tikina, kad nepasiduoda panikai, nes ji, politiko nuomone, itin kenksminga. Pasak jo, užsidaryti namuose ir gyventi su baimėmis ir nuolat svarstomais blogiausiais scenarijais yra daug kenksmingiau nei išeiti iš namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Remdamasis naudingumo principu, eidavau, negalvodavau, kad užsidarysiu namuose ir sėdėsiu besimelsdamas“, – sakė Seimo narys.

Tačiau, K. Glavecko teigimu, artimieji siūlė jam neiti į Seimo posėdžius ir stebėti juos nuotoliniu būdu.

„Bet pasakiau, kad kas parašyta leidime gyvenimo, tas ir liks. Tik datos pasikeis“, – sakė K. Glaveckas.

Statistikos departamento duomenimis, 2020 m. pradžioje 60 metų ir vyresnių gyventojų Lietuvoje yra 752 630.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų