REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per Europą nusirito protestų banga. Šimtai Madrido, Londono ir kitų miestų gyventojų dėjo į šuns dienas valdžią ir karantino priemones. Į protestus rinkosi ir amerikiečiai, o valdžios atsaką į epidemiją sukritikavo ir buvęs šalies prezidentas Barackas Obama. Tuo tarpu Italija jau nuo rytojaus ženkliai švelnina karantiną.

Per Europą nusirito protestų banga. Šimtai Madrido, Londono ir kitų miestų gyventojų dėjo į šuns dienas valdžią ir karantino priemones. Į protestus rinkosi ir amerikiečiai, o valdžios atsaką į epidemiją sukritikavo ir buvęs šalies prezidentas Barackas Obama. Tuo tarpu Italija jau nuo rytojaus ženkliai švelnina karantiną.

REKLAMA

Italija, kurioje koronavirusas nusinešė beveik 32 tūkstančius gyvybių, užgniaužusi kvapą laukia rytojaus, kai šalyje atsidarys dauguma parduotuvių, grožio salonų, restoranų, o žmonės be jokių suvaržymų pagaliau galės išeiti iš namų. Šalies premjeras Giuseppe Conte sako, kad koronavirusas dar gali smogti Italijai, tačiau nebegalima stabdyti šalies ekonomikos, kol bus išrasta vakcina.

„Žmonės galės vykti, kur panorėję – į parduotuvę, į kalnus, prie ežero ar jūros. Prasidės socialinis gyvenimas, vėl galėsime susitikti su draugais. Mes susidursime su rizikomis, bet privalome su tuo susitaikyti, nes kitu atveju niekada nepradėsime stotis ant kojų“, – kalbėjo Italijos premjeras Giuseppe Conte.

REKLAMA
REKLAMA

Italija, beje, paskelbė, kad nuo birželio 3-iosios atvers sienas turistams ir nereikalaus, kad atvykėliai privalomai dvi savaites izoliuotųsi. Tai geros žinios ne tik turizmo sektoriui, bet ir šalies ūkininkams, kurie kasmet įdarbina apie 350 tūkstančių žmonių iš Rumunijos, Lenkijos, Bulgarijos ir kitų šalių sezoniniams darbams.

REKLAMA

Vos tik sušvelninus karantiną ispanams leista išeiti į gatves, jie iškart ėmė lieti pyktį ant valdžios, kad ši nesusidoroja su epidemija, o premjeras Pedro Sanchhesaz ir jo pavaduotojas Pablo Iglesias esą nustums Ispaniją į tokią ekonomine krizę, kokios čia dar nebuvo.

Ispanija sekmadienį pranešė, kad pirmą kartą per du mėnesius šalyje paros aukų skaičius nesiekė šimto ir buvo vos 87, tačiau šalies premjeras nusprendė ketvirtą kartą dar mėnesiui – iki birželio pabaigos – pratęsti ekstremalią padėtį, kol šalyje galutinai bus atšauktas karantino režimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Turėjome testuoti visus žmones, kad tie, kurie buvo sveiki, būtų galėję dirbti ir taip gelbėti mūsų ekonomiką, nes praėjus koronavirusui, dar blogesnis bus Pedro ir Pablo sindromas, kuris sužlugdys 47 milijonus ispanų“, – kalbėjo protesto dalyvis.

Kol vieni Madrido gyventojai protestuoja, kiti štai tokiose eilėse laukia savo maisto davinių. Vien per šį savaitgalį „Maisto bankas“ jais apdalijo per 800-us skurstančių Madrido šeimų. Nuo kovo šalyje gerokai išaugo nedarbas ir šiuo metu Ispanijoje net septyni milijonai žmonių – maždaug trečdalis visos darbino amžiaus populiacijos – yra priklausomi nuo valstybės socialinių išmokų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano sūnus yra neįgalus. Darbo neturėjau ištisus mėnesius. Finansiškai tai tragedija“, – sakė paramos gavėja.

Savaitgalio protestai prieš valdžią kaustė ir Londoną. Čia didelės pareigūnų pajėgos vaikė saugaus atstumo nesilaikančius protestuotojus, kurie keikia valdžią už karantiną. Esą draudimas išeiti iš namų epidemijos metu – tai jau žmogaus teisių pažeidimas. O štai antivakseriai garsiai šaukia, kad atsiradus vakcinai tikrai nesiskiepys. Iš viso šio  protesto metu sulaikyta 19 žmonių.

O tai jau vaizdai iš Šveicarijos. Nors čia galima burtis į ne didesnes nei penkių asmenų grupes, į Ciuricho aikštę suplūdo per 200-us protestuotojų. Šveicarai ragina nepasiduoti „koronamanijai“ ir peikia karantino taisykles.

REKLAMA

„Nenoriu tokio gyvenimo, koks jis yra dabar. Noriu, kad mano vaikai laisvai vaikščiotų be jokių kaukių. Nenoriu, kad man aiškintų, kada galiu lankyti savo močiutę, o kada ne“, – aiškino protesto dalyvė.

Triukšmą dėl karantino suvaržymų kelia ir amerikiečiai Pensivalnijoje – vienoje iš 30-ies valstijų, kurioje vis dar taikomas reikalavimas likti namuose, o iki birželio 4-osios dirbti gali tik būtiniausios parduotuvės. Jungtinės Valstijos ir toliau pirmauja pagal koronaviruso atvejų ir mirčių nuo jo skaičių: šalyje virusu užsikrėtė daugiau nei 1,5 milijono žmonių, daugiau nei 90 tūkstančių nuo jo mirė. Valdžios atsaką į epidemiją neiškentęs sukritikavo ir buvęs prezidentas Barackas Obama.

REKLAMA

„Labiau nei kas kitas, ši pandemija pagaliau galutinai nutraukė uždangą nuo idėjos, kad dauguma valdžioje esančių vyrukų žino, ką daro. Labai daug jų nė nebando apsimesti, kad vadovauja“, – sakė buvęs JAV prezidentas Barackas Obama.

Tuo tarpu ekonominė krizė Jungtinėse Valstijose vis gilėja. Nedarbo lygis šalyje jau pasiekė beveik 15 procentų, o nuo kovo vidurio daugiau nei 36 milijonai žmonių kreipėsi dėl bedarbio pašalpos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų