REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie sienos su Latvija – sujudimas. Atsivėrė vidinės Baltijos šalių sienos. Jau pirmąją dieną lietuviai, latviai ir estai traukia dirbti, pirkti, pramogauti ir tyrinėti netoli sienos esančių miestų. Trijų valstybių vyriausybių vadovai giriasi, kad pirmąją viruso bangą suvaldė greitai ir sėkmingai, tad Baltijos šalys tapo pirmąją atidaryta laisvojo judėjimo zona Europos Sąjungoje. 

Prie sienos su Latvija – sujudimas. Atsivėrė vidinės Baltijos šalių sienos. Jau pirmąją dieną lietuviai, latviai ir estai traukia dirbti, pirkti, pramogauti ir tyrinėti netoli sienos esančių miestų. Trijų valstybių vyriausybių vadovai giriasi, kad pirmąją viruso bangą suvaldė greitai ir sėkmingai, tad Baltijos šalys tapo pirmąją atidaryta laisvojo judėjimo zona Europos Sąjungoje. 

REKLAMA

Lietuvos – Latvijos pasienis, vienas iš trijų dabar atidarytų – Saločių – kontrolės punktas. Atvėrus vidines Baltijos šalių sienas, nuo ryto lietuviai, latviai ir estai regione gali keliauti be privalomos dviejų savaičių saviizliacijos. Žmonės sienos link traukia nuo ankstaus ryto:

„Rytas įtemptas, automobilių daug, srautas padidėjęs, ypač lengvųjų transporto priemonių.“

REKLAMA
REKLAMA

Iki pietų srautas dvigubai didesnis nei įprastai pastarosiomis savaitėmis, o pavakarę – mašinų skaičius auga dar labiau. Štai, ką pasakoja keliautojas iš Estijos: 

REKLAMA

„Važiuoju į Kauno mašinų turgų.“

Estai ir latviai į Lietuvą traukia tikrai ne vien su reikalais. Sako, kad išsiilgo du mėnesius nematytų artimųjų, draugų ar tiesiog nori patyrinėti Lietuvos miestelius:

„Važiuosiu į viešbutį, aplankyt draugų. Jau tris mėnesius pas jus Panevėžyje nebuvau. Vakare jau būsiu namie.“

„Į Lietuvą. Mūsų sūnus su žmona užstrigo ten karantine.“

„Pasivaikščiot. Atostogų. Į Panevėžį.“

„Šiaip iš Latvijos, bet ir iš Lietuvos. Mes tokia šeima. Pora mėnesių reikėjo laukti, nieko nepadarysi.“

REKLAMA
REKLAMA

„Keliaujam į Latviją, aš latvė. Šeimos reikalai. Nuo Kalėdų buvom Lietuvoj.“

Pasienyje sutiktus lietuvius į Latviją taip pat gena darbai, o karantinui sušvelnėjus žmonės į kaimyninę šalį važiuoja ir nuotykių:

„Taip, iš Lietuvos. Pramogaut. Žvyrkeliais ir miškais, patikrinsim, kiek žmonių slepiasi miškuose Latvijos.“

„Pirma diena va ir bandom.“

„Pirmą kartą važiuoju. Žiauriai, reikia mėginius nusivežt iš Lietuvos į Latviją ir parsivežt, tai padarė bėdų.“

„Darbo reikalais. Savaitgalį ne, atgal šiandien grįžtam. Labai labai laukėm, kol atidarys.“

„Aš važiuoju pas brolį, dabar jau važiuoju į parduotuvę.“

Kiekvienam kertančiam sieną tikrinama temperatūra. Budi sveikatos specialistas. Būtina turėti ir dokumentus – pasą ar asmens tapatybės kortelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarbu žinoti, kad vykstant reikėtų pasiieškoti informacijos, kokios karantino taisyklės Latvijoje, Estijoje. Vienas iš kelionės atributų turėtų būti apsauginės priemonės, nes dažnai viešajame transporte, viešose vietose yra reikalavimas turėti veido apsaugos priemonę – kaukę“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Trys Baltijos šalys laisvo judėjimo zoną savo piliečiams atidarė pirmosios visoje Europos Sąjungoje.

„Šiandien viso pasaulio akys nukreiptos, kaip trys Baltijos šalys leido judėti piliečiams karantino sąlygomis“, – pasakoja R. Tamašunienė.

Vyriausybės vadovai giriasi, kad visoms trims šalims pirmąją viruso bangą pavyko suvaldyti greitai ir sėkmingai.

REKLAMA

„Brangūs lietuviai, nuosekliomis visų žmonių pastangomis, suvaldėme koronaviruso plitimą, todėl dabar galime žengti kitą žingsnį mūsų įprasto kasdienio gyvenimo link“, – teigia Estijos Ministras pirmininkas Juri Rato.

„Tai įvyko dėl puikaus mūsų žmonių ir vyriausybių bendradarbiavimo“, – kalbėjo Latvijos Ministras pirmininkas Krišjanis Karinis.

„Ir pirmosios Europos Sąjungoje atveriame sienas viena kitos piliečiams. Tačiau mes ir toliau išliekame budrūs ir atsakingai saugome Lietuvos, Latvijos ir Estijos erdvę. Būkime saugūs kartu“, – sako Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Turizmo agentūrų ir organizacijų atstovai sako, kad didesnių turizmo srautų tarp Baltijos šalių reikėtų tikėtis birželį, nes kol kas atsidarė ne visi viešbučiai, neveikia SPA paslaugas teikiančios įmonės.

REKLAMA

„Didžioji dalis viešbučių atsidarinėja vienaip ar kitaip atsidarinėja, kas gegužės pabaigoj, kas birželio pradžioje, bet tokie kaip Jurmalos viešbučiai jie buvo labai garsūs savo SPA paslaugomis. Tai dalies paslaugų šį savaitgalį, kitą savaitgalį nebus galima gauti“, – pasakoja Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė.

Tiesa, žmonės, kurie į Lietuvą norės grįžti ne iš Latvijos ir Estijos, o iš kitų šalių, saviizoliuotis dviem savaitėms privalės. Pareigūnai pataria negudrauti, prisipažinti, nes šalys ir institucijos informacija dalijasi ir tokius atvykėlius suseks.

„Mūsų kolegos Latvijoje ir Estijoje tą informaciją teiks nustatytais kanalais sienos apsaugos tarnybai, o tarnybos tą informaciją perduos NVSC,  prie sistemos turi prieigą ir Lietuvos policija“, – teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo pirmadienio be dviejų savaičių saviizoliacijos galima įvažiuoti ir į Lenkiją ar iš jos, tačiau tik su trimis tikslais – darbo, mokslo ar verslo. Pasieniečiams teks pateikti tai įrodančius dokumentus.

„Kol kas Lenkija oficialiai pareiškė, kad iki birželio 13 dienos yra taikoma sienos apsaugos kontrolė. Per Lietuvą lieka du punktai, ta Lazdijų ir Kalvarijų“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Lenkija Baltijos šalys siūlė prisijungti prie vadinamojo Baltijos šalių burbulo tačiau ši šalis atsisakė, lauks kol situacija su koronavirusu pasikeis. Estai dėl laisvo judėjimo zonos praplėtimo kalbasi ir su suomiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų