REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo penktadienio Baltijos šalių piliečiai gali vykti tarp visų trijų valstybių be jokių apribojimų. Vidaus reikalų ministrė tvirtina, kad visas pasaulis stebi šią Baltijos valstybių sėkmę atlaisvinti keliones galiojant karantino sąlygoms. Ministrė pranešė žinių ir dėl kelionių į Lenkiją.

Nuo penktadienio Baltijos šalių piliečiai gali vykti tarp visų trijų valstybių be jokių apribojimų. Vidaus reikalų ministrė tvirtina, kad visas pasaulis stebi šią Baltijos valstybių sėkmę atlaisvinti keliones galiojant karantino sąlygoms. Ministrė pranešė žinių ir dėl kelionių į Lenkiją.

REKLAMA

„Viso pasaulio ir Europos Sąjungos akys nukreiptos, kaip trys Baltijos šalys leido judėti piliečiams karantino sąlygomis“, – nuotolinės spaudos konferencijos metu kalbėjo vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Ministrės teigimu, daugelis ES valstybių taiko sienos kontrolę, tačiau penktadienį startuoja Baltijos šalių projektas, leidžiantis lietuviams, latviams ir estams laisvai keliauti per tris regiono šalis.

Išvykti į Latviją galima per tris pasienio punktus: Būtingė – Rucava, Saločiai – Grenctale ir Smėlynė – Medumi. Nuo pirmadienio atidaromas dar vienas pasienio punktas – Kalvių–Meitenės.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad eilių Lietuvos-Latvijos pasienyje kol kas nėra.

„Sutarėme su mūsų kaimynais, kad esant reikalui bandysime koordinuoti veiksmus, nukreipti transporto priemonių ir asmenų srautus per įvairius kontrolės punktus. Tikėtina, kad ypač savaitės pabaigoje gali atsirasti tam tikrų eilių prie mūsų kontrolės punktų“, – tvirtino pasieniečių vadas.

REKLAMA

R. Tamašunienė atkreipė dėmesį, kad prie Lietuvos-Latvijos pasienio kontrolė išlieka. Ministrės teigimu, piliečiams nebūtina turėti ypatingo kelionės tikslo, jie laisvai gali į jas vykti. Žmonėms būtina turėti asmens tapatybės dokumentą, nes jį reikės parodyti pasieniečiams.

R. Tamašunienė pažymi, kad grįžtant į Lietuvą iš visų kitų pasaulio valstybių, 14 dienų priverstinė saviizoliacija išlieka. Jei grįžtate iš Latvijos ar Estijos, saviizuoliuotis 2 savaites namuose nereikės.

Ministrės teigimu, pasienyje dirbs ir visuomenės sveikatos centro specialistai. Žmonės, kurie turės simptomų, bus paraginti atsisakyti kelionės.

REKLAMA
REKLAMA

R. Tamašunienė rekomendavo žmonėms, prieš vykstant, pasidomėti, kokios yra karantino sąlygos Latvijoje ir Estijoje, nors, anot ministrės, jos per daug nuo Lietuvos nesiskiria. Taip pat ministrė priminė, kad į kelionę pravartu pasiimti apsauginių priemonių.

„Dažnai uždarose patalpose, viešajame transporte reikalaujama dėvėti veido apsauginę kaukę“, – sakė ministrė.

R. Tamašunienės teigimu, mintis, apie galimybę nuvykti į Lenkiją, reikėtų atidėti mažiausiai iki vasaros, nes kaimyninė valstybė paskelbė, kad iki birželio 12 d. taikys sienos apsaugos kontrolę. Lengvaisiais automobiliais vykti į šią šalį negalima.

Pasak ministrės, Lenkija kol kas tokių palengvinimų kaip Baltijos valstybės neplanuoja, tačiau bus kalbamasi su kaimyninės šalies pareigūnais. R. Tamašunienė pastebi, kad į Lenkiją šiuo metu galima vykti darbo, verslo ar mokslo reikalais. Tačiau tam reikia patvirtinančio dokumento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei turite kitų tikslų, neplanuokite tokių kelionių“, – teigė ministrė.

R. Tamašunienė pažymėjo, kad artėjantis savaitgalis yra pirmasis, kuriame galios palengvinimai, kai galima buriuotis didesnėmis grupelėmis, kaukės lauke tampa tik rekomendacija. Tačiau, ministrė priminė, kad turgavietėse, viešajame transporte, stotelėse jos lieka privalomos.

„Švelninimas pakankamai greitai atėjo į mūsų valstybę. <...> Mūsų visiems žmonėms reikėtų padėkoti, kad laikėsi reikalavimų, žmonių sąmoningumas buvo didelis karantino metu“, – sakė ministrė.

Tačiau, R. Tamašunienės teigimu, vis tiek būtina saugotis, kad, pasak jos, „nežengtume žingsnio atgal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų