REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pateikdama naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo suvaldymą šalyje pranešė, kad šalyje vėl nustatytas naujas įvežtinis atvejis, taip pat Kaune susirgo gana jauno amžiaus žmogus. 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pateikdama naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo suvaldymą šalyje pranešė, kad šalyje vėl nustatytas naujas įvežtinis atvejis, taip pat Kaune susirgo gana jauno amžiaus žmogus. 

REKLAMA

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje per parą patvirtinta 14 naujų koronaviruso atvejų, bendras skaičius išaugo iki 1505.

Informuodama apie naujus vakar nustatytus atvejus R. Lingienė vardijo, kad 12 jų užfiksuota Vilniaus apskrityje. Tai, anot jos, karštoji zona.

„5 asmenys susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine, 2 darbuotojai, vienas artimas darbuotojui asmuo. Vienas asmuo susirgo išrašytas, 1 – išrašyto asmens artimas giminaitis.

Taip pat liga patvirtinta vienam Antavilių pensionato gyventojui, reabilitacijos centro „Pušyno kelias“ darbuotojui, vienam Pergalės gatvėje esančio namo gyventojui. Apie tai jau buvo užsiimta vakar.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat COVID-19 nustatytas vienam Santaros klinikų darbuotojui, dirbančiam COVID-19 skyriuje. Infekcija nustatyta ir Vilniaus viešojo transporto darbuotojui, pirminiais duomenimis, 53 maršruto autobuso vairuotojui“, – sakė specialistė.

REKLAMA

Dar vienas naujas įvežtinis atvejis

Taip pat pranešta apie dar vieną įvežtinį ligos atvejį. Jis nustatytas Klaipėdos apskrityje, asmuo gegužės 9 d. atvyko iš Švedijos. Daugiau informacijos nepateikiama.

Dar vienas asmuo – Kauno apskrityje, tai gana jauno amžiaus asmuo: „Jis pirmadienį kreipėsi į mobilųjį punktą, antradienį gautas teigiamas tyrimo atsakymas. Asmuo nesusijęs su žinomais protrūkiais, nėra užfiksuotas nei kaip sąlytį turėjęs", – sakė R. Lingienė. 

Šiuo metu vykdomi epidemiologiniai tyrimai. Apie šiuos du atvejus daugiau duomenų kol kas nėra.

Pradėjo išrašytų asmenų apkalusas

Komentuodama situaciją Vilniaus klinikinėje ligoninėje, R. Lingienė informavo, kad paaiškėjus, kad COVID-19 susirgo trys iš klinikinės ligoninės išrašyti pacientai, NVSC pradėjo kitų iš koronaviruso židiniu tapusių skyrių išrašytų pacientų apklausą.

REKLAMA
REKLAMA

„Epidemiologinės diagnostikos metu nustatyta, kad trys iš ligoninės Vidaus ligų skyriaus išrašyti asmenys susirgo COVID-19 liga po jų išrašymo. Vykdoma labai intensyvi visų kitų išrašytų anksčiau, 14 dienų laikotarpyje, asmenų apklausa“, – informavo ji.

Viruso židiniais šioje ligoninėje yra tapę Vidaus ligų ir Reanimacijos skyriai.

Anksčiau koronavirusas nustatytas 11 šios ligoninės personalo darbuotojų: aštuoniems Vidaus ligų skyriaus darbuotojams ir trims – Reanimacijos skyriaus. Antradienį nustatyti dar du užsikrėtimo atvejai šių skyrių darbuotojams.

Taip pat užsikrėtę yra 12 ligoninėje gydomų pacientų: 10 Vidaus ligų skyriaus, dviems – reanimacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Lingienės, nustatyta, kad nors ligoninėje darbuotojams matuojama temperatūra, ji – neregistruojama. Taip pat ligoninė NVSC nepateikė pacientų temperatūrinių kreivių, nėra sudaryta atskira komanda didelę riziką turinčių pacientų priežiūrai.

„Tie patys darbuotojai teikia sveikatos priežiūros paslaugas tiek didelę, tiek mažą riziką turėjusiems pacientams. Tiesa, dėvimos trečio lygio apsaugos priemonės, bet priemonės veikia tada, kai jos naudojamos komplekse“, – pabrėžė NVSC atstovė.

Šiuo metu NVSC tikrina informaciją, jog infekcija ligoninėje išplito iš Reanimacijos skyriaus. Tikrinamos ir kitos hipotezės.

Pasveikusiųjų toliau daugėja

„Šiuo metu ligoninėje gydoma 100 asmenų, 11 jų yra reanimacijoje, 5 taikomas plaučių ventiliavimas, gydymas su deguonies kaukėmis taikomas 32“, – pridūrė ji.

REKLAMA

Šiuo metu koronavirusu vis dar serga 537 žmonės, o 908 laikomi pasveikusiais. Izoliacijoje šiuo metu yra 273 asmenys.

R. Lingienė patikslino, kad iš visų užsikrėtusių asmenų iki vakar, kurie sudaro 100 proc, 40 proc. jų yra susiję su COVID-19 židiniais, 20 proc. yra įvežtiniai ir 40 proc. vyksta plitimas visuomenėje.

„Pastarąjį skaičių galima vertinti įvairiai, bet, epidemiologų vertinimu, užsikrėtimas virusu visuomenėje nėra labai intensyvus. Tą patvirtinta ir neseniai atlikto proaktyvaus tyrimo skaičiai. O atmetus protrūkius, ką ir reikėtų padaryti, užsikrėtimų skaičius visuomenėje mažėja", – sakė NVSC atstovė.

Nuo koronaviruso mirė 54 žmonės, padaugėjo ir koronavirusu užsikrėtusių, bet mirusių dėl kitų priežasčių asmenų skaičius – tokių dabar yra 6.

REKLAMA

Šalies laboratorijose per parą ištirta 7878 ėminiai, bendras ištirtų ėminių skaičius siekia 200 tūkst. 264. 

Atnaujinami skrydžiai

Spaudos konferencijos metu ministras kartu ramino gydymo įstaigų vadovus, kad šiuo metu pritaikytas 1 dvyliktosios principas lieka galioti.

„Girdime, kad įstaigos pasigedo aiškumo, kiek tai galios. Tai noriu nuraminti gydymo įstaigas, kad kol kas šio principo neplanuojama atsisakyti. Tariamasi su Valstybine ligonių, kad šis laikotarpis būtų pratęstas. Tad įstaigos gali ramiai planuotis finansus“, – sakė A. Veryga.

Kartui jis priminė, kad Lietuvai po truputį švelninant karantino sąlygas atsinaujina ir skrydžiai į užsienį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien išvyksta pirmasis keleivinis lėktuvas į Vokietija. Bet dėl to tikrai nedingsta prievolė izoliuotis, plačiau apie patikrinimus oro uostuose pateiks Nacionalinis visuomenės sveikatos centras“, – sakė A. Veryga.

Jis priminė, kad sutarimas, jog saviizoliacijos nereikės, galioja grįžtant iš Baltijos šalių.

Portalas tv3.lt primena, kad Vyriausybė trečiadienį svarstys nutarimo projektą, kur bus diskutuojama apie naujus karantino švelninimus.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros virusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus), naudoti apsaugos priemones, vengti būriavimosi, nuo kitų asmenų išlaikant bent 2 metrų atstumą.

REKLAMA

Įtariamu koronaviruso atveju laikomas:

1) asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) protrūkiai ar plitimas visuomenėje;

2) asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais ir buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios;

3) asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir kuriam būtina hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų